ПРЕДСЕДНИК државе Александар Вучић позваће све грађане данас у 18 сати на скупу испред Народне скупштине у Београду да се уједине око свих важних питања за земљу на митингу "Будућност Србије".

Говорници на скупу "Стоп насиљу - Будућност Србије", чији званични део почиње у 18 сати, осим председника Вучића требало би да буду и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, премијерка Србије Ана Брнабић, шеф српске дипломатије Ивица Дачић и један од хероја са Кошара, пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски.


Долазак на скуп најавили су људи из разних крајева наше земље, као и грађани Северне Македоније и Републике Српске.


Прочитајте још:

БОРА ЂОРЂЕВИЋ О СВИРЦИ "РИБЉЕ ЧОРБЕ" НА СКУПУ У БЕОГРАДУ: Све што имам, рећи ћу после митинга

Градски челници Србима са КиМ: Београд је ваша кућа (ФОТО)

Позив на јединство пред 130.000 људи

Вучић Србима који су пешачили са КиМ: Хвала вам, не због мене већ због љубави према отаџбини
11:15 - ДЕСЕТАК АУТОБУСА КРЕНУЛО ИЗ ГРАЧАНИЦЕ

Десетак аутобуса кренуло је јутрос из Грачанице ка Београду, на митинг у оквиру кампање "Будућност Србије".

Грађани су пре уласка у аутобусе рекли да иду за Београд како би подржали председника Србије Александра Вучића и његову политику, и да очекују да ће митинг проћи мирно, преноси Радио КиМ.

"Од митинга очекујем да прође, пре свега, мирно. Идемо да бисмо подржали председника Вучића, јер бољег председника до сада нисмо имали", рекла је једна путница.

Са полазишта испред Основне школе "Краљ Милутин" око 45 професора средњих и основних школа кренуло је за Београд, а радио КиМ преноси да ће се настава у средњим школама одвијати скраћено.

Како се наводи, и неколико лекара из Дома здравља у Грачаници кренуло је ка Београду.

11:20 - ДОБОЈЛИЈЕ КРЕНУЛЕ НА МИТИНГ

ДОБОЈЛИЈЕ које подржавају Александра Вучића кренуле су на митинг који се данас одржава у Београду. У Србију су се упутили са транспаретном "Добој воли Александра Вучића" на којем се налазе и српске заставе.

фото АТВ

11:24 - СТИЖУ ПРИСТАЛИЦЕ ИЗ КУМАНОВА

На митинг стижу присталице СНС-а из Куманова који су аутобусом кренули ка престоници Србије носећи транспарент “Куманово уједињена српска заједница”.

На митинг стижу присталице СНС-а из Куманова који су аутобусом кренули ка престоници Србије носећи транспарент “Куманово уједињена српска заједница”.

11:27 - С. ЛИСТА: СА КИМ СЕ НА МИТИНГУ ОЧЕКУЈЕ ПРЕКО 7.500 ГРАЂАНА

Из Грачанице су јутрос ка Беобраду кренула 23 аутобуса са грађанима који желе да присуствују митингу "Будућност Србије", кажу у Српској листи.

Према њиховим информацијама, у Београд би требало да дође око 7.500 људи са Косова и Метохије, у 155 аутобуса.

"Од митинга очекујем да прође мирно пре свега. Идемо да би смо подржали председника Вучића, јер бољег председника до сада нисмо имали", рекла је једна путница, преносе локални медији.

Јуче је у Београд група од 27 младића са Косова и Метохије стигла након вишедневног пешачења од администартивног прелаза Јариње.

11:34 - СА АДМИНИСТРАТИВНОГ ПРЕЛАЗА КОНЧУЉ ВРАЋЕНИ АУТОБУСИ СА СРБИМА СА КиМ

ПРЕМА речима Срђана Николића, председника привремог органа општине Витина, са административног прелаза Кончуљ у петак ујутро враћено је осам аутобуса са Србима из три општине са КиМ, који су пошли за Београд на митинг "Будућност Србије", правдајући се тиме да превозници нису имали адекватну администрацију за аутобусе. Из Косовског Поморавља кренуло је укупно 24 аутобуса, а они који су враћени највероватније ће пут наставити у комбијима или приватним аутомобилима.

