Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас, после инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да верује да ће две земље отклонити шумове који су постојали у претходном периоду.

Вучић је рекао новинарима да ће ове године упутити и званичан позив Пендаровском да посети Београд.

На питање да ли ће бити отклоњени шумови на везама између две земље из времена када су нас у Македонији оптужили да смо учествовали у покушају државног удара, Вучић је рекао да није проблем када постоје шумови већ да је важно да се народи наши поштују и воле.

"А, то је истина (да се два народа поштују и воле). Покушаћемо и те шумове да отклонимо. Верујем да имамо довољно капацитета за то. Верујем да ће таква жеља постојати и у Скопљу", нагласио је Вучић.

Казао је да никад ствари нису идеалне ни унутар наше земље да би говорили о идеалним односима са другим земљхама.

Вучић је додао да ће имати у наредном периоду имати билатерални сусрет са Пендаровским.

Председник Србије је нагласио да је важно што је веома добра наша политичка и економска сарадња, а пре свега економска, као и да расте трговинска размена између Београда и Скопља.

Изразио је жељу да тако буде настављено и у будућности.

"Има ту и других неких ствари које се тичу унутрашњих ствари у Србији и различитих људи који обављају посао у Македонији. Али то су мале ствари у односу на добре односе две земље и два народа српског и македонског који су већински у обе земље. И мој долазак овде је симоблична потврда потврда да желимо да градимо још боље односе и да желимо да градимо мостове пријатељства између Србије и Северне Македоније и између наших народа", рекао је он.

Вучић је каже да је са свим гостима разговарао, "са Метом, најдуже са Радевом, са Тачијем и другима".


Print screen Tanjug

Каже да се бугарски председник Румен Радев интересовао за "Београд на води", пошто је импресиониран тим пројектом и да ће имати прилику да види то када дође у Београд.

"Гледао сам колико има Европљана, знате њима када је потребно онда долазе у великим бројевима, а када се то тиче нас малих народа онда их је много мање", додао је Вучић.

САСТАНАК СА ПЕНДАРОВСКИМ

Председник Србије Александар Вучић састао се у Скопљу са новим председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Претходно је у Собрању одржана свечаност инаугурације, након чега је Пендаровски и званично ступио на дужност.

То је био њихов први билатерални сусрет.

Пендаровски је непосредно после избора изјавио да се нада скором сусрету са Вучићем.

"Односи са Србијом сада су врло добри", оценио је недавно он и поручио да ће учинити све да се односи две државе развијају у позитивном правцу.ПРЕДСЕДНИК О САБОРУ СПЦ: ГОВОРИЋУ О КИМ И ПОЗИЦИЈИ СРБИЈЕ ДАНАС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што ће имати прилику да сутра присуствује Сабору СПЦ на којем ће говорити о Косову и Метохији, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили ''''његову анатему и говорили најлошије ствари о њему''''.

Вучић је новинарима у Скопљу на питање о очекивањима од Сабора, имајући у виду да писање медија да су неке владике против његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине.

Print screen Tanjug


''''Уопште се нећу се либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије", рекао је он српским новинарима након што је присуствовао инаугурацији Стеве Пендаровског за председника Северне Македоније.

Вучић је захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору и навео да ће имати много воље и енергије да говори о Косови и Метохији, позицији Србије данас и односу државе према цркви.

Председник је казао да ниједна власт у Србији није уложила у наше светиње ни близу као садашња и нагласио да завршетак Храма Светог Саве представља инвестицију од националног значаја која је важна не само за цркву него за целу земљу.

Изразио је уверење да ће његово присуство Сабору бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле.

''''Могу да кажем колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говорим на Сабору, али се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима'''', рекао је председник на питање како медији знају и ко им је јавио да се владике противе његовом учешћу на Сабору.

На констатацију новинара да се у прошлости тврдило да држава мора да се консултује са црквом око најважнијих питања, а да се данас тврди супротно, Вучић је казао да део опозиције говори и ради све супротно од онога што су радили док су били на власти.

''''Шта год да урадите, то им не ваља. Док су били на власти, причали су да треба да се изгради фонтана на Славији и склони споменик Дмитрију Туцовићу, а када је то урађено рекли су - шта ће нам фонтана? Шта да кажете на то...'''', закључио је Вучић.О ПАРАДИ У НИШУ: ПОКАЗАЛИ СМО ЕКОНОМСКУ КОНСОЛИДАЦИЈУ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је војно-полицијска парада у Нишу, поводом Дана победе, била изванредна, да је показала националну и економску консолидацију Србије и одбацио поједине критике да је циљ приказа био подизање култа личности.

