Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је опозиција за четири месеца своје кампање и протеста успела да смањи сопствено бирачко тело за 50 одсто, што јасно показује њихову стручност.


"За то је потребно специфично мајсторство, мора да сте толико неталентовани и да толико не разумете свој народ... Ја такве геније нисам видео у животу. Да их Бог поживи у опозицији на политицкој сцени још много година, нема бојазни за будућност Србије", рекао је Вучић.

Коментаришући то што су активисти Савеза за Србију и данас блокирали Трг Републике, где се обављају радови на реконструкцији, Вучић је рекао да грађани неће још дуго трпети терор мањине.

"Добро је да људи виде шта они раде и да виде кад неко уређује Београд, кад има новац да инвестира, да то њима не одговара, да желе да сруше све добро и вредно у Београду и да га финансијски оштете", рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КЉУЧАН САСТАНАК У ПЕКИНГУ: Вучић са Путином о уцени око КиМ

Он је додао да ће трошкови морати да буду плаћени од новца грађана.

Упитан о најави опозиције да ће правити спискове људи који су запослени у локалним самоуправама, Вучић је рекао да тако изгледају њихове блокаде и забране окупљања.

"Мислим да се њих нико не плаши", истакао је Вучић.

Он је навео да нема проблема да опозиција спроведе у план и своје "фашистичке идеје" о блокадама путева, али да ће све блокаде бити пробијене и да сутрашњи митинг неће почети све док и последњи човек не стигне испред парламента.

"Не може један фашистички лидер и два тајкуна да малтретирају целу Србију, не може 10 одсто да малтретира 90 одсто грађана", рекао је Вучић.

"Замислите шта би тек радили да су на власти... Жуте траке би нам стављали свима", додао је.

Поновио је да је то фашизам, али да је то људима, каже, тешко објаснити, јер тога у Србији никада није било.

Упитан о увредама представника опозиције које износе на његов рачун, Вучић је рекао да је такве увреде слушао и са протеста у Београду 13. априла, али да му оне не сметају и да је чак и поносан кад га такви људи вређају.

Рекао је и да нема проблем да се опозиција окупља сваки дан, да сваки дан "може да им буде дан Д", ако то раде у складу са законом.

Истиче и да у парламенту треба да се одвијају разговори између власти и опозиције.

"Ми идемо на изборе, они иду на изборе, онда у парламенту разговарамо", рекао је Вучић и додао да ту може да се разговара о свему, па и о изборним законима, који су "они доносили".


ВУЧИЋ: СКУП ПРИСТОЈНЕ СРБИЈЕ, ДА СЕ УЈЕДИНИМО ЗА БУДУЋНОСТ


Председник Александар Вучић позвао је, како је рекао, нормалну и пристојну Србију да се окупи сутра, за будућност земље.


"Да позовемо грађане на уједињење, а не политичке партије, јер то не би било добро за демократију", рекао је Вучић у обраћању након састанка са Србима који су пешке стигли са КиМ у Београд на сутрашњи митинг.


Он је замолио Београђане да сутра имају разумевања за гужве.


"Ми то радимо једном у годину дана, а не сваки други, трећи дан, када се неколико стотина шета и малтретира друге... Ово сутра је демократија и молим људе да нам због тога опросте", рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРИТИСАК САД И НЕМАЦА НА ВУЧИЋА: Зауставите лобирање за повлачење признавања!


Како је рекао, и Срби који су дошли са КиМ нису у Београду због њега или странке, већ због будућности Србије и зато што знају ко се бори за будућност.


Додао је да ће бити гостију и добрих говорника.


"Биће карневалска атмосфера, у смислу радости, биће добрих порука, без мржње. Нећемо никога да батинамо, да рушимо знакове, излоге да упадамо у РТС... Само ћемо да покажемо да нас има", рекао је Вучић.


Посебно је подвукао да на сутрашњем скупу неће бити никаквих провокација, ништа слично вешалима, тестерама...те да ће било ко ко се појави са тако нечим одмах бити ухапшен, јер ће се знати да је провокатор.


Вучић је упитан како коментарише то што је Драган Ђилас рекао да је на скупу опозиције 13. априла било 40.000 људи, а Бошко Обрадовић објавио "ко каже да ће их (сутра) бити више него њих (у суботу)", рекао:


"Ја не кажем, видећемо сутра, можда нас буде дупло мање, можда нас не буде уопште...", рекао је Вучић кроз иронију и додао да ће свакако бити бар 30-ак људи, с обзиром на групу Срба са КиМ који су пешице дошли на митинг у Београд, те новинаре...


