КАНДИДАТИ Српске листе за градоначелнике четири општине на северу Космета могли би да се нађу у проблему ако за њихове пријаве не буде гласао макар један од два члана представника покрета "Самоопредељење" у косовској Централној изборној комисији.

Чланови овог покрета који су у ЦИК, већ су најавили да ће гласати против предлога и кандидата Српске листе за градоначелнике који се бирају 19. маја, ако се не доставе конкретни докази да ће "српски кандидати признати и поштовати уставни и државни поредак Републике Косово и испунити све одговорности". При чему, "Самоопредељење" такође има своје кандидате за председнике четири општине на северу КиМ.

Представник покрета Аднан Рустеми истакао је да ЦИК треба "пажљиво да се бави пријавом Српске листе", имајући у виду да су бивши градоначелници на северу КиМ поднели оставке означавајући Косово као "Косово и Метохија". Он је, чак, затражио додатна документа од СЛ, која "доказују њихово дистанцирање од ставова Александра Вучића".

Прочитајте још - Српска листа: Јединство Срба у Приштини изазива нервозу

ЦИК тренутно није у пуном саставу, јер је именовано девет од десет чланова колико би требало да има. А, како је саопштено, за потврђивање кандидатуре за градоначелника биће потребно осам гласова. Према сазнањима "Новости", ово је ново правило, јер су досад кандидатуре потврђиване двотрећинском већином чланова ЦИК. Да се таква пракса примењује и овог пута, сваком кандидату било би довољно шест "потврда" унутар Комисије.

- Очито је да албански политичари на власти посредством чланова ЦИК играју игру и на све начине покушавају да закомпликују ситуацију како би умањили утицај Српске листе међу српским становништвом - истиче извор "Новости".


ИСТЕКАО РОК, ОДЛОЖЕНА СЕДНИЦА

КАНДИДАТЕ за градоначелнике четири општине на северу, према речима Стевана Веселиновића, српског члана ЦИК, поднела су три политичка субјекта: Српска листа, Демократска партија Косова (Хашима Тачија) и покрет "Самоопредељење". Српска листа, наводи он, једина је српска политичка партија која је предложила своје кандидате за председнике општина.

Рок за потврду и исправљање евентуалних неправилности истекао је у понедељак, али је седница ЦИК из непознатих разлога одложена за дан.