Упитан да ли је парада имала смисао, с обзиром да су Дојче веле и поједини други медији навели да је њен смисао био подизање култа личности, Вучић је узвратио реторичким питањем:

"Када је Дојче веле било шта позитивно рекао о Србији? Или о томе што је српска власт урадила? Сећате ли се тога? Не сећате се? Ни ја".

"Ако неко хоће да ми каже да је, кад Макрон држи дефиле, то култ личности - онда у реду. Или то важи само за нас на Балкану, пошто ми ваљда не смемо да радимо ништа што ови велики смеју да раде", констатовао је Вучић у разговору са новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији председника Северне Македоније.

Вучић је истакао да је парада у Нишу била извранредна и да је поносан на све што су грађани могли да виде тог дана.

Парада је показала свеукупн националну и економску консолидацију Србије, подвукао је Вучић.

Примера ради, навео је да један Миг 29 кошта око 45 милиона евра, док са опремом кошта 80-85 милиона евра, а Србија их данас у ваздух има девет, те додао су десетине милиона евра уложене у ракетни систем "Алас".

"То је оно због чега је имало смисла више него икад раније", подвукао је председник Србије.

Фото инстаграм

Вучић је навео и да је било важно да грађани виде колико је земља напредовала за пет година, те подсетио да смо пре пет година, када је био министар одбране, имали само један Миг 29 која је могла да полети „на једвите јаде“, док је у петак летело девет таквих авиона, уз шест „орлова“, четири Г4, „ласте“, бомбардере, ловце...

Како је рекао, приказани су тенкови, све оно што сами правимо - „Милоша“, „Лазар“, „Нора“, опрему коју, каже, продајемо Кипру, земљи ЕУ, и многим другим и тако зарађујемо.

Вучић је додао да се видело и колико се „поновила“ полиција, која сада има нову опрему, панцире, пушке...

"Неко је то морао да заради. Људи сада виде огромну разлику. Од пушака до онога што је било у ваздуху, био сам поносан и то показује колико Србија напредује", рекао је Вучић.

Председник је, као трећи разлог важности параде, истакао да је маршом ветерана полицајаца и војника, била посвећена пажња и враћен понос људима који су учествовали у одбрани Србије и српског народа од 90-их година.

"По први пут се Србија не стиди оних који су бранили земљу и народ у ратовима 90-их. Сваки нормалан човек се осећао поносним. Видело се да није узалуд штитити отажбину, која исказује поштовање према тим људима", рекао је председник.

Вучић је поновио да је парада оставила изузетан утисак на грађане, те додао да због тога није желео ништа да говори, осим оцене припремљености, јер би, каже, свака његова реч била сувишна.


ВУЧИЋ О ЛАЗАРЕВИЋУ: И ТО КАЖУ ОНИ КОЈИ СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ?

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас, поводом критика на његов рачун због учешћа генерала Владимира Лазаревића у обележавању Дана победе, да тако нешто коментаришу они који су бомбардовали нашу земљу.

Лазаревић, који осуђен и одслужио казну у Хашком трибуналу, учествовао је у маршу Бесмртног пука.

"Шта бих могао на то да кажем? И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу? Све то оставите по страни, нешто друго је важније ту кад је по среди регион", рекао је Вучић српским новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији новог председника Северне Македоније.

Вучић је приметио да је код дела земаља у региону видео нервозу поводом параде.

"Код неких нисам видео нервозу јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом, али јесам у Приштини и сарајевским медијма који су измишљали. Ниједног секуда нисам изговорио реч ватра, они су свуда ставили, цитирајући Тита негде - а ја сам намерно чак и из Титовог цитата избегао ту реч да искористим - они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није....", каже он.

Додаје да постоје неки у окружењу који желе слабу Србију, са слабим Вучићем који би је направио слабијом, а не снажнијом, која би имала најмањи раст, економски најслабије напредовала, која не би имала војску.

"Е, ту Србију би волели највише на свету. Ја им се извињавам што није тако, што Србија напредује много брже, никога не угрожавајући, што је прошле године имала и највећи раст и што је претекла по платама и пензијама све, осим Црне Горе, али јој се приближила и очекујем да у наредних годину и по дана будемо број 1. у региону по свим параметрима", истакао је Вучић.

Подсећа да је јавни дуг спуштен са 78 одсто на 50 одсто БДП, да је незапосленост код нас најнижа.

"Наставићемо са таквим понашањем. Али, нама неће бити добро ако нашим комшијама није добро. Зато им ми желимо све најбоље, да имају снажније војске, економије, као што и себи желимо.. Радићемо и борићемо са то", закључио је председник Србије.