Наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из Србије су "коњ за борбу" премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинај, за опстанак на власти, изјвио је данас политички аналитичар Расим Аљија за приштински Зери.

Аљија је то рекао коментаришући тврдњу министарства за трговину да је "око пола милијарде евра увоза из Србије и неколико извозних производа с Косова" срушило трговински биланс са Србијом у шта нико није могао да верује да ће се догодити једног дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Haradinaj: Dokazano da je tzv. OVK vodila sveti rat

Према тим тврдњама Приштина је на тржиште централне Србије пласирала три пута више производа него што је био пласман српске робе на тржишту косовске територије.

И све то захваљујући наметнутој сто одсто увећаној стопи на производе из централне Србије, али и одлуке Београда да Приштини не уведе контрамере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Haradinaj o Mogerini i Hanu: Na sreću odlaze

"У политичком смислу, наметнуте таксе су коњ за борбу премијера (Рамуша Харадинаја) да остане на власти", рекао је Аљија.

Према његовим речима, Харадинај ће наставити да користи наметнуте таксе на производе из Србије све до тренутка када више неће имати шта више да извуче из тога за употребу на унутрашњем плану, док му на спољном плану то служи као полуга за преговоре", рекао је Аљија.

Иако је, како каже, јасно да су увећане таксе уздрмале односе са Приштини наклоњеним држава, не верује да ће то још дуго трајати.

"Јер, на спољнополитичком плану, сасвим је јасно да је однос са Сједињеним Државама и другим партнерима Косова уздрман...", рекао је Аљија.