У УТОРАК je Председништво Српке наредне стране одржало седницу, на којој је лидер СНС и председник Србије Александар Вучић пренео члановима Председништва и проширеног састава Извршног и Главног одбора странке да је пред Србијом је ужасно тежак период по питању Косова и Метохије и да ће се од нас тражити да признамо независност Косова.

Вучић, којег су у препуној великој сали Сава центра дочекали вишеминутни аплауз, овације и добошари из Чоке, присутнима је поручио да га на разговорима у главном граду Немачке не чека ништа добро. Он је такође рекао да ће одлука о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора бити донета после његових састанака са председницима Кине и Русије, Си Ђинпингом и Владимиром Путином, као и састанка у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским лидером Емануелом Макроном.

Тема седнице Председништва биле су припреме за велики народни скуп у петак "Стоп насиљу и будућност Србије", стање на КиМ и актуелна политичка ситуација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врх СНС одлучује о изборима

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БАЗА СНС ВУЧИЋУ: Хоћемо изборе


16:42 - ТРИ ТАЧКЕ: МИТИНГ, КОСМЕТ И, ПОТЕНЦИЈАЛНО, ИЗБОРИ

Припреме за велики народни скуп 19. априла "Стоп насиљу и будућност Србије", ситуација на КиМ и актуелна политичка ситуација и, потенцијално, расписивање избора - тачке су о којима је разговарало Председништво СНС.

То је члановима Главног и Извршног одбора странке у проширеном саставу пренео председник СНС и Србије Александар Вучић.


фото Н.Фифић


Вучића су иначе учесници седнице дочекали вишеминутни аплауз, овације и добошари, и то у "два таласа", пошто их је он молио да прекину и седну, а други је уследио на повик из сале "живео Вучић", а уследило је скандирање "Ацо, Србине".

Осим подршке председнику, представници широке базе Српске напредне странке показали су данас јаку заједничку енергију.

Пренео је да је испред сале остало 1.900 људи, као и да су дошли чланови из свих делова Србије.

16:45 - ВУЧИЋ: ТЕЖАК ЈЕ ПУТ ПРЕД СРБИЈОМ

Вучић је истакао је да је много разлога због којих је делимично задовољан.

- Србија није пред банкротством, јавни дуг је пао, смањили смо незапосленост, повећали плате и пензије. Добили смо похвале од Орбана за реформе, од Путина, од Светске банке, ММФ-а, а с друге стране и даље је оних који тешко живе - каже Вучић, додајући да су најсиромашнији највећа подршка СНС.

Каже да је неколико пута говорио да не би волео да "постанемо као они, да будемо као ДС која се распала па се опет ујединила када је видела плен".


фото Н.Фифић

- Желимо снагу, мотив и жељу да се боримо за наш народ. Плашим се да сам то понављао јер сам видео да је та тешка болест захватила барем део наших људи, који никада немају времена да разговарају са нашим грађанима. Желимо да смо снага народа, да смо странка која ће се борити за народне интересе, а не интересе функционера! - рекао је Вучић.

- Чудо је да сам видео енергију код људи који су изашли у први план и почели да показују зубе за свој народ, своју странку. Када сам видео да су неки упали у Јавни сервис, напремо сам сазвао КЗН да би део терета преузмем на себе. Тек од тог дана сам почео да видим како је Србија почела да се буди, како је растао отпор насиљу, вешалима, тестрима, нападима и да није било наших жена и девојака у скупшитни града које су се супртоствиле фашизму питање је када би се сви ми пробудили – поручио је предсдник окупљенима у СНС, додајући да је почео да примећује јачу енергију људи, који како каже, део људи који нису добили од странке у претходном периоду решио да устане и каже да жели да се бори за будућност Србије.

фото Н.Фифић

- Они су рекли да имају снаге и воље да се боре сваког дана. Са новом енергијом коју су донели, и мене уморног су препородили. Тако сам и ја успео да се супроствим – рекао је председник Вучић и добио громогласан аплауз.

Председник је нагласио да је тежак пут пред Србијом, нарочито што се тиче дијалога Београд-Приштина.

- Увели су таксе, раде све против Резолуције 1244, донели су полатформу која понижава Србију, увели су војску Косова чак супротно свом Уставу, готово 6 месеци чекамо да они таксе повуку, да се смилује међународна заједница и да их замоли да се таксе укине – рекао је предеседник Вучић.

