Председник Србије Александар Вучић поручио је у среду да је веома забринут због спречавања Српске листе да учествује на изборима на КиМ и истакао да ће о томе разговарати са лидерима Кине и Русије у Пекингу, али и са немачком канцеларком Ангелом Меркел на састанку у Берлину.

Наводећи да ће Косово бити једна од кључних тема са председником Русије и Кине Владимиром Путином и Си Ђинпингом, Вучић је рекао да је шокиран безобразлуком и дрскошћу Приштине, након одлуке косовске Централне изборне комисије, која ни данас није потврдила кандидате Српске листе за градоначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије.

"То су невероватне ствари, шокиран сам да нечији безобразлук и дрскост могу да иду то тих граница. То су ствари које се не раде", истакао је Вучић у разговору са српским новинарима у Пекингу.

Он је додао да је то укидање демократије на које нико из света није реаговао.

"Нећу да казем на шта ме то подсећа, кад некоме браните да се кандидује зато сто вам се не свиђа њихова политика, иако нема ништа противзаконито, нити нарушава нечија људска права...Размислите како се то назива", рекао је Вучић.

Додао је да ће то питање да постави и немачкој канцеларки Ангели Меркел и осталим лидерима у Берлину, као и да ће о томе да разговара и са Путином и Сијем, иако је, каже, сигуран да они деле његово мишљење.

Прочитајте још - Централна изборна комисија тзв. Косова одбила кандидатуре чланова Српске листе; Ђурић: Србима укинута сва политичка права

Вучић је подсетио да је једна од тачака у Бриселском споразуму да Срби имају обавезу да учествују на изборима по косовским законима, али да им сада смета то што Српска листа победује.

Додао је да је огроман новац уложен да се разори Српска листа и Срби одвоје од Београда и Србије.

"Погледајте колико су својих медија странци створили на северу Косова само да би разорили углед Српске листе, све кампање за криминализацију севера и Срба на КиМ и ништа нису успели. Можете да пишете шта хоћете, да лажете, Срби ће да буду уз свој народ и своју државу", рекао је Вучић.

Председник је додао да су Албанци мислили да Срби неће желети да учествују на изборима, а да сада, када су Срби рекли да ће изаћи и поново ће победити, желе да им забране излазак само зато што се њихова политика не свиђа Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају или Весељију.

Упитао је и шта очекују да ће бити одлука Српске листе после 10. маја.


фото Танјуг

"Очекујете да Срби кажу - наметните нам да председник Срба буде Рада Трајковић, а председник владе Срба Слободан Петровић... Па, за њих нико неће да гласа, не могу да добију 50 гласова", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Потврду о кандидатима Српске листе „коче“ чланови ЦИК-а из „Самоопредељења“

Како каже, зову га сваки дана и питају да ли има нешто да уради да одобровољи Албанце.

"Кажете само: добро, хвала, како сте, лепо је време напољу. Шта да кажем друго. Моје је да заступам интересе Србије, а не да се додворавам некоме да бих обезбедио себи фотељу", каже Вучић.

На питање да ли се потезима Приштине, укључујући и овај последњи, обесмишљава предстојећи сусрет у Берлину, председник каже:

"Ја морам да кажем да не разумем...Увек сам поштовао канцеларку Меркел и председника Макрона. Сигуран сам да су паметнији од мене и да ће нешто да смисле. Ја у овом тренутку не разумем како и о чему да разговарам са Приштином.


фото Танјуг

ВУЧИЋ: НЕ ЗНАМ КАКО И О ЧЕМУ ДА РАЗГОВАРАМ СА ПРИШТИНОМ


Председник Србије Александар Вучић поручује уочи сусрета у Берлину да не зна како и о чему може да разговара са представницима Приштине, посебно након најновијих покушаја да се спречи учешће Српске листе на изборима на северу КиМ.

"Ја морам да кажем да не разумем... Увек сам поштовао канцеларку Ангелу Меркел и председника Емануела Макрона. Сигуран сам да су паметнији од мене и да ће нешто да смисле. Ја у овом тренутку не разумем како и очему да разговарам са Приштином", рекао је Вучић српским новинарима у Пекингу, упитан да ли Приштина последњим потезима обесмишљава предстојећи сусрет у Берлину.

Оцењује да то што косовска Централна изборна комисија ни данас није потврдила кандидате Српске листе за градиначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије представља укидање демократије на које нико из света није реаговао.

Канцеларки Меркел и осталим лидерима у Берлину поставиће, каже, питање како се назива то кад некоме браните да се кандидује, зато што вам се не свиђа њихова политика, иако у њој нема ништа противзаконито нити нарушава нечија људска права.


фото Танјуг

ВУЧИЋ: НЕ РАЗУМЕМ ШТА ЈЕ СМИСАО ЧУПАЊА ЗНАКОВА

Председник Србије Александар Вучић изјавио, поводом данашњег поновног упада на градилиште у Београду председника општине Стари град Марка Бастаћа, да не може да разуме оне који чупају знакове и заустављају радове, као и да верује да и грађани Србије не разумеју који је смисао тога.

На питање новинара како тумачи нове нападе на чланове његове породице у појединим медијима, који су под контролом Драгана Ђиласа, и то што стављају на насловне стране у различите контексте његовог брата, Вучић је рекао да то само говори колика је психопатска мржња оних који би да дођу на власт по сваку цену и који немају аргументе.

"Видео сам да му је и моја мајка пре два дана била тема, чак су измишљали, жена (Вучићева мајка) је била оне ноћи када је бомбардован РТС, али им је нешто сметало, па су нешто лагали", казао је Вучић.

Прочитајте још - Вучић на конференцији о злочинима над новинарима

На коментар новинара да је Сергеј Трифуновић рекао да Вучићева мајка није била у том тренутку у згади РТС-а, Вучић је казао да је Трифуновић велики лажов и да не приличи да говори у Пекингу о њему.


фото Танјуг

Како је рекао, све то говори колика је мржња оних који би да дођу на власт а не могу да кажу "да су изградили више фабрика од Вучића" или више пруга и аутопутева, нити да су у њихово време јавне финансије биле боље.

"И када не можете да кажете да сте имали овакав углед. Ја ћу бити са десне стране први до председника Сија на свечаној вечери, а бићу један од представника три земље, Путин је први, а ми смо други или трећи, који ћемо дати завршну реч на самиту у суботу. Плус имамо уводна обраћања. Не разумете колику част је Србија добила овде", истакао је председник Србије.

Каже да "велики јунаци" не могу да изађу са њим, Вучићем, на крај, па морају да нападају чланове његове породице.

"Схватају да никад не могу да победе у нормалним условима, јер грађани гласају за своју будућности. Па покушавају психолошки да ме сломе. Ту нема ничега, да је мој брат био крив јер је наводно бурезима и леђима нападао нечије пендреке. Суд је установио да је мој брат показао личну карту", рекао је Вучић и напоменуо да то није вредело и да је било потребно да његовог брата сатанизују, као и да је та кампања трајала годинама.

Вучић истиче да нико не може да му каже да је сада богатији и додао да га то не интересује већ шта ће да остане иза њега.