Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је данас да Приштина и Београд имају само једно нерешено питање, а то је, поновио је, признање.


"Имамо једно нерешено питање са Србијом и то је признање, немамо других питања да решимо и нисмо заинтересовани за нешто друго. Ако је Србија спремна можемо, ако не, не видим ништа друго", навео је Харадинај на конференцији за новинаре након седнице владе, пренела је РТК2.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Hodžaj: U Berlinu neće biti nikakvog sporazuma Beograda i Prištine

Говорећи о предстојећем мини самиту у Берлину, који су сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски премијер Емануел Макрон, и медијским написима да ће на Београд и Приштину вршити притисак да свеобухватни споразум буде постигнут до октобра, Харадинај каже да не треба узимати за озбиљно све оно што пишу медији.

За њега је, додао је, то нормално када је реч о овако великим догађајима какав је предстојећи самит у Берлину.

Оценио је важним то што ће се на том скупу наћи питање Косова, где ће Београд моћи да представи своје циљеве.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Podrška Kine i Rusije za dijalog o KiM ključna


Поводом одлагања верификације кандидата за градоначелнике Српске листе у четири српске општине на северу Косова, Харадинај каже да "забрињава ситуација да неко ко добије поверења народа, касније поднесе оставку, а потом се поново кандидује за исту функцију".

Иако, како је рекао, то сматра противзаконитим и противуставним, он сматра да би најбоље било да предложени кандидати, како је рекао, ипак добију могућност кандидатуре, па народ нека гласа.

Очекује, каже, да ће убудуће поштовати пверење грађана.

Претходно, приштинска влада је прихватила иницијативу МУП-а о потписивању, како се наводи, међународних споразума са Црном Гором, Француском и Швајцарском о узајамном признавању возачких дозвола.

Харадинај је, додаје се, на влади захвалио свим институцијама које су се ангажовале на повратку косовских грађана из Сирије.

Косово је, казао је, "део међународне коалиције за борбу против тероризма и наставиће да доприноси томе".


ХАРАДИНАЈ: У БЕРЛИН ИДЕМ СА НЕПРОМЕЊЕНИМ СТАВОВИМА О ДИЈАЛОГ


Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је данас да у Берлин путује са непромењеним ставом када је реч о наставку дијалога са Београдом и корекцији граница.

За њега је, каже, важно да Косово буде део Берлинског процеса, заједно са, како је рекао, пет балканских земаља.

"Важно је да је Косово део пакета шест балканских земаља у Берлинском процесу", рекао је Харадинај и додао да је тај процес вазан јер, како је рекао, не дозвољава "ниједној држави да стагнира".

Састанак са премијерима и председницима држава Западог Балкана сазвали су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон за 29. април у Берлину.

Харадинај каже да Приштина не одређује ко су учесници тог скупа.

Према његовим речима, помињање корекције граница било је грешка и добро је што је, како каже, та тема превазиђена.

"Дискусије о територији су погрешне. Добро је да је то превазиђено, а ми ни не покушвамо да ту тему одржимо живом", рекао је Харадинај на конференцији за новинаре, пренела је приштинска Газета Експрес (Gazeta Express).

Упитан о односу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, која ће такође бити присутна у Берлину, Харадинај је рекао да, што се ње тиче, нема проблем, већ са темема које је она покретала.

"Ми нисмо против Могеринејеве, али јесмо против њеног одступања да се уместо о дијалогу разговара о територијама. Она је иначе при крају свог маната, а проблем није био са њом, већ са суштином", рекао је Харадинај.