ГОВОРЕЋИ ђацима ОШ "Жарко Зрењанин" у Апатину о Аризони, амбасадор САД Кајл Скот упоредио је површину ове савезне америчке државе са Србијом, али, без Косова?! Ове тврдње неких од ученика који су прошле недеље присуствовали предавању дипломате из Вашингтона, изазвала је низ негативних реакција код њихових родитеља који сматрају да је требало да буду обавештени о овом предавању и питају се да ли ово може да се третира као злоупотреба деце у политичке сврхе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Скот: Свеобухватно решење косовског питања да укључи међусобно признање

Према речима ученика, амбасадор је држао предавање уз помоћ видео-бима, и на једном од слајдова нашла се мапа Србије без Косова. Директорка школе Сања Шијан објашњава да је било речи о квизу "Америчка географија и ја" који се, у сарадњи са Амбасадом САД у Србији, у тој школи одржава већ седам година и у ком учествују ученици седмог разреда:

- У оквиру тог пројекта деца пре самог квиза имају предавање које држе званичници амбасаде, а везано је за географију Америке. Амбасадор Скот је у свом излагању упоредио површину Аризоне са Србијом, по речима ђака, без Косова. Деца су то приметила и испричала својим родитељима, који су то протумачили на свој начин, на шта, наравно, имају право. У сваком случају, скандала није било, нити су деца скандирала, већ су пристојно слушала предавање на енглеском језику.

На овај догађај у петак је пажњу скренуо самостални посланик Миладин Шеварлић, тврдећи да су ученици, пошто су угледали спорну мапу узвикивали: "Косово је Србија", а да је амбасадор само променио слајд и наставио са својим предавањем.

Шеварлић је упитао шта би се десило да је српски амбасадор у САД одржао предавање тамо и приказао мапу Америке без (Новог) Мексика, који неће постати део "велике Албаније", али може постати део "великог Мексика".

- До када ће Србија дозвољавати да је омаловажавају усред Србије страни амбасадори - упитао је Шеварлић.

И ДСС је у петак упитао којим школским програмима је предвиђено да се у школама одвија ова врста највулгарније политичке пропаганде од стране страних дипломата земаља које не признају територијални интегритет земље домаћина. Ова странка захтева и да се утврди одговорност и санкционише директорка школе која је предавање омогућила.

АМБАСАДА: ПОКАЗАНА ЗВАНИЧНА КАРТА

МАПА Србије коју је амбасадор приказао, упоредивши њену величину са Аризоном, америчком савезном државом у којој је амбасадор рођен, била је мапа Србије коју САД званично користе. Политика Вашингтона по овом питању је добро позната.

Овако су у Амбасади САД у Београду одговорили на питање "Новости" да ли је тачно да је амбасадор Скот основцима у Апатину показао карту Србије без Косова.

- Посета школи била је фокусирана на географију и културу Аризоне, укључујући чињеницу да је Аризона три пута већа од Србије, без обзира на то да ли је Косово урачунато или не. Нерешено питање између Србије и Косова ниједном није споменуто - навели су у амбасади.