Каже да су га молили да уради било шта, што би одобровољило Албанце да укину таксе.

- Када кажем да је немогуће да разгорарамо било шта без укидања такси, они кажу да не може тако – рекао је председник додајући да притиске трпи готово сваког дана.


фото Н.Фифић

- Ја говорим истину, као и увек. То што вичете по сали, не значи да је то решење – рекао је предесник понављајући да ће притисци на Србију бити све већи и жешћи.

- Треба да будемо срећни ако не уведу посебан трибунал за све оно што се дешава. У складу са тим притисци на нашу земљу биће велики. Желе да смање снагу Србије не би ли се до циља лакше дошло – рекао је председник, питајући се како је могуће да у Албанским медијима постоји само једна мета и једна тема, то се тиче лично председника Србије и протеста у Београду.

- Сада је важно срушити Вучића и СНС и онда ће лако доћи до циља. Мој одговор је, то ћу рећи и кинеском предсенику, је да сам свестан да нас ништа не очекује добро у Берлину. Очекујем зачетак за новим форматом и дијалогом где ми треба да признамо независност Kосова – истакао је председник Вучић.

- Нећу прихватити да наставимо било какав дијалог без укидања такси, без обзира на притиске које трпимо. Нека све окаче мачки о реп, СНС и ја то нећемо да урадимо – рекао је предсеник добивши још један громогласан аплауз.


фото Н.Фифић

Предсдник је најавио нову седницу странке око Ђурђевдана где ће се такође развоарати на тему Косова.

- Уколико таксе до тада не укину, уколио се Сбри бране и подигну руке у гард, мој одговор је да ме неко не зове, нисам доступан, Србија има право на своје достојанство и свој чист образ – додао је председник.

17:02 - ВУЧИЋ: УКЛОНИЋЕМО БЛОКАДЕ, МИТИНГ НЕ ПОЧИЊЕ ДОК СВИ НЕ СТИГНУ

Председник СНС и Србије Александар Вучић поручио је да велики скуп који је заказан за 19. април у Београду, у оквиру кампање Будућност Србије, неће почети све док не буду могли сви да дођу и да ће бити пробијена свака блокада коју покуша да постави опозиција да би спречила људе да дођу у Београд.

"Ајд', пробајте да блокирате, па ћете да видите - сваку блокаду ћемо да вам пробијемо, на сваком месту. Да видите, бандо фашистичка, да фашизам у Србији неће проћи", поручио је Вучић, након чега је добио велики аплауз у Сава центру.


фото Н.Фифић


Он је на тај начин одговорио на најаве из Савеза за Србију да није искључена блокада путева по Србији, како би присталице СНС биле спречене да дођу на скуп 19. априла.

Како је рекао, митинг у петак неће почети док сви који желе не буду могли да дођу.

"А, ићи ћемо у свако село, у свако место, где год се било који следбеник фашисте Обрадовића, тајкуна Ђиласа и Јеремића усуди да блокира људе и да им спречи кретање... Док не ослободимо те путеве, неће кренути митинг у Беогаду, макар два дана чекали, овде у Београду", нагласио је Вучић.

фото Н.Фифић

17:13 - ВУЧИЋ: АКО ИДЕМО НА ИЗБОРЕ, ИМА ДА ПОБЕДИМО УБЕДЉИВИЈЕ НЕГО ИКАД

Председник Србије и СНС Александар Вучић рекао је да ће са коначним ставом о изборима изаћи после састанака са светским лидерима, али, истиче, ако се иде на изборе, онда је циљ да политички противници буду побеђени убедљивије него икад.


"Замолио сам Председништво, као и за Косово, да сачекамо завршетак разговора са кинеским председником Си Ђипингом, руским Владимиром Путином, лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном. После тога, појавићу се пред Главним одбором, проширеним Извшним одбором, са коначним ставом", рекао је Вучић.


фото Н.Фифић


Знате, ако идемо на изборе циљ је да их победимо убедљивије него икада.

17:19 - ВУЧИЋ: АПЛАУЗ ПОДРШКЕ ЗА ДАМЕ ИЗ ГРАДСКЕ ВЛАСТИ И СРБЕ СА КОСМЕТА

Председник СНС Александар Вучић завршио је обраћање члановима Главног и Извршног одбора странке, уз молбу да аплаузом подзраве Србе са КиМ, али и чланице градске власти у Београду.


Вучић је затражио аплауз за представнице власти у Београду, које су, како је рекао, недавно одбраниле Скупштину града.

