ШТЕТА због блокаде радова на Тргу републике у Београду, коју предводи Марко Бастаћ, достигла је два милиона динара, а реконструкција неће бити завршена до 1. септембра, како је било планирано. Градске власти Београда предузеће низ мера да би зауставили незаконито деловање челника Старог града, а одговорне санкционисали.

Ово је у среду рекао заменик градоначелника Горан Весић, коментаришући наставак саботаже јавних радова у Београду у организацији председника општине Стари град и члана председништва Странке слободе и правде Драгана Ђиласа:

- Aустријска компанија "Штрабаг", сваки пут када се зауставе радови, фактурише граду накнаду штете. Ово је трећа блокада у последњих неколико дана. Грађани Београда треба да питају Бастаћа и његове налогодавце Бошка Обрадовића и Драгана Ђиласа, зашто трг неће бити пуштен у саобраћај како је планирано. Да не говоримо о томе што Бастаћ доводи са собом хулигане, које плаћа из општинског буџета.

Група од петнаестак грађана, предвођена Бастаћем, у среду је зауставила радове тако што су донели столице и столове и поседали насред Трга. Бастаћ је пре тога пришао радницима "Штрабага" и замолио их да угасе машине и да се повуку. Током блокаде по градилишту се возио на електричном тротинету.

- Остајем овде 12 сати, а следећа блокада биће на 24 сата, а затим на 48 сати уколико градоначелник не прими незадовољне грађане на разговор и не смени свог заменика Горана Весића - рекао је Бастаћ.


Прочитајте још - Весић: Кривичне пријаве против Бастаћа и СзС због барикада у Коларчевевој


Коментаришући Бастаћев упад на градилиште, председник Александар Вучић рекао је у среду да не разуме оне који чупају знакове и заустављају радове, као и да верује да ни грађани не разумеју шта је смисао тога.

Политички аналитичар Драгомира Анђелковић каже да је овај протест "директно поткопавање будућности грађана Београда":

- Због наводне борбе за интересе грађана, њима се заправо одмаже. Такво понашање подсећа на хистерично деловање врачева који су се противили доласку железнице.


РЕКЕТИРАЈУ ВЛАСНИКЕ КАФИЋА

ОПШТИНА Стари град је из буџета за ову годину потрошила 127,5 милиона динара, од чега је 54,7 милиона отишло на рачуне сумњивих невладиних организација, међу којима су најзаступљеније "Риспект легал" и "Кодекс трејд". Те две фирме су и прошле године добиле 55 милиона динара, скоро једанаест одсто буџета. Хулигани се плаћају и тако што општина Стари град не издаје решења за баште. Онда "рекетирају" власнике кафића како им се не би слала комунална инспекција - тврди Весић.