ВАШИНГТОН - Комесар Европске уније за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан оценио је за "Вашингтон пост" да за разлику од прошлости, када су и неки сукоби између Србије и Косова лако могли да воде насиљу "данас лидери само узму телефон у руке и позову један другога".

Он је тако описао "промену ситуације" у региону, коментаришући констатацију новинара да они који живе и раде на Западном Балкану сматрају да повлачење САД из лидерске позиције дестабилизује регион, и додао да он то види другачије.

"То је нека врста повратка у нормалност", казао је Хан. Он је подсетио да 75 одсто трговине Западни Балкан обавља с ЕУ.

"Оно што је данас - да тако кажемо дневна рутина, да ми бринемо, једноставно је реакција на ситуацију на терену", рекао је Хан и додао да САД "једва да имају било каквих" пословних интересовања у региону. Он је поручио да су САД раније биле лидер у региону због НАТО интервенције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јоханес Хан: Косово није једини услов за улазак Србије у ЕУ

"Ситуација се променила. Ако погледате шири временски период, у региону је остварен напредак. На пример у прошлости ако би на терену избили неки сукоби између Србије и Косова, у прошлости би то могло лако да води неком насиљу. Данас, лидери само узму телефон у руке и позову један другог", навео је европски комесар.

"Вашингтон пост" наводи да је са Ханом разговарано током његовог прошлонедељног боравка у САД где је с америчким колегама разговарао о Блиском истоку, Украјини и Западном Балкану.

Лист наводи да за Хана повлачење званичног Вашингтона са Балкана не представља проблем и да он сматра ставове САД "интересантним". "САД пружају пуно подршке ЕУ у вези са регионом и у њему. Мислим да су они веома задовољни тиме што данас ми водимо главну реч у региону", поручио је Хан.

"Вашингтон пост" наводи да су "неки који раде у овом региону забринути јер сматрају неодлучност Вашингтона према Балкану дестабилизујућим фактором" и додаје да су "прошле године, на пример, српски председник Александар Вучић и председник тзв. Косова Хашим Тачи наводно подржали решавање спора између Србије и Косова... разменом земље или корекцијом границе".

Наводи се да су се "претходне америчке администрације противиле тој идеји" пошто су "промене граница на Балкану традиционално повезиване са насиљем и проливањем крви", а да је "администрација (Доналда) Трампа објавила да ће подржати оно што заинтересоване стране буду желеле".

У вези са могућом корекцијом границе, Хан је навео да ће "правно обавезујући споразум покрити и области које се не тичу граничног питања". "У овом тренутку, нико не може да предвиди какав ће бити коначни исход. Могућа размена земље могла би, у сваком случају, да тако кажемо, да буде последњи делић шире слике", оценио је Хан.

Хан је казао да се "нада да ће решење спора око имена Македоније послужити као претходница решењу других сукоба, укључујући и ''застој'' у дијалогу Србије и Косова".