У петак 19. априла на Тргу Николе Пашића испред Дома Народне скупштине одржан је скуп председника Србије Александра Вучића у оквиру кампање "Будућност Србије".

Током дана грађани из свих крајева Србије пристизали су у Београд како би присуствовали скупу који је званично почео у 18 часова.

На самом почетку, у неформалном делу наступали су певач Аца Лукас, као и рок група "Рибља чорба", а после њихових наступа окупљеним грађанима су се обратили представници СНС-а и гости.

Скуп је завршен око 20.30 часова наступом поп певача Оливера Мандића. Он је извео песму коју је сам компоновао, посебно за ову прилику, "Мајко, Србијо".

Након њега, пуштена је песма "Ово је Србија", чиме је означен крај митинга.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Позив на јединство пред 130.000 људи

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић Србима који су пешачили са КиМ: Хвала вам, не због мене већ због љубави према отаџбини

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАРОД ПОХРЛИО У БЕОГРАД: Грађани из целе земље стижу на митинг "Будућност Србије"; Бранков мост затворен за саобраћај

16:44 - СТЕФАНОВИЋ: ВИШЕ ОД 120.000 ЉУДИ ДОЛАЗИ У БЕОГРАД НА МИТИНГ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да, у оквиру кампање "Будућност Србије", сигурно у Београд долази више од 120.000 људи.

"За сат, сат и по имаћемо прве процене са фотографијама колико људи је присутно у Београду", рекао је Стефановић за Пинк и додао да се са сигурношћу може већ сада рећи да ће бити више од 120.000 људи и то не рачунајући људе из Београда који ће доћи.

фото К.Михајловић

Стефановић је рекао да је атмосфера мирна, али да је било неколико провокација, када су пар аутобуса изгредници покушавали да гадају различитим предметима. Једном аутобусу су оштетили ветробранско стакло, рекао је Стефановић и апеловао на све да не применују такве врсте насиља.

"То није начин да се заустављају они који долазе. Чујем да за сутра неки најављују контрамитинге у Београду, нека ради ко шта хоће, али видећете да оваква енергија не мозе да се победи, која хоће да подржзи Вучића, боља радна места, запошљавања, више новца и све за шта се Србија бори и што успева да испуни", каже Стефановић.

16:59 - ЛУКАСОВИМ НАСТУПОМ ЗАПОЧЕО НЕФОРМАЛНИ ДЕО МИТИНГА

У 16.30 на бину је први изашао пред окупљене испред Скупштине Србије певач Аца Лукас који је рекао да он најбоље зна да пева, па хајде сви да раде оно што најбоље умеју.

Имам право да дам подршку мом бољем животу и вашем. То је моје право и нико не може да ми га одузме. Најбоље што знам да радим је да певам, и хајде сви да радимо оно што најбоље знамо”, рекао је Лукас пре него што је почео да пева.фото П.Милошевић

Окупљени ђускају уз Лукаса, а све већи број грађана се окупио испред Скупштине.

17:06 - КОЛОНА У КНЕЗА МИЛОША

Непрегледна колона грађана креће се Улицом Кнеза Милоша ка Дому Народне скупштине, где је, око 16.30 сати, почео концерт Аце Лукаса.

Грађани носе заставе Србије и велики транспарент "Београд за Вучића", узвукујући "Ацо Србине".


фото Танјуг

Атмосферу колоне подижу добошари, а грађани су кренули да подрже председника Вучића, који ће касније поподне одржати говор и, како је најавио, послати поруку

фото Танјуг

јединства.

17:19 - НЕПРЕГЛЕДНА КОЛОНА НА БРАНКОВОМ МОСТУ

Више од сата Бранковим мостом, који је затворен за саобраћај, пролази непрегледна колона грађана која се из правца Новог Београда упутила на скуп у оквиру кампање "Будућност Србије".

фото К.Михајловић


Због велике масе која иде мостом, полиција је, због безбедности, одлуцила да регулише "проток" људи, тако што пропушта одређен број људи, уз краће паузе између две групе.

Грађани носе транспаренте на којима пише "Светосавље - српски пут у Европу!", "Будућност Србије Александар Вучић", "Краљево уз Вучића", "Република Српска је уз Вучића!", "Херцеговина за Србију и Вучића!", "Добој воли Александра Вучића", "Кнић уз Вучића"...

