Митингом "Будућност Србије" у Београду, на који су дошли Срби из целе регије, пале су у воду поделе на босанске, хрватске и косовске Србе, које покушавају да нам наметну, изјавио је данас председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.


"До сада смо дељени по томе како су нас третирали - као босанске Србе, Србе у Хрватској, хрватским Србима, косовским Србима. У суштини се ради о томе да смо један народ са идентитетом који је јак и овај скуп је био манифестиција тог јединства. На њему је било много људи из РС, из Црне Горе, са Косова. Било је оних који су дошли из Хрватске", рекао је Додик за РТС.


За нас Србе у РС, нагласио је Додик, Београд је централно наше место, наш репрезентант у сваком погледу.


"То што неко жели у Сарајеву да ми будемо привучени или привржени Сарајеву, то је имагинација не само овог времена, него траје кроз векове", казао је он.


Према његовим речима, међународна заједница не можете решити "балканско питање", а држати дезинтегрисане Србе, и не дозволити њима иста она права која су само мало пре дозволили Хрватима да имају своју државу, да су окупљени већина њих ту, и на неким другим просторима.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ГРАЂАНИ: ПОДРШКА ВУЧИЋУ ЈЕ СНАГА СРБИЈЕ; Обраћање председника пратили на улицама, парковима, кафеима


Поводом полемика у вези са контролом границе због миграната и помињања херметичког затварања између БиХ и Србије, Додика истиче граница према Србији не може да буде затворена.


"Она за нас и не постоји, то може да буде нека административна линија и ништа више. Било је на Председништву захтева да се стави војска на границу, наводно да се препречи улаз миграната, што сам, наравно, одбио. Одбијам и да дође и Фронтекс и било ко на границу према Србији, то је за мене неприхватљиво. Док ја седим у Председништву, такве одлуке се неће десити", казао је Додик.


Он је навео да се у свим општинама данас у Српској изводе пројекти који су заједницки пројекти Србије и Српске.


"Александар Вучић и ја смо заједно креирали тај пројекат, да то буде у свакој од 63 општине РС, да се изгради објекат који био носио најчешће назив ''Србија'' или ''Београд'' или нешто друго са овог простора", рекао је Додик и напоменуо да би већ ове године деца могла да уче из заједничких српских читанки и буквара.