СРПСКИ народ, његово руководство и црквени великодостојници настављају борбу за очување Косова и Метохије, свесни тешке позиције у којој се налазимо, али уз жељу за очување мира и са чврстом вољом да не пристанемо на уцене моћника!

Ово би, у најкраћем, био сиже двоипочасовних отворених разговора председника Србије Александра Вучића са патријархом Иринејем и архијерејима у згради Патријаршије у Београду. Колико је тај сусрет, којем је присуствао и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, био благотворан и користан, сведочи и то што су се на крају шеф државе и владика Теодосије - изгрлили пред свима. И та симболична слика улива наду да се само сабрани, мудри и у отвореном дијалогу световне и духовне власти можемо заједнички изборити за очување националних интереса, не само у јужној покрајини.

Председник Вучић је после састанка рекао да је говорио искрено о свему што тишти наш народ. Навео је и да је обавестио Сабор о свим разговорима и преговорима у вези са КиМ.

- Пред нама је тежак период, изнео сам све своје бриге, мислим да их је патријарх одлично разумео, као што и ја разумем муке патријарха. Али, неко мора да донесе и не тако лаке овоземаљске одлуке. Један од владика је рекао: "Шта год да урадиш, Вучићу, бићеш свима крив" - пренео је председник како је изгледао разговор у Патријаршији и поручио:

- Морамо да наставимо да се боримо да добијемо максимум за наш народ, уз чување мира и стабилности, а не да пристајемо на уцене и давање оног што није наше право, нити смемо да дамо.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОСЛЕ САБОРА СПЦ: Неко мора да доноси овоземаљске одлуке; Иринеј: Не сумњамо у добре намере председника Србије

Вучић је навео да је одговарао на питања и примедбе и да је "важно да разумемо наше различитости и да поштујемо једни друге":

- Важно је да и једни и други радимо у интересу наше отаџбине. Упозоравао сам и на то да некада нисмо били у сагласју са реалношћу и да нас је то скупо коштало. Не бих волео да нам се сличне ствари из не тако давне прошлости понове. Нисам од оних који ће да кажу да СПЦ нема право на своје мишљење. Оно не мора да буде увек исто као став државе, али је важно да га чујемо. Црква је помагала опстанку нашег народа где год је он био угрожен.

Шта су конкретно биле поруке владика и да ли они имају предлог за решавање питања КиМ, Вучић није медијима пренео, већ је кратко одговорио:

- Сабор ме је обавестио о различитим ставовима и то је све што могу да кажем, друго би било нефер. Хвала патријарху и свим епископима.

Патријарх Иринеј рекао је да је највише пажње било посвећено КиМ, да је констатовано да је стање у покрајини врло тешко и да је врло неизвесно како ће се наћи решење:

- Наша жеља је везана за КиМ, али нажалост, што кажу "желим, ћерко, да те царев син узме, али други играју око куће". Молићемо се, нећемо посустати у одбрани Косова, надамо се у Бога, у историју, у помоћ наших пријатеља и да ћемо нешто успети. Колико, остаје да видимо. Све зависи од ситуације у свету и од оних који подржавају нас и ону другу страну.

Поглавар СПЦ је рекао да има разумевање и да сви виде да се "председник јуначки бори и за Србију и за Косово и за све што је везано за српско име":

- Не сумњамо у његове добре намере и труд. Дивим се тој енергији. Разговоре које он води ван Србије су јако тешки и молим се Богу да му да снаге и мудрости да своју улогу председника државе одигра на најбољи и најкориснији начин - рекао је патријарх, напомињући да је то његов лични, али и став Сабора.

Прочитајте још - Вучић: На Сабору ћу одговорити на све неистине

Говорећи о атмосфери на састанку, Милорад Додик навео је да ништа није било скривено - ни теме ни одговори.

- Председник Вучић није оставио дилеме о ономе о чему смо разговарали. Без обзира на то што су неки постављали питање има ли потребе за оваквим састанком, било је веома корисно да се у овом капацитету разговара и да може да се утврди заједнички став јер без заједничког става свих важних фактора и свих Срба у целини не може да се реши ниједно важно државно и национално питање. А подељеност око приступа како решити неко важно питање, као што је КиМ, смањује шансе да то буде у прилог добрих решења.

Додик је указао да треба бити рационалан и да се говорило и на састанку о питању разграничења или не, чињеници да је све мање наших људи на КиМ... уз оцену да је током разговора њему било "нешто лакше него Вучићу", као и да је видео искреност у дискусијама свих.

Владика ТеодосијеИГЊАТИЈЕ ПРОТИВ НЕВЕРНИХ ТОМА

ПРЕМА сазнањима "Новости", током отворене дискусије покренута је и прича о идеји разграничења са Албанцима. Шеф државе је, наводно, казао да смо можда имали шансу да се изборимо за то, али да је нападнут са свих страна и да су мале шансе да се то оствари.

Према нашим информацијама, огроман број владика приклонио се Вучићевом приступу у решавању косовског чвора. Тако је у једном тренутку владика Игњатије казао неповерљивим архијерејима:

- Слушао сам све те ваше приче и када је била Хрватска и када је била Црна Гора. Разумите нас, председниче, и урадите све што можете да буде најбоље. Све смо вас разумели.

Вучић је директно, без рукавица, поручио да се они који се грчевито боре за одбрану наших интереса на КиМ не могу проглашавати издајницима. Наши саговорници преносе нам да је била поприлично оштра расправа председника и митрополита Амфилохија око пресуде за такозвани државни удар у Подгорици, али и око Амфилохијевог односа према Милу Ђукановићу и светињама у Црној Гори.

Прочитајте још - Бриселу не смета "велика Албанија"

БЕЛА КУГА И БУКВАРИ

ТЕМЕ разговора, према речима председника Вучића, осим Косова и Метохије, били су и односи Србије и Републике Српске, јединствени буквари за српски етнички простор, на ћириличком писму, меморијални центар у Јасеновцу, а изнет је и суморни податак да Србија дневно изгуби 104 човека, јер их више умре него што се рађа, и да је и то ствар на којој мора да се ради.