Председник косовског парламента Кадри Весељи негирао је да је добио позив од Специјалног тужилаштва, који истражује злочине припадника тзв. ОВК и тврди да се налази у Љубљани.

Приштински Експрес (Express) објавио је раније данас, позивајуци се на поуздане изворе тог тужилаштва, да Весељи данас путује у Хаг на позив Специјалног тужилаштва.

Експрес је јавио да ће Весељи у Хаг отпутовати преко Љубљане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весељи: Таксе треба суспендовати јер то захтева Трамп

Весељи, међутим, то негира и тврди да није добио позив спцијалног тужилаштва за саслушање у вези са злочинима које су припадници бивше тзв. ОВК чинили током последњих сукоба на Косову и Метохији над цивилним, пре свега, српским становништвом.

Весељи је, за Кљан Косова рекао, а преносе приштински медији, да је веома поносан на активности тзв. ОВК и да ће пријавити ако добије позив Специјалног тужилаштва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНЕ: Весели почео разговоре о трибуналу за суђење Србима

Он је, преноси Експрес, рекао да не би било морално да отпутује у Хаг, а да то претходно не саопшти јавности.

Еxпрес, међутим, указује на контрадикторне изјаве посланика ДПК, чији је Весељи лидер, Џавита Хаљитија.

Хаљити је, додаје се, рекао да му је Весељи казао да путује на неку конференцију, али не и у коју земљу, док председник парламента негирајући да иде у Хаг, за Кљан Косова, каже да се налази у Љубљани због лекарских прегледа.

Иначе, Експрес је недавно писао да су оптужнице за Весељија и његовог саборца у тзв. ОВК Хашима Тачија у Специјалном тужилаштву већ спремне и да је питање дана када ће они бити позвани у Хаг.

ВЕСЕЉИ ЗВАО ГЛАВНОГ УРЕДНИКА ЕКСПРЕСА, АЛИ ОДБИО ДА КАЖЕ ГДЕ ЈЕ

Председник косовског парламента Кадри Весељи, који је раније изјавио да се налази у Љубљани, позвао је телефоном уредника Газете Експрес (Express) и Т7, Леонарда Керчукиа, коме је, како се наводи, непримереним речником замерио због објављене вести да је отпутовао у Хаг на позив Специјалног тужилаштва.

Експрес је објавио главне делове овог разговора наводећи да су информацију о томе да је Весељи позван у Хаг добили од поузданог хашког извора и да су током целог дана настојали да добију и лидера ДПК да им ту информацију потврди или демантује, али то није било могуће.

Експрес је, наиме, раније данас из хашких извора добио информацију да је Весељи овог поподнева отпутовао у главни град Холандије, на позив Специјалног тужилаштва ради саслушања као осумњичени бивши припадника тзв. ОВК.

Према истиом извору, Весељи је у Хаг опутовао преко Љубљане.

Керчуки каже да, пошто није било могуће добити потврду, информација је објављена, а онда је уследио позив Весељија.

Лидер ДПК и председник парламента, испричао је Керчуки, позвао га је на лични број путем WhatsApp-a.

У почетку је, каже, мислио да се колеге са њим шале, а онда је схватио да је на линији заиста Весељи, који је у први мах покушавао да буде суздржан, а онда му се “језик развезао” изрекавши низ непримерених речи, које нису за објављивање.

Оптужио је уредника Експреса да је реч о клевети и пропаганди тог листа, што је поновио више пута.

Керчуки каже да га је Весељи оптужио за злоупотребу слободе изражавања.

"Ви злоупотребљавате слободу изражавања. Наставите ... Али знајте да сам већ 30 година у политици и ово веома добро разумем", рекао је Весељи, испричао је Керчуки.

Уредник Експреса каже и да је од Весељија затражио да му потврди да ли је тачно да је добио позив за саслушање у Хагу и да ће у том случају објавити нову информацију са његовом изјавом, али да му је лидер ДПК рекао да га “то уопше не занима”.

Керчуки каже и да је главни уредник Експреса од 2010. године, да је од тада примио на стотине телефонских позива политичара или обичних људи који су реаговали на разне чланке, али ово је, истиче, био “најнеугоднији телефонски позив који је имао икада”.

Не сматрам претњом, иако се у принципу као такви могу узети и позиви политичара на овом нивоу”, закључио је Керчукин.