"Мислим да су у праву, да треба да сачекамо, да видимо како ће да изгледа", додао је председник.


Вучић је навео да га радује што су албанским медијима у Приштини толико важни скупови опозиције, али да чак ни ти медији, каже, "нису могли да лажу колико Ђилас лаже", што се тиче броја окупљених.


"Је л'' знате шта је 40.000 људи? То је пуна Маракана, а 7.500 људи је пуна источна трибина. Сами реците на шта вам је тај број људи личио. Размислите, па реците себи", констатовао је Вучић.


Како је рекао, опозиција ће, ако на сутрашњем митингу буде више људи него на скупу у суботу, рећи да бројеви нису важни.


На спекулације да се врше притисци на запослене у јавним предузећима да дођу на скуп, Вучић је рекао да су у јавним предузећима највећим делом запослени "њихови" људи.


"Ми смо смањивали број запослених у јавној администрацији и предузећима, не повећавали. Причају бајке за малу децу, зато што не разумеју шта значи народ", рекао је Вучић.


Он је за Србе који су пешице стигли у Београд због сутрашњег скупа рекао да су то скромни момци, који воле своју отаџбину и не виде себе у реду са или иза Обрадовића, Ђиласа и Јеремића.


ПРЕДСЕДНИК: НИШТА ОД ДВОСТРУКОГ СУВЕРЕНИТЕТА, ПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ НЕ ПОМАЖУАлбанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Председник је рекао да је пред нашом земљом тежак период, у којем очекује притиске на Србију.

"То је важан период по питању КиМ, не бих рекао одлучујцухи или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али један тежак период у којем очекујем бројне притске да Србија учини додатне уступке, из мени непознатих разлога, како би умилила косовске Албанце да прихвате да укину таксе како би се отворила могућност за дијалог", објаснио је Вучић.

Он је додао да је и сам на дневном нивоу изложен захтевима да Београд учини нешто да би Албанци повукли противправне таксе.

"Мој одговор је да не понижавају Србију", рекао је Вучић.


Председник је рекао да ће се Србија борити цивилизованим методама, да је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере после увођења такси, али да не може да трпи и чека довека без одговора.

"То ћу рећи и канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија иде у Берлин да отворено изнесе јасне ставове и додао да има поверења у одговорност Меркел и Макрона и да верује да ће они разумети шта се дешава у региону.

"Надам се да ће састанак бити подстицај миру и стабилности у региону, а не прилика да неодговорни људи добију подијум и сцену за неозбиљне наступе. Ако и буде тако, добиће одговоран одговор од стране представника Србије, борићемо се свим срцем", рекао је Вучић.

Он је такође рекао, уочи одласка на скуп "један појас, један пут" у Пекингу, да је уговорио и билатералне сусрете са кинеским и руским председником и да ће тај сусрет са Путином бити у уском формату.

"Посебно ћу бити почаствован и добићу завршног дана на посебној вечери посебно место - одмах десно од Си Ђинпинга, најбоље место и имаћу право, са још тројицом лидера а знам да је један од њих Владимир Путин, да учествујем у завршној речи и закључцима. То је велика част за Србију, нисам ја лично, него наша земља, добила велику част и истинску привилиегију да добије тако важно место на таквом слупу. Хвала кинеским пријатељима", рекао је он.

Како је рекао, и са Сијем и са Путином ћи разговарати о ситуацији на КИМ и изнеће им одређене чињенице - да косовски Албанци нису испунили ниједну обавезу из Бриселског споразум, нити формирали ЗСО, да су увели прво таксе од 10, а затим од 100 одсто и да се 6. маја навршама шест месеци од како од увођења тих проптивправних мера против Србије и Срба са КИМ и њиховог нормалног снабедавања.

Указаће им и да су Албанци донели платформу која није за дијалог, него против дијалога, и да то значи да они дијалог не желе, већ да могу да постављају Србији ултиматуме.

"Формирали су и војску Косова, противно чак и свом уставу, што је истакао и шеф НАТО, да не помињем Русе и Кинезе који су то одмах осудили. То су четири битна елемента, уз њихове свакодневне играрије са неодговорним и неозбиљним изјава, неодговорним расписивањем избора, када су се надали да ће их Срби бојкотовати па да изаберу послушне Србе, који ће им служити у наредном периоду. А, да Срби ваљда не треба да слушају Београд", рекао је он.

