НАЈТЕЖЕ ми је с малинарима. Они ме највише дриблају. И на мале голиће ме туку и на велике... Тако је било последње три године. Мислим да ћемо овога пута све решити на обострано задовољство. Произвођачка цена је 139 динара по килограму, откупна ће ове године бити већа.

Фудбалским жаргоном, искрено нам је открио своју највећу муку министар пољопривреде Бранислав Недимовић, пре него што је жустро истрчао на терен са жељом да после дужег времена као центарфор Слоге из Засавице затресе мрежу Трговачког у малом сремском дербију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ СВЕТСКИХ ИСТОРИЧАРА О КОСОВУ: Мало прекрајање граница је могуће, ево и зашто

Екипа "Новости" уверила се да министар Бане на великом терену ужива и у 42. години, да се још добро сналази са копачкама и лоптом. Показао се и као гостољубив домаћин у његовој Сремској Митровици, где је био успешан и цењен градоначелник осам година, од 2008. до 2016. На терену се његови, међутим, нису прославили. Изгубили су 2:1 иако су повели, после сјајне повратне лопте човека који брине о српском аграру.

Пред утакмицу, пажљиво је дотеривао припијени дрес, подизао штуцне. Опрема је репрезентативна. Каже да је Слога беле дресове са српским грбом добила на поклон од његовог пријатеља Славише Кокезе. У фудбалском свету има их много, најприснији је са комшијама Банетом Ивановићем и Марком Петковићем. Није случајно што је једини министар у Европи који је активни, регистровани фудбалер.

- Три или четири године играм за Слогу. Ту смо сви другари, од председника клуба до играча. Просек година је 37,38. Претпрошле године смо из другог разреда Градске фудбалске лиге Сремске Миторвице прешли у први. Тренутно смо лидери.

Доживљаји са сремских терена и врућих гостовања су живописни, некада и болни. Противнички штопери не штеде министра. Мало је фалило да прошле године непланирано заврши каријеру, баш после дуела са Трговачким.

- Како ме је човек ударио на утакмици, "откинуо" ме од живота. Нисам осећао руке и ноге пет минута. Пробао сам да устанем и само сам се преврнуо као пиле. Погодио ме је у врат. Ма, нико те не пита ни ко си ни шта си. Још ако субвенција касни, мајко рођена... Ето, пре неки дан играли смо у Шашинцима, против Слободе. То нам је био први пораз ове године. Домаћини само што нису ставили воду да прокува па да нас све кљукну.

Фото К. Михајловић

Недимовић је духовито комбиновао када смо га питали кога би из Владе убацио у свој фудбалски тим.

- Нисмо играли фудбал. Била је једна утакмица пре неколико година са посланицима против руске Думе, изгубили смо 9:2. Многи нису могли ни да ходају. Сада бих у екипу ставио Ивицу Дачића да прича и замајава противнике. Знам да су Мали и Ђорђевић добри тркачи. Ипак, нека прво да дође у Засавицу или Кузмин да игра, па да видимо како ће се провести кад га пукне неки рмпалија.

Иако је фудбалски фанатик, није се као млад играч заносио великим очекивањима.

- Играо сам кратко у Срему, највише у Радничком. Кад сам видео да не могу да зарадим 100 евра месечно од фудбала, почео сам да се бавим факултетом. Мада, било је лепо 1994. и 1995, могао си по утакмици да узмеш 50 марака. Одмалена навијам за Звезду. Рођени брат ми је партизановац, тако да је увек била туча у кући кад је дерби. Никад нећу заборавити како смо се посвађали после 100. дербија када је Звезда преокренула на Ђурђевдан - сећа се Недимовић и додаје да је прошлог лета путовао у Салцбург да бодри свој тим на путу ка Лиги шампиона.

Фото К. Михајловић

Министар се жали да га у последње време неће гол.

