ЦЕНТРАЛНА изборна комисија тзв. Косова није у среду потврдила кандидатуре представника Српске листе за изборе за председнике четири општине на северу јер су чланови овог тела из покрета Самоопредељење били уздржани током гласања. Због тога је СЛ најавила жалбу Изборном панелу, а затим, ако затреба, и вишим судским инстанцама.

- Ова одлука је у потпуности политичка и против демократских права српског народа. Она представља кршење свих елементарних права Срба - саопштио је Стеван Веселиновић, члан СЛ у ЦИК-у, после одлуке.

Чланови Самоопредељења у ЦИК, иначе, захтевају да се српски кандидати Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић замене, зато што су на места градоначелника поднели оставке крајем новембра прошле године због увођења такси на производе из централне Србије, зато што се као председници северних општина у оставци поново кандидују за исте позиције и што најављују поновне оставке ако буду изабрани.

Они инсистирају и да се о кандидатима СЛ изјасни Уставни суд Косова. Такође, њима није спорна кандидатура Срђана Вуловића за председника општине Зубин Поток, јер је он нови кандидат, пошто је на челу тог места, до подношења оставке, био је његов брат Стеван Вуловић.

Коментаришући одлуку ЦИК-а у Приштини, председник Александар Вучић рекао је да то представља брутално укидање демократије на које нико из света није реаговао и најавио је да ће немачкој канцеларки Ангели Меркел и осталим лидерима који ће доћи на скуп у Берлин 29. априла поставити питање: како се назива то кад некоме браните да се кандидује зато што вам се не свиђа његова политика, иако у њој нема ништа противзаконито, нити нарушава нечија људска права?

Вучић је навео да је огроман новац уложен како би се уништио углед СЛ и она разорила, као и да су странци направили своје медије на северу КиМ са тим циљем и да би се Срби са КиМ одвојили од Београда:

- Али нису успели, они ће бити уз свој народ и државу. Видели су да им ни милиони долара не помажу да промене вољу српског народа. Албанци су мислили да Срби неће желети да учествују на изборима, а сада, када су рекли да ће изаћи и поново победити, желе да им забране излазак само зато што се њихова политика не свиђа Тачију, Харадинају или Весељију.

Српска листа је у среду саопштила да су њени кандидати одлуком ЦИК-а дисквалификовани из изборног процеса због својих програмских опредељења и чињенице да наступају у име убедљиве већине Срба на КиМ, као и да одлука ЦИК представља најдиректније кршење уставног поретка успостављеног управо вољом албанских политичких актера. Избори за председнике четири северне општине заказани су за 19. мај, а ЦИК је потврдио кандидатуре представника Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потврду о кандидатима Српске листе „коче“ чланови ЦИК-а из „Самоопредељења“ЈАЧАЊЕ ПОЗИЦИЈЕ

МИНИСТАРСТВО спољних послова у Тирани формираће посебно одељење стручњака које ће радити на јачању међународне позиције Приштине, најавио је албански шеф дипломатије Гент Цакај, који је рођен на Косову. У том одељењу биће најквалификованије дипломате тзв. Косова и Албаније. Цакај је најавио формирање заједничких дипломатских представништава Тиране и Приштине.ЂУРИЋ: БЕСМИСЛЕНО УЧЕШЋЕ У ВЛАСТИ

ДАЉЕ учешће Срба у било каквим приштинским институцијама и политичким процесима постаје бесмислено. Спречавање представника СЛ да наступе на изборима чин је којим су српском народу у покрајини укинута сва политичка права - оценио је у среду директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он тврди да су "представници фашистичког и шовинистичког покрета Самоопредељење у приштинском ЦИК увели мере националне сегрегације":

- Србија Албанцима неће ускратити грађанска и политичка права, јер се оваквом лудилу и неодговорности Приштине не сме парирати реципроцитетом.