ПРИШТИНА - Председник тзв. косовског парламента, Кадри Весељи, ипак је упутио писмо Европском парламенту и земљама чланицама Квинте у којем од свих, како се наводи, пријатељских земаља тражи доношење резолуције која би потврдила истину о злочинима које су током последњег сукоба на КиМ наводно починили Срби.

„У име Скупштине Косова, желео бих да позовем вас и ваше колеге да омогућите формално признање историјске неправде која је учињена против мог народа. То се може учинити кроз резолуцију којом се разоткривају и осуђују злочини против човечности који су се догодили на Косову ", навео је Весељи у писму, чији факсимил је објавила приштинска Коха.

Писмо исте садржине Весељи је већ раније упутио америчком Конгресу. Весељи је писмо ЕП и земљама чланицама Квинте упутио иако га је шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, раније упозорио да се "ману писања, јер су их сви одавно прочитали".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРТРЕТ ВЕСЕЉИЈА: Специјалиста за ликвидацију сведока

Дачић је, реагујући на писмо којим је Приштина тражила од САД да осуде наводне злочине Србије, поручио да су овим писањем писама Весељи и његови партнери у Приштини још једном показали елементарну и политичку неписменост.

"Траже да се осуде наводни злочини Србије у прошлости, док и даље траје терор над Србима на КиМ?! Наше сународнике хапсе да би им отели имовину, избацују их са министарских места због изговорене истине, а таксама од 100 одсто на српску робу изнурују цео наш народ", казао је Дачић, коментаришући обраћање Весељија Конгресу САД и најаву да ће исто писмо послати свим "пријатељским земљама", као и Европском парламенту.

У допису, Весељи САД предлаже да усвајањем резолуције омогуће "формално признавање историјске неправде" тако што би осудили наводне злочине против човечанства на Косову током 1998. и 1999. године.

Дачић наводи да Весељи то не помиње, али да се види јасан страх свих у Приштини због подизања оптужница против терориста ОВК. Шеф дипломатије је указао на још један пропуст Весељија. "Весељи не помиње ни пацке коју су им упутиле баш неке од тих пријатељских земаља на које се позива, а засто што њиховим парама плаћају лажне ветеране. И то ово једно писмо не може да замаскира. Зато, Весељи и остали, маните се писања јер су вас сви одавно прочитали. Укините таксе, па да пробамо дијалогом да дођемо до решења", поручио је Дачић раније у изјави за Новости.

Упркос томе у писму ЕП и земљама чланицама Квинте, Весељи тврди да су Срби наводно починили геноцид током сукоба 1998-1999. Наводећи бројне масакре и злочине за које су, како тврди, одговорни Срби, Весељи каже да је "на међународном плану признато да су под тромим режимом Слободана Милошевића Албанци на Косову били жртве и мета систематског насиља".

Такође, тврди да је око милион грађана Косова, што је, како наводи, више половине становништва, било приморано да напусти Косово, са пола милиона интерно расељених лица. "Укупно, око 90 посто албанског становништва постали су избеглице или расељена лица, док их је 13,535 убијено. Међу њима је било 1.230 деце, укључујући бебе и другу малу децу", тврди Весељи.

Помиње и нерешену судбину, како каже, "хиљада несталих особа". "Током десет година свог постојања, Косово је показало да је то мирна земља и активно тражи позитивне односе са свим својим суседима, укључујући и Србију. Међутим, морам рећи да још много тога треба учинити како би се омогућило оздрављење, а део овог исцељења је прихватање истине “, пише Весељи.