Председник је рекао да део међународне заједнице има за циљ да се на КиМ формирају будуће генерације Срба које неће интересовати Београд и Србија и којима ће рећи да сарађују са Албанцима и забораве на Београд.

"То раде годину, две и три и највећи проблем Срба на КиМ је тај што морају да им објашњавају сваки дан да себе сматрају делом Србије, да је та веза нераскидива и да је немогуће да их натерају на супротно", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ ДВОСТРУКОМ СУВЕРЕНИТЕТУ: НИШТА ОД ТОГ ПОСЛА!


Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србији није понуђено ништа слично идеји о двоструком суверенитету на северу КиМ,па се тако нешто неће десити ни у Берлину.

"Подељени суверенитет је увек нешто што је проблематична правна категорија, а тзв. двоструки суверенитет - не знам шта то значи. Али, нико ми то није рекао, нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Навео је да је то измислила једна албанска новина.

"Али, то измисли једна албанска новина и онда после 15 дана да разглабамо о томе. Шта да радите. Нема ништа од тог посла", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: СРБИЈИ НИЈЕ ПОТРЕБНО ДА ЈОЈ ПРИШТИНА КАЖЕ ДА ЈЕ ДРЖАВА


Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија консолидована држава и да јој не треба признање Приштине.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује да ће у Берлину бити изнет јасан захтев да Србија мора да призна Косово, истакао да не очекује да се тако нешто догоди.

Подсетио је да је амерички председник Доналд Трамп написао, у писму упућеном њему и Хашиму Тачију, да очекује обострано признање, као да је то, каже Вучић, потребно Србији.

Према његовим речима, Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава.

„Не чезнемо за тим“, нагласио је Вучић додајући да притисци и претње неће помоћи без компромиса.

Подсетио је да је 2013. током Бриселских преговора када је био изложен притисцима легао и заспао на поду и тиме показао пркос и да није спреман да слуша претње и утлиматуме.

Каже да захваљујући тиме нису усвојена два члана, која су хтели да ставе у споразум: један, који је тражио да регионална полиција не буде, као што је сада, готово стопостотно српска, и други, који је тражио чланство за Косово у УН и обавезивање Србије да неће ометати чланство Косова у међународним организацијама.


„Шта год да буде у будућности, лично сам веома релаксиран. Урадили смо велике ствари у српској економији, поносан сам када их хвале Светска банка, ЕБРД, Си Ðипинг, Владимир Путин, Ангела Меркел. То су ствари које ће људи видети у годинама које долазе. Нема места где не видите фабрике које сам отварао, где људи раде, да не говорим о здравственом систему или одбрамбеном који је троструко снажнији“, објаснио је он.

Рекао је да би волео да се нешто уради за будућност Србије, да се оствари трајан мир између Срба и Албанаца.

„То да Албанци добију све, а Срби ништа...мој одговор је јасан - нема ништа од тога. Очигледно нису разумели нашу испружену руку, која не значи да прихватамо све. Ми смо се трудили да будемо реални и оизбиљни и разговарамо о компромису. Ако сматрају компромисом да оснују судове за Србе, да се наплаћује ратна одштета од Србије, да признамо независност, а они нам опросте што смо толики злочинци и кретени, и да треба да скачемо до плафона што ће нас признати, то није тако“, рекао је он.

Вучић је истакао да Србија до избора на којима неко други буде победио тако нешто неће прихватити.

„Не бих се кладио да ће до тога доћи, иако сам познат као велики песимиста“, нагласио је он.


СРБИЈА НЕ МОЖЕ ДОВЕКА ДА ТРПИ УЛТИМАТУМЕ БЕЗ ОДГОВОРА


Србија не може довека без одговора да трпи ултиматуме и противправно деловање Приштине, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Србија је чекала шест месеци, не уводећи реципрочне мере на таксе. Ја се надам да неће бити ни потребе за тим, али вам кажем да ултиматуме и директно противправно деловање Србија не може довека да трпи без одговора", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће то казати и председнику Француске Емануелу Макрону и канцеларки Немачке Ангели Меркел на састанку у Берлину 29. априла.

Вучић је рекао да Албанци морају да знају да без комромиса са Србијом никада неће имати ништа.

"То што мисле да ће да натерају Србију да се самопонизи, да уништи Србе, своју прошлост и будућност, то можда може да прође, кад ме Харадинај сруши са власти како је обећао. Дан за рушење је био 18. децембар, рачунам да имају још времена да у томе успеју, можда пронађу оне који ће им испоручити оно што траже", приметио је Вучић.