Поводом најава председника Александра Вучића да ће око Ђурђевдана, 6. маја, бити познато на који начин ће Београд одговорити Приштини на наметнуте сто одсто увећане таксе на робу из Србије, премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, каже апелује да уместо, како је рекао, "ултиматума и претњи" Србија донесе одлуку о узајамном признању.

Харадинај је новинарима у Приштини рекао да не жели да прејудицира шта ће се догодити 6. маја, али да апелује на све српске доносиоце одлука да се, како је рекао, "уместо ултиматума врате за сто и постигну споразум о међусобном признању".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Haradinaj: Irinej da ohrabri Srbe da prihvate saradnju koju nudi Priština

Већ је виђено, казао је, да ултиматуми и претње не доносе напредак на Балкану.

"Српски лидери би требало да седну како би постигли споразум о узајамном признавању, са Косовом у постојећим границама", рекао је Харадинај, пренели су приштински медији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - HARADINAJ PORUČIO VUČIĆU: Nema pomirenja bez priznanja istine o prošlosti

Упитан о темама предстојећег мини самита у Берлину и да ли би се на том скупу могла догодити деблокада дијалога Београда и Приштине, Харадинај је рекао да није овлашћен за дијалог са Србјом.

Према његовим речима, за то је овлашћен приштински тим, који је изабран у косовском парламенту.

"Зато не видим своју улогу за тим преговарачким столом", рекао је Харадинај.

Додао је, ипак, да не зна да ли би тај састанак могао да деблокира дијалог између Београда и Приштине и да ништа не зна о евентуалном споразуму који би, како су раније пренели неки приштински медији, могао бити постигнут том прииком.