фото Н.Фифић


Говор је завршио молбом за велики аплауз за 27 Срба који су са Косова и Метохије пешице кренули на велики митинг у Београд, 19. априла, и за њихову издржљивост.

"Живело Косово и Метохија, живела Србија", завршио је Вучић, а чланови највиших страначких органа поново су дугим аплаузом, стојећи, изразили пуну подршку и њима и лидеру странке.

18:04 - ВУЧИЋ ПОЛИТИЧКИМ ПРОТИВНИЦИМА:МИ НА УЛИЦИ НЕ РАЗГОВАРАМО

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић одговорио је данас на захтеве опозиције, рекавши да се у Србији поштује закон, и да су у парламент добродошли, али да нема испуњавања њихових ултиматума.

Вучић је на седници проширеног Извршног и Главног одбора СНС поручио, уз опаску да је то рекао и на Председништву странке, да држава „Србија није њихова фонтана жеља“.

Можете да урадите шта год хоћете, да уцењујете Србију не можете“, нагласио је он након чега је уследио дуг аплауз и скандирање чланова СНС „Ацо Србине".

Вучић је на такву, гласну и једнодушну подршку свих у сали узвратио да му је драго да људи из Председништва странке сад могу да виде шта народ осећа.

Доста је било повлачења пред фашистичким лидером и двојицом тајкунских лидера. Србија се фашизма никада није плашила, већ се против њега борила храбро“, казао је он.

Вучић је рекао да захтеви опозиције показују да они не желе ништа за народ, већ само за двојицу тајкуна, Ђиласа и Шолака.

Како је рекао, један захтев се односи на РЕМ, иако по закону то не може да се испуни, али и упитао коме од грађана то треба, односно констатовао да људе пре свега занимају плате, пензије, веће субвенције...

"Не, они то раде да би Ђилас и Шолак могли контролишу неке медије", констатовао је Вучић.

Други захтев се, каже, односи на РТС, што би, опет, ишло њима у корист.

Трећи захтев је, додаје, у вези са изборним законима, које су, подсетио је, "сами донели док су били на власти, а данас им не ваљају".

Вучић је рекао да су спремни да разговарају о томе, и да су им упутили позив за разговор у парламент, јер је скупштина једино место за то.

"Али, они онда кажу да неће у парламент, јер су нека ''виша сила''... Хоћете на улици, али ми на улици нећемо да разговарамо", поручио је он.

18:21 - ВУЧИЋ: НЕМА ШТА НИСМО ИСТРПЕЛИ,АЛ САД НАРУШАВАЈУ УГЛЕД ЗЕМЉЕ...

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема шта све није истрпео кад је реч о нападима опозиције, најгоре псовке, увреде и глупости, али проблем је што опозиција нарушава међународни углед наше земље.

Тако је, истакао је, морао да се извињава премијеру Мађарске Виктору Орбану због изјаве Сергеја Трифуновића о Мађарима, упркос томе што са Мађарском имамо најбоље могуће односе.

"Због кретена које имамо у спрској опозицији...Није то пиво у питању, већ друге ствари, тежи је то случај", рекао је Вучић.


18:25 - ВУЧИЋ: ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ФРУСТРИРАНА ЗБОГ ПОРАЗА

Приметио је да опозиција тврди да јој власт не да да се окупља, иако стално имају протесте, а када су били на власти - крили су да је на протесту 2008. године убијен Ранко Панић.

"У јулу 2008. је убијен неко од нас. Тада смо хтели да прошетамо Светогорском улицом, изразимо своје неслагање, није нам дозвољено. Мајци Ранка Панића који је убијен никада нису ни добар дан рекли или извини", нагласио је Вучић.

Он оцењује да је тежак пораз опозиције на локалним изборима у Лучанима био почетак њене фрустације.

"Упали су у полицију, хтели су да се обрачунају са женом, онда су кренули у протесте, демонстрације. Они који су најбогатији, од Ђиласа до Јеремића, су све ''велики левичари'', а не зна се ко је богатији. Ђилас је узео 500 милона евра док је био градоначелник Београда".

Како је рекао, они су се дрзнули на обичне људе, задужене у швајцарцима, који су, када су прекидали штрајк глађу, рекли поштено да не могу да издрже.

Вучић је кажао да су их Ђилас, Јеремић и Ђелић оставили задужене, а да је држава данас то успела да реши.