Иначе, власници аутобуса су били Албанци, а аутобуси су били пуни путника. На административном прелазу је и велики број возила са житељима Косовског Поморавља који су чекали да се реши питање документације аутобуса, иако представници Срба тврде да се поседује адекватна документација и да је у питању самовоља тзв. косовске полиције.

''Могу да нас врате, да нам бране да идемо, али једно треба да знају - не могу да нам забране да волимо нашу Србију и нашег председника'', стоји између осталог, у саопштењу председника привременог органа општине Витина.


Д. З.

фото Д.Зечевић


12:18 - НА КОНЧУЉУ ЗАУСТАВЉЕНА ЈОШ ДВА АУТОБУСА СА СРБИМА

Још два аутобуса са Србима из три општине са КиМ, који су пошли за Београд на митинг "Будућност Србије" враћена су са административног прелаза Кончуљ.

Последњи од 14 аутобуса, колико је успело да прође од укупно 24, прешао је административну линију око 12:10 часова. Иначе на прелазу Мердаре прошло је 20 аутобуса без проблема.

Од 10 аутобуса колико је враћено три су из Витине, а 7 из Гњилана. Путници ће наставити даље својим возилима

13:34 - ИЗ ЛЕСКОВЦА НА МИТИНГ КРЕНУЛО ОКО 4.500 ЉУДИ

Из Лесковца је јутрос аутобусима, возовима и приватним аутомобилима кренуло око 4.500 чланова и симпатизера Српске напредне странке (СНС) на митинг "Будућност Србије" у Београду, а придружило се и неколико стотина припадника Социјалистичке партије Србије, потврђено је агенцији Бета у тим странкама у Лесковцу.

Активисти СНС који живе у селима отишли су за Београд са 18 аутобуса, а они који живе у самом граду отпутовали су са два воза, па је железничка станица била препуна око 9.30 сати.

Међу путницима су и функционери СНС, али и градске чиновници, директори школа, запослени у здравственим установима и градским предузећима.

На улазу железничке станице жена је на припрељеном списку путника прецртавала имена људи који су јој се јављали пролазећи поред ње.

Једна од службеница, једина која је хтела да говори са дописником агенције Бета, казала је да су сви они "искористили дан од годишњег одмора" да би отпутовали.

Она је негирала наводе да су многи службеници и страначки активисти нерадо кренули за Београд.


"Није тачно, бар ја нисам чула да је на било кога вршен притисак. Једноставно, желим да дам подршку нашем председнику Вучићу. Мислим да ће се после овог митинга смирити страсти у Србији, када опозција види колико нас подржава политику председника Србије и Владу Србије", казала је она.

Председници градских и општинских одбора СНС су за генцију Бета казали да је са југа Србије на митинг отпутовало више од 20.000 људи.

Како су навели, осим 4.500 људи из Јабланичког округа, из Врања је пут Београда кренуло око 5.000, а из Ниша између 6.500 до 7.000.

13:55 - ОГРОМАН БРОЈ ЉУДИ СТИЖЕ ИЗ НОВОГ САДА

На паркинг испред градске плаже Штранд у Новом Саду од поднева пристиже огроман број људи, невиђен до сада оваквим поводима, како би одатле кренули ка Београду, где ће присуствовати митингу Будућност Србије.

Све време на платоу су аутобуси, и како се који напуни креће пут Београда, а затим на паркинг стижу нови, па није могуће утврдити њихов тачан број.

У сваком тренутку има око 20 аутобуса, а у сваки стаје по 50 људи.

Грађани кажу да су на скуп у Београд кренули како би дали подршку предсенику Србије Александру Вучићу и његовој политици.

14:33 - ИЗ КУРШУМЛИЈЕ НА МИТИНГ КРЕНУЛО 10 АУТОБУСА

На митинг који се у оквиру кампање ''Будућност Србије одржава'' у Београду, из Куршумлије је данас организовано кренуло десет аутобуса предузећа Ниш-експрес, са око 500 учесника митинга.

14:45 - СЕЛАКОВИЋ: ИЗ ВОЈВОДИНЕ И ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ 125.000 ЉУДИ

Како је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао за ТВ Прва, очекује се да ће скупу у Београду присуствовати готово 170 хиљада људи.