Фото К.Михајловић

Испред колоне је ишао камион Жељка Митровића, окићен шареним балонима и цвећем, на коме пише "Стоп насиљу само љубав", а са звучника се пушта музика.

Део грађана носи мајце са обележјима СНС и удара у бубњеве.


На скуп испред Народне скупштине, који званично почиње у 18 сати, а на коме ће се обратити председник Србије Александар Вучић, иду грађани из Руме, Жице, Пожаревца, Краљева, Кнића, Грачанице....

17:28 - БОРА ЧОРБА: ДРАГО НАМ ЈЕ ДА ОВДЕ СВИРАМО ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

После Аце Лукаса на бину је изашао Бора Ђорђевић. Он је са Рибљом чорбом наступио у 17.15 часова, а прва песма коју су извели била је "Радићу шта год хоћу".

Фронтмен бенда Бора поздравио је окупљене испред Скупштине, којима се и даље придружују колоне грађана из свих праваца.

Бора Ђорђевић је изразио задовољство што баш данас наступа.

"Драго нам је да данас свирамо овде за будућност Србије", рекао је Ђорђевић који је наступ наставио песмом "Једино моје".

фото П.Милошевић

17:35 - УЖИЧАНКА ЗА СРБЕ СА КИМ СПРЕМИЛА ПОКЛОН - ИКОНУ

Једна Ужичанка, која је међу првима стигла на скуп испред Дома Народне скупштине, уместо транспарента или заставе Србије понела је одштампану икону Покров Пресвете Богородице, који ће, како каже, после митинга поклонити Србима са Косова и Метохије који су пешице стигли у Београд да би подржали председника Србије.

Ужичанка, која није желела да каже своје име и да се експонира, рекла је да је дирнута подвигом 27 младића са КиМ и да је пожелела да им на симболичан начин ода признање.


фото Танјуг

"Заплакала сам када сам чула да су кренули пешице за Београд. Зато сам им спремила репродукцију ове иконе са стиховима из песме из манастира Покров Пресвете Богородице", рекла је она и додала да очекује да ће јој се група младића ускоро придружити на скупу испред Скупштине.

17:44 - И МИЛЕНА ИВАНОВИЋ ИСПРЕД НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Удовица убијеног Оливера Ивановића, Милена Ивановић, дошла је данас на скуп пред Народном скупштином да како каже, јавно подржи председника Вучића.

- Дошла сам да пружим подршку, сада званично и јавно - изјавила је кратко.


Фото С.Јањић Матић

17:59 - НА МИТИНГУ И ГОРДАНА ШАУЛИЋ

Супруга недавно преминулог Шабана Шаулића, Гордана, заједно са сином Михајлом и његовом вереницом дошла је на плато испред Народне скупштине.


Фото С.Јањић Матић

18:08 - ИЗ СРБИЦЕ ДОШАО У БЕОГРАД

Међу Србима са Космета који су дошли у Београд на скуп у оквиру кампање председника је и Милан Ковачевић из села Бања, у општини Србица. Ковачевић је у јануару прошле године током разговора местана са председником Вучићем у Лапљем селу, председника упознао са проблемима који муче и њега и остале Србе на КиМ. Вучић му је тада обећао, а затим и упутио помоћ, две краве и пет оваца, које су донирали људи у сарадњи са Канцеларијом за КиМ, како би Милан остао и радио на свом имању. Милан каже да се од доласка председника у његов крај много тога променило у његовом животу."Много тога се променило од тада, помогли су ми да реновирам кућу, добио сам трактор, желим да се бавим сточарством и пољопривредом и сада имам све", рекао је Ковачевић који је на скуп дошао са шајкачом, како се, и иначе, често појављује.

