КОМИСИЈА косовске скупштине припремила је нацрт резолуције у којој се од власти у Београду тражи да "призна геноцид који се на Косову и Метохији догодио од 1998. до 1999. године", казни криминалце и надокнади начињену штету"?!

Овај најновији потез албанских представника наставак је низа бесмислених акција, које су кулминирале увођењем екстремних такса на српску робу и упорним покушајима да се свету прогура прича да је током сукоба силовано чак 20.000 Албанки, иако надокнаду прима тек стотинак жртава.

Представници наше владе немају дилему: овакви потези срачунати су да би се обесмислио бриселски дијалог и прикрило да су праве злочине починили терористи ОВК.

Министар спољних послова Ивица Дачић истиче, за "Новости, да ова резолуција, као и платформа коју је недавно усвојила власт у Приштини, има за циљ да сруши и последњу наду да се може доћи до компромиса":

- Ово је још један памфлет којим желе да се скрене пажњу, тамошње јавности у моменту када се очекују судски позиви лидерима ОВК који сада воде лажну државу, а одговорни су за монструозне злочине над нашим народом. Србију би да оптуже за геноцид, а протерали су 250.000 Срба?! Да не помињемо "жуту кућу", масакр над жетеоцима у Старом Грацком, убиство деце у Гораждевцу, напад на аутобус у Подујеву, паљење цркве Богородице Љевишке, рушење српских гробаља... То је из визуре Кадрија Весељија и другова ваљда тај геноцид који је починио Београд.

Прочитајте још - Пацоли: Убудуће персона нон грата свако ко пориче злочине

Министар одбране Александар Вулин каже, за "Новости", да "Шиптарима ни досад није било тешко да лажу, па зашто би сада престали":

- Да би оправдали отцепљење, Шиптарима није довољан само Вук Јеремић, потребно им је да се правдају "злочинима" Срба. Да би сакрили хиљаде побијених Срба, Рома, Ашкалија, Горанаца, Египћана, Турака, Шиптара који нису хтели у ОВК, морају да нађу начин да забране истину. Да би сакрили браћу Мазреку и убијање деце у Клечкој, да би забранили да се пита ко је побио децу у Гораждевцу на реци Бистрици, да нико не би смео да пита ко је одсекао главу монаху Харитону, да нико више не каже да је Рачак страшна лаж, Шиптари морају да донесу закон којим забрањују истину. Такозваном резолуцијом покушаће да од српских жртава направе злочинце, а да се политички дијалог трајно учини немогућим.

Док из Приштине "прете" резолуцијама, пред Одбором за спољне послове Представничког дома САД пре неколико дана је говорила Васфије Краснићи Гудман, жртва силовања током рата, које је истакла да Вашингтон треба да учини више како би Србија била позвана на одговорност за ратне злочине. И поред тога што ни у једном документу, па ни у извештају посебног тима УН који се бавио сексуалним насиљем током рата на КиМ, није наведен тачан број жртава, представници Албанаца гурају бројку од 20.000. О томе широм планете говори Атифете Јахјага, бивша председница привремених институција у Приштини, чија је мисија да убеди свет у "хиљаду пута поновљену лаж".

Прочитајте још - ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Могеринијева остаје једини посредник

Одбору за спољне послове обратио се и Пол Вилијамс, професор права и међународних односа, који је предложио да се надлежност Специјалног суда за злочине ОВК прошири на Србе одговорне за силовања и сексуалне нападе током рата.

- Ниједна од оптужница против починалаца српског режима није укључивала оптужбе за силовање као самостални злочин. Трибунал УН за Југославију осудио је само шест починилаца српског режима - приметио је Вилијамс.Кадри Весељи


Међутим, баш у хашком суду убедљиво највише казне добили су Срби - 1.183,5 година иза решетака, док су сви остали Хрвати, Албанци, Бошњаци и Македонци осуђени на укупно нешто мало више од 300 година затвора.

Како на овом панелу, за чију је организацију био задужен познати албански лобиста Елиот Ејнџел, није могла да се чује друга страна, Амбасада Србије у САД писала је сенаторима и конгресменима позивајући се на извештај о сексуалном насиљу из 2018 године. У њему пише да је пријављено укупно 645 случајева силовања током рата, а да је 106 одбијено због непотпуне документације или недостатка доказа.

КО НЕГИРА "ЗЛОЧИН" - НЕПОЖЕЉАН

ПРЕДСТАВНИЦИ приштинских власти поново су ових дана потегли причу о забрани уласка српским представницима на територију јужне покрајине. Министар спољних послова привремених институција Беџет Пацоли рекао је да ће прогласити непожељном особом свакога ко "негира Рачак и друге злочине".

Према речима српских политичких представника, али и адвоката на Космету, најава забране уласка српским званичницима активира се спорадично, и користи се у дневнополитичке сврхе".

- Специјални суд за злочине ОВК почео је рад саслушањем на десетине бивших припадника терористичке организације чији су део били и представници Албанаца. Албански политичари сада на све начине покушавају да сакрију овај процес гурајући причу о српским званичницима који су "криви за све" - каже саговорник "Новости".

Приштинске власти су још почетком новембра прошле године административним прелазима доставиле списак "непожељних" из државног врха Србије, односно особа које би биле одмах ухапшене уколико покушају да пређу Јариње или Брњак. На листи су премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Александар Вулин, Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Расим Љајић, председница парламента Маја Гојковић, неколико посланика, али и 14 судија Уставног суда, више државних секретара и помоћника министара...


ТОМА ФИЛА, ЗА "НОВОСТИ": И ХАГ ОДБАЦИО СЛУЧАЈ РАЧАК

АДВОКАТ Тома Фила каже да је Хашки трибунал претресао злочине на Космету и Србима "поделио своју правду":

- Какви су "злочини" били говори податак да за случај "Рачак" нико није оптужен.

Фила објашњава да форсирање теме о геноциду на КиМ и силовању 20.000 жена представља обичну манипулацију:

- То нема никакву тежину. У приштинској скупштини могу да изгласају и да је био геноцид и да је Земља равна плоча. Па шта? Они то све користе за унутрашњополитичке односе и то нема рационалан одјек у свету. Тако ни Рамуш Харадинај не повлачи таксе јер би био политички мртав. Нови суд који би се бавио злочинима које помињу Албанци, могао би да буде основан само у УН, а то Руси сигурно не би дозволили.