НА скупу испред Народне скупштине у Београду у петак, председник државе Александар Вучић позваће све грађане да се уједине око свих важних питања за земљу и народ, јер је јединство, како је у више наврата поручио, у борби за српске интересе, посебно на Косову и Метохији, али и у целом региону, од пресудног значаја.

Говорници на скупу "Стоп насиљу - Будућност Србије", чији званични део почиње у 18 сати, осим председника Вучића требало би да буду и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, премијерка Србије Ана Брнабић, шеф српске дипломатије Ивица Дачић и један од хероја са Кошара, пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски.

Очекује се да се у петак испред парламента окупи око 130.000 људи из целе земље, а на бини би требало да буде и 27 Срба са КиМ, који су на митинг кренули пешице са Јариња и стигли у четвртак у Београд, где их је примио председник Вучић.

- Неће бити разбијања и рушења града, нећемо да упадамо у РТС. Код нас неће бити вешала, јер ми то не радимо. Биће лепо, имаћемо добре говорнике, биће помало карневалска атмосфера. На скуп ће доћи грађани не због СНС или мене, већ због будућности Србије - казао је председник.

Прочитајте још - Вучић Србима који су пешачили са КиМ: Хвала вам, не због мене већ због љубави према отаџбини

Навео је и да ће свака блокада, којом прети део опозиције, бити пробијена и нагласио да је сваки покушај да се забрани окупљање "чист фашизам".

ПЕВАЈУ ЛУКАС, "ЧОРБА" И МАНДИЋ ПРЕ званичног дела митинга биће уприличен двосатни концерт Аце Лукаса и "Рибље чорбе". После обраћања званичника, скуп ће, како је најављено, бити завршен концертом Оливера Мандића. Полиција ће, као и током протеста "1 од пет милиона", прошле суботе, и у петак обезбеђивати зграду Скупштине Србије.

И лидер СПС Ивица Дачић очекује да ће са скупа бити послата потпуно другачија слика од оне која је виђена на протестима Савеза за Србију:

- Скуп ће бити спектакуларан, биће јасна порука ко има највећу подршку у Србији. Драган Марковић и ја организовали смо своје странке и позвали присталице да дођу у Београд. Сви нека дођу без страха, наши скупови су мирни, за разлику од опозиционих, када је питање где ће упасти.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће митинг протећи без инцидената:

- Очекујем добар и миран скуп, којем ће присуствовати огроман број грађана и на којем неће бити никаквих проблема и људи неће упадати у институције нити имају ту намеру. Очекујем само позитивну атмосферу.

Нa скупу у Београду очекује се велики број људи из целе земље, а у четвртак су у бројним градовима биле припреме за долазак у престоницу. У Градском одбору СНС у Новом Саду проценили су да ће из Војводине пут Београда кренути око 30.000 људи. Из Врања ће организовано кренути 57 аутобуса, а из Краљева и Крагујевца се очекује по 3.000 људи.

Прочитајте још - Вучић: Да Бог поживи овакву опозицију, нема бојазни за Србију

Из Расинског округа на велики скуп у Београду поћи ће чак 6.000 људи, процене су из врха Градског одбора СНС у Крушевцу.

Само преко СНС за долазак на митинг пријавило се око 7.000 људи из Ниша, каже повереник те странке у овом граду Звездан Миловановић.

ВУЧИЋ: ПОДВИГ ГРУПЕ СРБА СА КиМ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић захвалио је у четвртак на подвигу групе од 27 Срба са КиМ која је прошлог петка пешице кренула ка Београду како би присуствовала скупу и пружила му подршку, али пре свега, како је рекао, на томе што воле Србију и КиМ у Србији.

- Хвала, не због мене или било кога другог, већ на љубави према КиМ и својој отаџбини. Тиме што сте урадили показали сте како и колико сте у стању да се жртвујете за КиМ - рекао је Вучић.