ТО је то, људи! Урадили смо све што је до нас да се ова политичка криза превазиђе нормалним дијалогом. Остаје нам само да у суботу, 4. маја, сви дођемо за Веоград и останемо колико је потребно док не остваримо слободу! Очекујем да се цела твитер-заједница одазове на позив.

Овом објавом на друштвеној мрежи, лидер покрета Двери Бошко Обрадовић унео је конфузију међу учеснике протеста "1 од 5 милиона", који се противе да се шетње суботама прекидају, чак ни због Ускрса. Глумац Никола Којо написао је да му "пауза звучи познато и да су многи на то опомињали":


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Завршен протест у Београду: Саопштен "тим за преговоре", мањи инцидент код Скупштине

- Ал', џаба. Народ жељан слободе не види добро. Само жели. И срља даље, иако му мутно пред очима. Е, па спасиба за дружбу Сојуз за Сербиу. Преговарајте и лепите им налепнице. То је ваш максимум.

На рачун Обрадовића стигле су критике да је до сада неколико пута говорио да неће одлазити из РТС или испред Председништва до испуњења циљева, али је оба места брзо напустио.

Полемика се распламсала и на тему да ли су окупљања политичка или грађанска. Који је засметало што је Обрадовић употребио термин твитер-заједница:

- Бошко, ми нисмо твитер-заједница. Ми смо из...ани народ који табана месецима, а коме ви и ваш надређени Драган Ђилас отимате шансу да се избори са Вучићем. Не вређајте, ни ја не разумем вас који се крстите код сваке апотеке, па вас не зовем популистима и не вређам ваша верска осећања.

Убрзо се огласио и Бошко Обрадовић који је појаснио своју објаву:

- Нисам желео никога да вређам, већ да укажем да је много оних који су јаки на интернету а нема их на улици.

Један од лидера СзС, Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет, потврдио је да се протест наставља прекосутра код Савамале, а у суботу ће бити хуманитарног карактера. За 4. мај планира се формирање "отворене зоне са народним парламентом и посланицима и одборницима широм Србије". Организатор протеста "1 од 5 милиона" Миодраг Симовић за Н1 је рекао је да "нема прекида у окупљањима грађана":

- Нећемо одустати док не добијемо слободне изборе и функционалан систем. Камповање је најављено и тога ће бити. Размишљамо о некаквим блокадама, као и о даљем развоју протеста.

Никола Којо на једном од грађанских протеста / Фото Принстскрин YouTube


Нишлије су одлучиле да демонстрација више не буде, већ ће деловање наставити на трибинама и штандовима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за "Новости" да у делу опозиције окупљеном око Савеза за Србију, и пре митинга "Будућност Србије", није било идеја шта радити даље.

- Све што сада ураде даје људима могућност да упоређују са великим митингом власти у Београду. Једни предлажу да се иде на паузу, да прође време, а други да се настави даље, сваке суботе, како се не би изгубила енергија - каже Анђелковић.

Он сматра да је формирање Савеза за Србију искоришћено да се позиционирају странке и сада свако прави излазну стратегију:

- Формирање странке Драгана Ђиласа сигурно не одговара партијама које имају посланичке клубове, попут ДС. Сматрам да ће СзС бити редукован у две, три групе, ако не и угашен.

Лидер Народне странке Вук Јеремић рекао је да се и "даље максимално залаже да опстане јединствен опозициони фронт, јер је то најбржи пут ка промени власти, али да као свака озбиљна организација мора да има и план Б, ако затреба".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин и Ђукић-Дејановић: Дијалог у парламенту, не на улици

- План Б значи да странка мора бити способна да у свакој општини самостално изађе на изборе 2020. године - истакао је Јеремић и рекао да је његова странка носећа осовина опозиционог рада у Србији и локомотива промена.


ТИМ МОЖЕ БИТИ СВАЧИЈИ

МИНИСТАР одбране Александар Вулин рекао је да није баш сигуран у легитимитет преговарачког тима који је опозиција представила да разговара са властима о заробљеним медијима, злоупотреби РЕМ и нерегуларним изборним условима.

- Тим за преговоре може организовати било ко. У јавности би могли да се појаве и други глумци, певачи, спортисти или професори, нудећи такав тим зато што сматрају да нису довољно заступљени. Једини легитимитет имате у парламенту, све остало је само игра - рекао је Вулин за ТВ Прва и додао да је јасно да је "Будућност Србије политика која има подршку народа".