Премијерка Ана Брнабић захвалила је мађарској влади на балансираном ставу по питању Косова и Метохије.


"Мађарска је признала једностарано проглашену независност Косова, али што је наш стратешки дијалог бољи и што постоји веће разумевање између председника Србије Александра Вучића и Виктора Орбана и мог тима и кабинета Орбана, све информације које из таквог односа произилазе, воде ка томе да је став Мађарске избалансиран", рекла је Брнабић.


Она је у име грађана Србије захвалила на томе што је Мађарска била уздржана приликом гласања за пријем самопроглашене Републике Косово у Интерпол.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потписано 11 докумената у Суботици, међу њима и нострификација диплома; Брнабић и Орбан о економској сарадњи


"Не само што је била уздражана већ што је гласала заједно са Србијом у оквиру ЕНЦОЕ-а, који се тиче заштите Срба на Косову и Метохији, односно што се заједно са Србијом изборила да српска преносна мрежа остане у власништву електормреже Србије", рекла је Брнабић.


Као још један пример мађарске подршке навела је сумњу и уздржан став у вези с формирање тзв. војске Косова.


"То показује и током 2019. године у колилкој мери је важно наше партнерство и у коликој мери ми данас имамо много боље разумевање и сарадњу него што смо имали у прошлости", закључила је премијерка Србије.


ГЛАСНА ПОДРШКА МАЂАРСКЕ ДА СРБИЈА ЗАСЛУЖУЈЕ ДИНАМИЧНИЈИ ЕУ ПУТ


У атмосфери у каквој је Европска унија данас, посебно у предизборној, кад нам разноразне, а често негативне поруке стижу од појединих земаља, подршка суседа и то најближег, а чланице ЕУ, говори довољно о томе да Србија на сваки начин и у сваком сегменту реформи и регионалне сарадње заслужује један динамичнији европски пут, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.


Она је то рекла након седнице министара владе Србије и Мађарске у Суботици.


Јоксимовић каже да тако „гласна порука Мађарске много више значи, него негативне поруке о проширењу које стижу од појединих европских земаља“.


Таква подршка много више значи од критика појединих европских земаља које су окренуте привременим унутрашњим проблемима. Стратешки је важно препознати правац и због тога нам је подршка нашег најближег суседа, а чланице ЕУ од изузетног значаја“, рекла је Јоксимовић.


Она је рекла да су мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, премијер Мађарске Виктор Орбан, људи и политичари „који јасно и недвосмислено заговарају политику проширења ЕУ, а посебно приступање Србије ЕУ“. Оцењује да је то стратешко партнерство са Србијом, али и интерес и Мађарске и Европске уније, те да мађарске колеге покушавају „да убеде своје колеге у ЕУ у то“.


Не ради се ту само о безбедности и стабилности, већ и о економском подстицају ЕУ. Јер, европске економије нису све у фази раста, неке стагнирају и наравно да је простор централне Европе, а ми смо југ централне Европе и регион западног Балкана и свакако има потенцијал раста који ће се прелити и на раст ЕУ“, објаснила је Јоксимовић, закључивши да су све то врло јасне и конкретне ствари.


Каже да је Мађарска кроз процес европских интеграција „довела до тога заједно са председником Србије Александром Вучићем и Владом Србије, да Србија има изванредне односе са Мађарском, те да Мађарска не условљава улазак Србије у ЕУ било каквим билатералним питањима.


ОРБАН И БРНАБИЋ О МИГРАЦИЈАМА

Србија је прихватила одлуку Мађарске да изгради ограду на граници са Србијом и убрзо схватила да од тога и Србија има користи, јер се тиме смањио број миграната који је стизао у Србију, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан након седнице министара две владе у Суботици, а одговарајући на питање новинара у вези с миграцијама.

"Оно што је добро за Мађарску, добро је и за Србију. Миграциона политика је заједнички успех мађарске и српске стране. Нажалост, велики је број оних који могу кренути тим токовима и Мађарска нема довољно средстава да се са тиме избори. ЕУ би требало тиме да се бави", поручио је Орбан.

Он је рекао да будућност Европе може лако да се подели у зависности од тога колико је бројна муслиманска заједница.

"Преко 10 одсто ће ускоро бити оних који нису хришћани у разним земљама Западне Европе које су их прихватале. То ће значајно утицати на даље токове. Ми смо овде успели да се одбранимо да не дођу они које не желимо овде", изјавио је мађарски премијер.

Казао је да то јесте строг ставм али тврди да није и бездушан, те да постоји програм да се помоћ шаље тамо где је проблем настао, а "не да проблем дође до нас".

"Трошимо доста на болнице, програме из културе и тако даље. Не желимо да упропастимо своју земљу. Мађари су подржали ову политику и очекујем да ће приликом гласања за Европски парламент добити још једну потврду", рекао је Орбан.

Премијерка Србије Ана Брнабић је оценила да је питање миграција пре свега питање за ЕУ, не за Србију.

"Србија је била у специфичној ситуацији, у Србију су улазили из ЕУ и из Србије одлазили у ЕУ. Границе нису одбрањене на првој тачки. Ми смо у комплексним околностима дали све од себе. Обезбедили безбедност грађанима Србије и ЕУ. Три и по хиљаде миграната тренутно је у Србији. Ослањамо се на ЕУ да заједно осмислимо заједничку европску политику према миграцијама. Добра је ствар - што нема опасности да ће преко овог дела долазити мигрант у будућности", рекла је Брнабић.