- Јесенас сам дао пет или шест голова. Овог пролећа ниједан. Нешто је стало, погодио сам пречку, стативу. Саиграчи су почели да се шале да сам заборавио како се тресе мрежа. Постим шест недеља, а овде без сланине не можеш дати гол.

Дођосмо тако и до хране. А ту је експертски "терен" за првог човека српске пољопривреде. Објашњава да држава и те како води рачуна о томе шта једемо и шта дајемо нашој деци да једу.

- Много тога се по том питању урадило и променило набоље у претходних годину и по. Донети су нови прописи. Подмлађујемо кадрове, просечна старост инспектора је 58 година тако да ћемо ускоро запослити 70 нових стручњака. Купљена је савремена опрема за лабораторију. Двадесет година нисмо имали квалитетну контролу хране јер су монополисти диктирали правила игре. То је сад мало другачије. Храна је код нас много безбеднија него у региону.

Фото К. Михајловић


Ревизијом Закона о храни, Национална лабораторија у Батајници је добила важну улогу.

- Батајница је са најмодернијом опремом мозак операције за безбедност хране у Србији. Имаће капацитет да контролише цео систем, од млека, преко виршли и кобасица до пестицида и микротоксина. Саламе и виршле су биле најкритичније. Не могу да схватим да постоји салама која кошта 99 динара. Сад имамо лабораторију која може да провери да ли у њима има калцијума, односно да ли се мељу хрскавице, кости и колика је минимална количина меса. Донели смо правилник о декларисању хране, на сваком производу мора да се зна колико чега има.

Неће се, тврди Недимовић, лепо провести они који се не буду придржавали закона.

- Затворићемо им производњу. То је највећа казна, а одговараће и кривично. Последња три месеца хапшени су сви они који су покушали да манипулишу и месом и воћем. Имамо одличну сарадњу са полицијом.

Прича се одужила, саиграчи подсећају свог нападача да је време да се крене на утакмицу.

- Најлакше ми је на зеленој ливади. Ту не мислим ништа, само се опустиш и уживаш...


ТРЕНЕР БРАТА: ВОЛИ СВАЂУ СА СУДИЈАМА

ЕКИПА Слоге из Засавице је добро уиграна и укомпонована дружина. Предводи је тренерски вук Брата Павловић, крепка старина од 72 године, легенда Митровице и шире...

- Бане је добар играч, жао ми је што га неће тај гол. Јак је он, плашили смо се да се неће вратити после повреде. Не љути се када га заменим, али сам га критиковао што се без потребе на прошлој утакмици опет свађао са судијом и добио жути картон. Воли и да донесе пиво, вози играче на утакмицу - хвали Брата свога нападача.

Фото К. Михајловић

Осим министра, ведете екипе су и капитен Будиша, бивши везиста Напретка Митровић, као и Воја Вранковић који је у своје време наступао за Стеауу и Динамо из Букурешта...


ФИЛИП ИДЕ ТАТИНИМ СТОПАМА

ДРАГО је министру што и његов наследник, деветогодишњи син Филип, обожава фудбал.

- Два пута је већи фанатик од мене, већ увелико тренира. Обожава Роналда, па сам му набавио и његов дрес са потписом. Деца брзо заволе фудбал, узмите им телефон, доведите на ливаду и има да трче за лоптом као луди - предлаже родитељима Недимовић који са супругом Наташом, професором српског има и кћерку Леу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Дачић: Комбинација притисака и припрема за изборе у ЕУ

НАПУШТА ТЕРЕН ДА СЕ ЈАВИ ВУЧИЋУ

ОДЛИЧНО зна Недимовић колико је председник Александар Вучић "алергичан" на то кад му се не јављају министри. Када је на утаккмици, неко из екипе увек држи телефон поред аут линије.

- Једном се десило да је звао за време меча, шта да се ради, изашао сам напоље. Телефон је увек ту, држим га и у тоалету, поред корпе за веш - увек је доступан - каже нам министар уз смех.