НА скупу у Берлину, на коме ће присуствовати председник Александар Вучић и председник привремених институција из Приштине Хашим Тачи 29. априла, треба очекивати притиске на обе стране, јер су европски званичници зацртали циљ - да се до октобра, односно формирања новог састава Европске комисије, стави тачка на дијалог Београда и Приштине.

Прочитајте још - ДАЧИЋ ПРИШТИНИ: Одустаните од писања, одавно сте прочитани


Иако је било спекулација да Немачка и Француска, чији су лидери домаћини овог састанка, на овај начин желе да од високе представнице ЕУ Федерике Могерини преузму примат у дијалогу, наш извор наглашава да нема речи о разједињености између Брисела, Берлина и Париза и да је на овом скупу циљ свима исти.

- Висока представница Федерика Могерини присуствоваће састанку који у Берлину организују канцеларка Меркелова и председник Макрон са највишим представницима са Западног Балкана, како би се подстакли стабилност и просперитет широм континента - истиче за "Новости" портпарол Могеринијеве Маја Коцијанчич.

Према њеним речима, састанак у Берлину пружиће прилику за решавање изазова и да се истакну напори за помирење, добросуседске односе и регионалну сарадњу.

Идеја о разграничењу, као што је познато, није више актуелна, али, према сазнањима "Новости", само делимично. Наиме, немачка канцеларка Ангела Меркел се противи било каквом прекрајању административне линије, ако се то односи на делове територија на којима има становништва. Мање корекције, када је реч о ненасељеним подручјума, сазнајемо, могле би да дођу у обзир.


Емануел Макрон и Ангела Меркел AP Photo

Пошто садашња гарнитура европских званичника силази са сцене, одржано је последње заседање Европског парламента у овом сазиву, пред нове изборе заказане за крај маја. Нови комесари ући ће у Берламон у октобру. Меркелова, такође, ускоро напушта функцију, и сви они желе да досадашње активности у вези с дијалогом крунишу правно обавезујућим споразумом између Београда и Приштине. Све друго, сматрали би великим неуспехом.

Ипак, председник Србије Александар Вучић у више наврата је категорички поручио да нема наставка дијалога са Приштином док не повуку таксе на српску робу. Он је открио да му последњих недеља долазе разни емисари из целог света са истом поруком, да учини нешто да одобровољи Албанце како бу укинули таксе али да су сви добили исти одговор - да Београд више неће чинити никакве уступке и да је ред на Приштини да испуни своје обавезе.

УПОЗОРЕЊЕ УОЧИ САМИТА

У СУСРЕТ берлинском самиту заменик шефа парламентарне фракције немачке владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Јохан Вадефул оценио је да је заговарање "опасних планова размене територија" изузетно рискантно по безбедносну ситуацију на читавом Западном Балкану. Он је упозорио да нема апсолутно никакве гаранције да би се промене границе задржале само на Србији и Косову и да би размена територија између Београда и Приштине довела до пожара на Западном Балкану, нове нестабилности и етничких конфликата, могуће и до нових ратних сукоба у региону.

(И. С.)