Председник Србије Александар Вучић изразио је данас велико задовољство поводом предстојећег учешћа на Другом форуму Појас и пут у Пекингу, као и због свог шестог сусрета с кинеским председником Си Ђинпингом.

Како је саопштено из његовог кабинета, Вучић је у разговору с амбасадорком Кине у Београду Чен Бо рекао да жели да председнику Сију захвали за све што је учинио за Србију и за сву помоћ у економском развоју, као и подршку у питањима од државног и националног интереса.

Он је истакао да се искрено нада да ће председник Си, током састанка у Пекингу, потврдити своју намеру да учини част Србији и да је поново посети и додао да га радује то што је и својим радом допринео да "српско-кинески односи достигну највишу тачку развоја у својој историји, до нивоа свеобухватног стратешког партнерства и челичног пријатељства".

Амбасадорка Чен је рекла да јој је веома драго што ће председник Вучић поново посетити Кину и истакла да председник Си веома цени српско-кинеско пријатељство и председника Вучића лично.

Она је нагласила да ће Други форум Појас и пут окупити 40 светских шефова држава и влада, а да ће председнику Вучићу бити указана посебна част да буде међу три лидера који ће дати завршну реч.

Председник Вучић је рекао да учешће на овом Форуму представља велику част и потврду да Кина у Србији види поузданог партнера.

Он је, додаје се у саопштењу, такође изразио чврсту подршку Србије визионарској идеји председника Сија, јер је једна од најзначајнијих у модерној историји, која ће допринети напретку целог човечанства.

"Иницијатива Појас и пут је потврда да је за Кину и председника Сија свака земља, без обзира на друштвено и економско уређење, историјско наслеђе или степен развоја, равноправна и да само заједничким напорима можемо сачувати тековине садашњости и изградити будућност какву желимо", рекао је председник Вучић.