ПРЕДСТОЈЕЋА вишедневна посета председника Србије Александра Вучића Пекингу, и сусрети које ће имати са лидерима Кине и Русије, додатно ће ојачати подршку наших моћних савезника у одбрани националних интереса у вези са Косовом и Метохијом, али и осигурати пакет кинеских инфраструктурних инвестиција вредних више од милијарду евра.

Вучић данас започиње учешће на Другом форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", где ће наредних дана, осим одвојених састанака са Си Ђинпингом и Владимиром Путином, имати и низ билатералних разговора с највишим светским званичницима, учесницима тог скупа.

Сусрети су прилика да се још једном учврсте позиције Србије у вези са Косовом, и то у околностима појачаних притисака са Запада и уочи састанака које ће наредне недеље Вучић имати са европским лидерима у Берлину. Нарочито у сусрет захтеву који ЕУ, предвођена Немачком, планира да постави на сто - да се до краја октобра потпише правно обавезујући споразум између две стране.

Односи Србије и Кине никада нису били бољи, а нашој земљи и председнику биће указана и посебна част, јер ће Вучић бити међу три лидера који ће се обратити учесницима форума приликом завршног излагања. Требало би да буде потписано више од 10 споразума, од изградње београдског метроа до изградње ауто-путева и индустријског парка, а форум је шанса и да се разговара о новим пројектима.

Прочитајте још - Чен Бо: Посета Вучића Кини додатни импулс за сарадњу

Планирано је и да се Вучић сретне са председницима Швајцарске и Белорусије, Улијем Маурером и Александром Лукашенком, а затим и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

У српској делегацији, коју Вучић предводи, налазе се министри трговине, грађевинарства, финансија и енергетике, Расим Љајић, Зорана Михајловић, Синиша Мали и Александар Антић, као и министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић.

Министар Мали је поручио да односе Србије и Кине одликују челично пријатељство и стратешко партнерство. Он је подсетио да је Вучић био и на првом самиту 2017. године и додао да ће ово бити прилика за шести састанак председника Србије са кинеским председником, као и за 16. сусрет Вучића и Путина:

- То је велика част за нашу земљу, али и велика прилика да потврдимо то пријатељство и да нађемо начина, поготово у економском смислу, да се та сарадња унапреди.

Министарка Михајловић ће са Министарством трговине Кине потписати документ о оснивању групе за инвестиције, којој ће председавати, а која ће се бавити свим заједничким пројектима двеју земаља.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да су самит у Пекингу и сусрети Вучића са Сијем и Путином прилика да се потврди подршка Кине и Русије, од којих зависи расплет у вези са КиМ и без чијег става се не може доћи до решења:

- То нам даје више аргумената и политичке снаге у одбрани стратешких интереса пред самит у Берлину.


И НИКОЛИЋ НА ФОРУМУ

ВИШЕ од 20 српских компанија заинтересованих за инвестирање у Србији у области енергетике, инфраструктуре, саобраћаја и пољопривреде учествовало је у уторак на пословном форуму у Пекингу, а уочи самита "Појас и пут". Форум о инвестиционим пројектима у Србији отворио је председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић, који је истакао да је сарадња са Кином стратешка и да је Србија искрен пријатељ и партнер Кине. Он је рекао и да би кинески председник Си Ђинпинг крајем године требало да посети нашу земљу.