18:11 - ПОДРШКА ВУЧИЋУ И ИЗ БОСАНСКОГ ГРАХОВА, РОДНОГ МЕСТА ГАВРИЛА ПРИНЦИПА

Један од најистакнутијих транспарената испред Дома Народне скупштине, на мужичком концерту, уочи политичког скупа, је онај са ликом председника Александра Вучића и Гаврила Принципа, уз поруку присталица српског председника из Босанског Грахова: "Хвала вам предсједниче што нас нисте заборавили". Група грађана из места у Босни и Херцеговини, у којем је рођен Принцип, дошла је да пружи подршку председнику Вучићу на митингу.
18:19 - И БЕОГРАЂАНИ НА СКУПУ РАДИ ПОДРШКЕ "ЈАКОЈ СРБИЈИ"

Испред Дома Народне скупштине налази се и велики број Београђана, који су ту, кажу, да пруже подршку председнику Александру Вучицу и његовој политици, али и да чују поруке које ће им он упутити за бољу будућност Србије.

Тако Александар Нешковић сматра да је добро што ће те поруке чути и опозиција и да се након њих више неће појављивати суботом на улици.

фото П.Милошевић

"Да можемо нормално да радимо и да живимо у нашем Београду", рекао је Нешковић.

Мирољуб Освалт из Земуна каже да је на скуп дошао, јер жели да његови синови и унуци имају бољу будућост, него што су нудили претходни политичари.


фото П.Милошевић


"Мислим да ће бити боље", рекао је Освалт.

Београђанка која је "журила" на концерт Боре Чорбе рекла нам је да је на скуп дошла да пружи подршку "јакој Србији".

18:20 - ПРЕДСЕДНИКОВ ОТАЦ СТИГАО НА МИТИНГ

На скуп у оквиру кампање Будућност Србије стигао је и отац председника Србије Александра Вучића, Анђелко.

18:23 - РИБЉА ЧОРБА ЗАВРШИЛА КОНЦЕРТ

Завршен концерт Боре и Рибље чорбе. Бора Чорба је само кратко рекао "Косово је Србија" и отишао са бине.


Фото П.Милошевић

18:28 - ВУЧИЋ СТИГАО НА МИТИНГ

Председник Александар Вучић стигао је на митинг. Дочекан уз бубњеве и бакље у бојама српске заставе.
Фото С.Ј.М.

Фото С.Ј.М.


фото Танјуг

18:35 - ПРИСУТНИ СУ И ДОДИК И БРНАБИЋКА

Стигли премијер Ана Брнабић и српски члан председништва БиХ Милорад Додик.18:39 - БРНАБИЋ: СТАВИМО ТАЧКНУ НА ПОДЕЛЕ И НА ОНЕ КОЈИ НАС ДЕЛЕ

Присутним грађанима се обраћа премијерка Србије Ана Брнабић.

Србија је земља нормалних и пристојних људи. Србија није земља која ће подржати вређање, вешала, моторне тестере и сталне и сталне поделе на ботове, сендвичаре, крезубе. Није то Србија, она је једна - Ово је Србија.

Поносна сам што ме председник Александар Вучић позвао у Свој тим!

Цео говор премијерке Ане Брнабић прочитајте ОВДЕ


фото С:Ј:М:

18:51 - ПУ БЕОГРАДА: НА СКУПУ ИЗМЕЂУ 140.000 И 150.000 ЉУДИ

На скупу у оквиру кампање „Будућност Србије“, који се одржава у главном граду, присутно је између 140. 000 и 150. 000 људи, изјавио је начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић.


Станић је у изјави Танјугу истакао да скуп протиче без било каквих инцидената.

19:06 - ДАЧИЋ: ОПОЗИЦИЈА СВЕ ИМА, САМО ИМ ФАЛИ НАРОД

"Штета што Бора Чорба није певао "Остани ђубре до краја" која би одговарала овима од прошле суботе". рекао је министар спољних послова Ивица Дачић и додао - Савез за Србију има западне медије, њихову подршку, али нема народ. Народ им фали.

Цео говор прочитајте ОВДЕ
фото Танјуг

19:15 - ВУЧИЋ ПРЕД СКУП: ОВО ЈЕ ГЛАС НАРОДА

Говорићу оно што осећам, нећу читати говоре, поручио је уочи скупа "Будућност Србије" у Београду председник Александар Вучић.


Он је у кратком обрацању за ТВ Прва рекао да је припремио чак три говора, али да ће на крају рећи оно што буде осећао.