18:26 - ВУЧИЋ: ЗАТЕКЛИ СМО ВЕЛИКИ БРОЈ УГАШЕНИХ ФАБРИКА

Казао је да је власт затекла и велики број угашених фабрика у Србији.

"Питао сам се шта је то што мотивише људе да раде. Свакако да има грешака и код нас, ја разумем да сам понекад арогантан, али сам се увек борио и трудио за нашу земљу најјаче што могу. Остао сам поштен, а не богатији када сам у ово ушао", рекао је он и додао да ће се први пријавити да му се провери имовина по новом Закону о пореклу имовине.

18:27 - ВУЧИЋ: НА МИТИНГУ ЋЕ СЕ ЧУТИ ИДЕЈЕ ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Вучић је рекао да ће 19. априла бити одржан цивилизован скуп у Београду на који су позвани да дођу и људи са малом децом и да сви виде како изгледа пристојна Србија и да чују шта су идеје за будућност.

"А не да неког тучемо и малтретирамо", нагласио је он.

Вучић је рекао да су за разлику од оних који га ктитикују показали да су путеви и мостови које гради стварни, додао је, показало се да вешала која су носили на улицама нису мекате, већ стварна вешала.

Он је поручио опозицији:

"Ајде срушите нас 19. априла ако можете и да видимо да ли су грађани за пристојну Србију и будућност, да видимо да ли хоће да Србја буде модерна земља или да ова двојица, тајкун и фашистички лидер воде Србију"

Поручио је опозицији да је он мало другачији председник него што га они замишљају и да им се неће додворавати, јер га, каже, не интересује функција, већ рад који ће изградити нормалну земљу.

"Чуј, они ће да блокирају да неко дође у петак на митинг! Прошли пут им је скуп 13. априла пропао и сада су смислили да организују други, дан после митига 19. априла. Немојте толико дуго да чекате, дођите овде, дођите да нас блокирате, немојте ни часа часити јунаци", рекао је Вучић.

Он је поручио да ће сви људи који у петак, 19. априла, буди дошли на скуп бити апсолутни слободни и моћи ће да се осећају сигурно и без могућности да буду угрожени.

18:31 - ВУЧИЋ: ЖЕНЕ ИХ НАЈУРИЛЕ ИЗ СКУПШТИНЕ, ОНИ СЕ ОБРАЧУНАЛИ СА ЗНАКОВИМА

Вучић је рекао да су лидери СзС, пошто су их жене најуриле из Скупштине града, ушли у "жестоку битку са знаковима".

"Та битка је била неизвесна, они кроше, знакови аперкат и трајала је та борба. Видели сте у једном тренутку како су Ђилас и Обрадовић сладострасно успели да савладају тај знак... Та битка је била толико жестока, али њиховој срећи није било краја кад су тај знак успели да ишчупају", рекао је он иронично.

Иако су се на то, поједини чланови одбора насмејали, Вучић је рекао да је за њега то, заправо, тужно, јер је тај знак симбол свега што ради актуелна власт - колико унапређују Београд и све друге градове, колико има градилиштва данас и свега што раније није било.

18:34 - ВУЧИЋ: ПРЕД СРБИЈОМ ЈЕ ПУНО ПОСЛА

Пред Србијом је, каже Вучић, много посла, те навео завршетак радова на аутопуту у Јабланичком и Пчињском округу, кроз Нишки и Пиротски округ.

Затим, наводи, почетак изградње аутопута кроз Нишавски до Топличког округа, који ће бити спојен са Приштином и Грачаницом.

"Остаје нами да завршимо и аутопут који смо 75 година чекали од Београда до Чачка, Пожеге, касније до Ужица и овамо Ариље, Ивањице, Дуге пољане... Ове године крећемо да градимо од Кузмина према Бјељини. Такође, крећемо да градимо аутопут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница и идемо Београд-Вршац, брза саобраћајница Београд-Зрењанин, Зрењанин-Нови Сад", рекао је Вучић.

Каже да ће за два или три месеца Србија изгледати другачије него пре пет или десет година, а све то захваљујући, додаје, јер има више новца у буџету и остварује суфицит.

"Морамо да радимо више него икада. Морамо да употребимо енергију, коју сам данас овде видео, да убудуће радимо јаче, да позовемо народ на јединство, баш ме брига за политичке партије, јер модерна Србија мора да буде нешто за шта ћемо се борити, јер то није нешто што ће се доготити преко ноћи", указао је Вучић.