САСТАНАК о Западном Балкану, који ће се одржати у Берлину 29. априла, сазван је на велико изненађење Брисела. Многе земље су незадовољне зато што се он одржава. На пример, Аустрија и Италија, које су део берлинског процеса, нису позване на састанак. Ни САД не учествују. То говори да се играју геополитичке игре, не више са Русијом и Кином, него унутар самог Запада.

Прочитајте још: ГОДИШЊИЦА СПОРАЗУМА КОЈЕГ НЕМА: Шест година мртвог слова из Брисела

Ово је у петак оценио шеф дипломатије Ивица Дачић поводом скупа чији ће домаћини да буду немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, а од кога се очекује да да позитиван импулс дијалогу Београда и Приштине, који је већ дуже у ћорсокаку.

Прочитајте још:РУСИЈА ПОРУЧУЈЕ: Тежње Тиране о великој Албанији компликују дијалог Београда и Приштине

Без укидања такса које је увела Приштина, поновио је министар, неће бити наставка дијалога, а ситуација у којој се тренутно овај процес налази, како је оценио, последица је тога што је прошло шест година од потписивања Бриселског споразума, а да није реализован његов основни део - Заједница српских општина.

Поводом најава да ће на овом скупу Меркелова и Макрон покушати да ставе тачку на причу о разграничењу, Дачић је рекао да они могу "што се њих тиче, да ставе тачку на шта хоће":

- Све док они зову Србију да ми разговарамо о томе, то је доказ да не могу без нас да затворе ово питање. Да могу, никад нас не би звали. Небитно је ко жели да стави тачку, да ли је то Макрон, Меркелова, Могеринијева, Трамп, Путин... ми ништа нећемо урадити што није у интересу Србије.

Дачић је идеју о двојном суверенитету на северу Косова, а да после десетак година уследи референдум, оценио као неприхватљиву.

Федерика Могерини и Ангела Меркел AP Photo

РЕЗОЛУЦИЈА О ЗЛОЧИНИМА СРБА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине у Приштини Кадри Весељи саопштио је да је припремио писмо које ће бити упућено скупштинама "пријатељских земаља", којим ће од њих тражити да припреме нацрт резолуције којом ће званично признати "улогу српске државе у извршењу злочина против човечности".