Селаковић је, наиме, рекао да најмање 7.500 људи долази само са Косова и Метохије, око 90 хиљада из централне Србије, из Војводине 35 хиљада. Очекује се и барем 35 хиљада из Београда, а долазе и људи из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске...

15:04 - МЛАДИ СДС НА МИТИНГУ У БЕОГРАДУ

На данашњи митинг подршке председнику Србије Александру Вучићу отпутовало педесет чланова Актива младих Српске демократске странке Бијељина.

Омладинце СДС је испратио предсједник Градског одбора СДС Бијељина Мићо Мићић.
-Омладина Српске демократске странке се организовала да данас оде у Београд на митинг подршке председнику Србије Александру Вучићу. Подржавамо њихову идеју, јер јепредседник Србијепријатељ Републике Српске и нашег града инедавноје издвојиоизначајна средства за Републику Српску. Вучић на Српску гледа као на део целокупног простора на коме живе Срби, желећи дасачува мир и опстанак српског народана овим просторима,на челу Србијекао гаранта Дејтонског мировног споразума- истакао је Мићић, којије искористио прилику да сезахвали председнику Вучићуи на подршци за изградњу ауто-пута Београд-Бањалука преко Семберије, али и за издвојени новац за спортске сале у Бијељини.

15:26 - ОКУПЉАЊЕ КОД ПАЛАТЕ СРБИЈА УЗ ЗАСТАВЕ И ТРАНСПАРЕНТЕ

Велики број грађана из целе Србије пристиже на плато испред Палате Србија, на Новом Београду, одакле ће кренути ка центру, где се касније данас одржава скуп у оквиру кампање "Будућност Србије".

Грађани носе заставе Србије, транспаренте.

Међу њима је Игор Пауновић, из Ћуприје, који каже да је дошао да подржи политику председника Србије и да му се свиђа у ком правцу иде земља и како се развија.

"Видим резултате на боље за ових неколико година власти Александра Вучића", каже Пауновић за Танјуг.

Из Сремске Митровице стигао је Митар Нинковић који је, каже, на скуп у главни град дошао због Србије, своје деце и унука.

"Желим и ја да дам допринос да коначно Србија буде јединствена и да сви заједно кренемо у лепше дане" , рекао је он


Група младих организовано је стигла на митинг из Републике Српске, из Требиња, а носе транспаренте "Ацо, волимо те", "Република Српска је уз тебе", "Требиње је уз тебе".

На пут су кренули синоћ и путовали су 10 сати.

Међу њима је и Николина Перовић, која каже да су Српска и Србија једна земља, које Дрина спаја, а не раздваја и да су дошли да подрже Вучића.

"Он је, заједно са нашим председником Милорадом Додиком, наш председник такође. Ту смо да му дамо пуну подршку и покажемо да су Требиње, Херцеговина, РС, уз Србију", рекла је она.

15:39 - СРБИ СА КИМ: ДОШЛИ СМО, СВИМ СРЦЕМ ДА ДАМО ПОДРШКУ

На плато испред Палате Србија пристижу аутобуси са Србима са КиМ, који су се упутили на митинг у оквиру кампање председника Србије, у Београду.

У главни град би требало да стигне око 7.700 Срба из јужне српске покрајине.

Они који су већ стигли на плато носе српске заставе, као и транспаренте попут "Лепосавић за будућност Србије" и "Будућност Србије СНС Лепосавић".

Међу њима је и Винка Радосављевић из Клине, која каже да су Срби из Метохије дошли да подрже политику коју води председник Александар Вучић.

"Дошли смо свим срцем да дамо подршку политици председника Вучића, која је једина истинита, права и реална", рекла је Винка Танјугу.

Младен Савић из Лепосавића такође каже да су дошли у Београд да подрже председника Александра Вучића, зато што је, каже Младен, нада у њега у и државу Србију једина коју имају.


"Последњих година смо били угрожени много, и наша будућност је била угрожена, док није дошло до промене власти 2014. године. Да није било Вучића, ми бисмо тешко опстали на Косову и Метохији", уверен је Савић.

Он је додао да се председник свим срцем бори за миран опстанак Срба на КиМ.