"Нисам видео оволико људи, али најмање 15-20.000 људи стиже из разних праваца. Имам трему, тресем се и правим се да ми није ништа. Донео сам три говора, али на крају ћу рећи оно што будем осећао", рекао је Вучић и истакао три питања од кљуцне важности за будуцност Србије.

То је, пре свега, напредак економије: "Прочитаћу им најаву ММФ да ће Србија бити лидер".

Даље, каже, морамо да видимо шта још да урадимо да бисмо сачували мир, стабилност, и да видимо шта су нам још послови које треба да урадимо, рекао је председник.


Како каже, разговарао је са неким од својих пријатеља и констатовали су да је тешко "да позовете Звезду и Партизан и да скупе оволико људи, али то нисам скупио само ја".

"Ово је глас обичног народа, који хоће да се њихова воља поштује", рекао је Вучић и на крају послао једну лицну поруку.

"Само хоћу да искористим прилику да, пошто никада више ово нећу доживети, да кажем Данилу, Милици и Вукану да их тата много воли", завршио је председник обрацање непосредно пред скуп.

19:17 - ПУШТЕН ФИЛМ О СТРАДАЊУ СРПСКИХ ВОЈНИКА НА КОСМЕТУ

Окупљеним грађанима пуштен је филм о страдању српских војника на Космету. Потом се обратио и пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски.

- У години у којом обележавамо 20 година од НАТО агресије припала ми је част да у име бораца са легендарних Кошара поделим са вама, грађанима храбре и поносне Србије сећање на младе јунаке које су положили своје животе на олтар отаџбине, за нашу Србију! Била је то највећа битка током агресије НАТО 1999. Кошаре су наша војничка и духовна вертикала - казао је он.

фото Танјуг

19:23 - ЈУНАК СА КОШАРА: СРБИЈИ СУ ПОРЕБНИ МИР И ЈЕДИНСТВО

После 20 година од злочиначког напада и НАТО агресије на нашу земљу, Србији су више него икад потребани мир и јединство, поручио је пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски из Ðаковице, херој са Кошара.

"Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Треба учинити све да нам будућност гради рад, а не рат", рекао је Димчевски на митингу у оквиру кампање "Будућност Србије" коју јепокренуо председник Александар Вучић.

Желимо, каже, јединствену и храбру Србију као што су били њени борци са карауле Кошаре.

Навео је да ће српски јунаци и данас, ако буде потребно, бранити Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом као што су то чинили пре две деценије јер, истиче, правда је нашој страни, и она божја и она људска.

19:24 - ДОДИК: НЕКА ЖИВИ СРПСКА СЛОГА

Грађанима испред Народне скупштине Србије обратио се председник председништва Бих Милорад Додик. Он је дочекан великим аплаузом.


- Република Српска није дозовлила да БиХ прима Косово! Јасно и гласно кажемо нећемо у НАТО! Ништа нормалније нема него да Република Српска чува и прати Србију –рекао је Додик.


фото СЈМ


Он се захвалио на властима у Београду на несебичној помоћи Републици Српској.

- Нека живи Република Српска! Нека живи Србија! Нека живи српска слога – поручио је Додик.19:30 - СИЈАРТО: ВИ СТЕ ПРАВА, ПОНОСНА, ЕВРОПСКА НАЦИЈА

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу "Будућност Србија" у Београду да су Срби и Мађари данас пријатељи, да односи две земље никад нису били овако добри као данас.

"Поштовани господине председниче, драги српски пријатељи, добар дан вам желим. Дозовилите да се захвалим Вучићу и СНС на позиву. Част је бити овде. До пре неколико година је било незамисливо да мађарски министар спољних послова буде гост у кампањи владајуће странке. То што данас стојим овде показује да све ствари можемо да решимо ако верујемо у то", рекао је Сијарто, који је говор одржао на српском језику.

фото Танјуг

19:39 - ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ГРАЂАНИМА

Грађанима се обраћа председник Србије Александар Вучић. Он је дочекан громогласним аплаузом и скандирањем “Ацо Србине”.Фото С.Ј.М.

Фото С.Ј.М.

