СРПСКА напредна странка има чврсту подршку 55 одсто бирача. Избором Сергеја Трифуновића за председника ПСГ, тај покрет је добио ветар у леђа до цензуса од пет процената, док би место у скупштинским клупама могла да заузме и потенцијална коалиција ДСС и СПАС Александра Шапића.

Ово су, уз пад опозиционог Савеза за Србију (сада имају 10,5 одсто подршке, а прошле године су ишли и преко 15 процената), основни закључци мајског истраживања агенције "Фактор плус".

Према речима Владимира Пејића, из ове агенције, јасно је да стратегија СзС није донела резултате:

- Протести јењавају, што ни СзС не демантује. То не значи да они нису у праву или да немају аргумената, већ да стратегија није делотворна. Овако не могу да остваре добар резултат за преузимање власти, али могу да поставе темеље за неке наредне изборе. То се огледа и у томе што је Драган Ђилас формирао странку и успоставио структуру, а слично је и са Вуком Јеремићем.

Прочитајте још - ИСТРАЖИВАЊЕ АГЕНЦИЈЕ "ФАКТОР ПЛУС" ПОКАЗАЛО: Уз напредњаке 55 одсто бирача

Пејић додаје да напредњаци имају сигурно бирачко тело и да га већ "годинама одржавају на педесет и више процената, што је тешко". Наводи и да социјалисти већ дуже имају лојалних десетак одсто гласача (у последњем истраживању 9,8).

Милош Јовановић /Александар Шапић


- ДС је изгубио поверење сталних бирача које је имао раније. Ђилас и Јеремић, иако су познати јавности, тек треба да "граде" своје бираче. Потенцијална коалиција ДСС-СПАС могла би да оствари добар резултат, али видећемо хоће ли до ње доћи. Свакако ове партије немају неких разлика у програмима - прича Пејић.

Радикали су, наводи наш саговорник, били у слободном паду и сада су се зауставили на три процента, што значи да би уз неку коалицију могли преко цензуса. Ипак, они су далеко од подршке коју су имали после повратка лидера Војислава Шешеља из Хага, па су на овим крилима и изборили места у Скупштини Србије.


СЕРГЕЈ ЛИМИТИРАН

ДОСТА успеха има Сегеј Трифуновић, који је као лидер атипичан и њему гласачи праштају много тога што не би неком другом. Прихватају га и људи би да гласају за њега више из неког револта и протеста, а мање због тога што мисле да треба да влада. Зато је он лимитиран и питање је докле може да расте проценат бирача ПСГ - каже Пејић.