Његов суграђанин Жарко Лешевић каже да верује у председника, јер политика коју води даје гаранцију Србима да остану на својим огњиштима.

15:49 - ГРАЂАНИ ИЗ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ И ЗЕМУНА СЕ НАШЛИ КОД ВЛАДЕ

Грађани из свих делова Србије полако пристижу у српску престоницу на скуп председника Александра Вучића у оквиру кампање "Будућност Србије", са којег ће, како је најавио, послати поруку јединства.

У парку на углу Немањине и Сарајевске улице у Београду, група људи из Западне Србије придружила се грађанима из Земуна, одакле ће заједно кренути испред Дома скупштине Србије.

Грађани носе заставе Србије, као и заставе СНС са називом места из којег долазе.

Саобраћај, за сада, није застављен у улицама Кнеза Милиоша и Немањиној.

15:50 - БРАНКОВ МОСТ ЗАТВОРЕН ЗА САОБРАЋАЈ

Велики број грађана кренуо је око 15 сати из правца Новог Београда, преко Бранковог моста, на скуп испред Народне скупштине на коме ће се обратити председник Србије Александар Вучић.

Бранков мост је затворен за саобраћај, а у близини се могу видети и припадници полиције.

Неки од њих носе српске заставе и страначка обележја СНС.


15:51 - ПРИЈЕПОЉЧАНИ НА ПУТУ КА БЕОГРАДУ

Грађани из Пријепоља кренули су данас преподне на пут у Београд на митинг у оквиру кампање „Будућност Србије“.

Портал „Пријепоље.инфо“ преноси да је из тог града кренуло око 400 људи у Београд.


Претходно је портал „Ппмедиа“ тврдио да су из Пријепоља на скуп у Београд кренули наводно полупразни аутобуси и да у 5 аутобуса нема 180 људи.

„Овакве информације су неистините, злонамерне, а све у циљу омаловажавања највећег српског страначког одбора у Пријепољу. Ко је налагодавац овакве информације и шта је циљ ширења оваквих лажи нећемо се упуштати.Из Пријепоља је са паркинга код Дома културе кренуло 3 аутобуса по 55 људи , 2 аутобуса на спрат по 80 људи , неколико комбија као и велики број симпатизера са личним превозом“, указује „Пријепоље. инфо“.

16:11 - НА МИТИНГ ОТПУТОВАЛИ И СРБИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

На митинг у оквиру кампање „Будућност Србије“, који се одржава данас после подне у Београду, не долазе само грађани из целе Србије и Срби из региона, већ и Срби из дијаспоре.

На друштвеним мрежама објављена је фотографија на којој се види група младих са транспарентом на којем су застава Србије и Аустрије и порука „Беч воли Вучића“.
Група Бечлија, који су отпутовали за Београд на митинг, фотографисала се покрај аутопута на путу ка српској престоници.

16:54 - АУТОБУСИ ПУНИ ЈАГОДИНАЦА КРЕНУЛИ ЗА БЕОГРАД

На скуп, који се у Београду одржава у оквиру кампање "Будућност Србије", из Јагодине је, аутобусима, отпутовало неколико стотина грађана овог града.

Такође више аутобуса из Поморавског округа пуних грађана, старијих и младих, кренули су за Београд после 14.00 сати.


16:55 - ЗАТВОРЕНЕ КНЕЗА МИЛОША И ТАКОВСКА

Затворене за саобраћај улице кнеза Милоша и Таковска. Блокирана и Мостарска петља, возила се упућују на Аутокоманду.

17:05 - ЂУРИЋ: 10 АУТОБУСА СА СРБИМА ЗАУСТАВЉЕНО НА ПРЕЛАЗУ

Од 155 аутобуса са Србима са КиМ, који су кренули на митинг у Београд 10 су албанске власти зауставиле на административном прелазу, док су остали стигли на скуп, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Кроз разне видове административне саботаже, албанске власти су заставиле десет аутобуса", рекао је Ђурић и додао да су 144 аутобуса прешла административну линију и стигла у Београд.


Како каже, албански политичари који су одлучили да саботирају долазак Срба са КиМ у Београд, као да су слушали неке политичаре из Србије, који су ових дана позивали на блокаде, барикаде и спречавање доласка на скуп у оквиру кампање "Будућност Србије".