20:25 - ЗАВРШЕН МИТИНГ ПЕСМОМ "ОВО ЈЕ СРБИЈА"

Скуп испред Дома Народне скупштине у оквиру кампање "Будућност Србије", завршен је у петак вече око 20.30 наступом поп певача Оливера Мандића. Он је извео песму коју је сам компоновао, посебно за ову прилику, "Мајко, Србијо".

Наступ Оливера Мандића за многе је био "немогућ", а он је, изласком на сцену, отклонио све сумње у то. Након њега, пуштена је песма "Ово је Србија", чиме је означен крај  митинга.

Фото С:Ј:М:


20:54 - ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ПРАТИЛИ НА УЛИЦАМА, ПАРКОВИМА, КАФЕИМА...

Грађани Србије испунили су вечерас све улице, тргове, паркове, па и кафиће, у широком кругу око Скупштине Србије, и одатле пратили, неки директно, а неки преко видео бимова или преноса на телевизијама или својим телефонима, обраћање председника Србије Александра Вучића, јавио је репортер Танјуга.

Грађани су потпуно испунили простор испред Народне скупштине, Трг Николе Пашића, Теразије, улице "испод" скупштине, цео правац према улици Краља Милана, Пионирски парк, простор око цркве Светог Марка, Ташмајдански парк, у којем није било слободне клупе, добар део Булевара Александра Карађорђевића...

Грађани су и у улицама око Зеленог венца, Призренској, а на Бранковом мосту и даље је, до касно, био велики број пешака.

Све баште кафића у Кнез Михаиловој улици, Косовској и на Теразијама још су пуне, а преноси скупа у Београду су се пратили на ТВ екранима у кафићима.

МУП је раније саопштио да је у Београд на скуп Будућност Србије дошло 140.000 до 150.000 грађана.

22:31 - МЕДИЈИ У РЕГИОНУ О СКУПУ У БЕОГРАДУ

Медији у региону известили су вечерас о "великом скупу" подршке Србије Александру Вучићу, оцењујући, у првим извештајима, да је српски председник данашњим митингом одговорио на протесте опозиције и показао јој колико је јак.

Скуп су, практично, игнорисали приштински дневници, који су иначе са великом пажњом извештавали са опозиционих протеста, од како је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај, пре почетка тих протеста, рекао да ће Вучић бити смењен на улици.

За црногорске медије, бар до вечерас, догађај дана била је кошаркашка утакмица Црвена звезда - Будућност.

Већина медија у региону изнела је процене да је на скупу у центру Београда било више од 100.000 људи, а један број њих, углавном из Хрватске, не спори масовност, али пише да су грађани наводно били натерани да дођу у Београд и да на друштвеним мрежама има информација о томе колико су за то плаћени.

Т портал оцењује да је овај скуп Вучић организовао као одговор на протест дела српске опозиције окупљене око СзС, који је одржан прошле суботе на истом месту, те да је смисао данашњег скупа био да Вучић покаже своју снагу политичким противницима, који траже његову оставку.

Хрватски портал Нет "уочава" да се у маси транспарената нашао и један на којем је ћириличним писмом било написано "Вуковар уз Вучића".

Вечерњи лист се, уместо извештаја са скупа, бавио биографијом председника Вучића, за којег каже да је исти онакав какав је био када се, деведесетих удружио, како кажу, са Слободаном Милошевићем како би обезбедио опстанак његовог режима.

ХИНА је констатовала да је премијерка Ана Брнабић на почетку рекла да се у Београду окупила "јединствена Србија, земља нормалних и пристојних људи, којој су важни рад и резултати".

Портал Индекс је написао да је Вучић у Београд "довукао 100. 000 присталица", које је пред почетак забављао Бора Чорба.

Сарајевски портал Аваз у првом извештају наводи да је премијерка Ана Брнабић поручила да Србија није подељена земља.

Ал џазира Балканс је акценат ставила на учешће председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта.

О скупу у Београду известили су и готово сви македонски медији.

Портал А1Он јавио је да је на скупу испред Народне скупштине било око 170.000 грађана.

Напомињу да су припреме за скуп трајале од јутра и да су присутни и грађани из целе Србије, Републике Српске и Косова.

Македонски портал АКО јавио је да су данас сви путеви Србије водили ка Београду, те да је то био контра скуп којим је Вучић показао опозицији колико је јак.