ПРИШТИНА - Скупштина тзв. Косова је са 66 гласова усвојила одлуку о формирању ''ад хок'' комисије за осуду ратних злочина које је Србија извршила на Косову.

Предлажући формирање комисије, шеф посланика Социјалдемократске иницијативе Билал Шерифи је рекао да су за модел имали резолуцију о Сребреници коју је усвојио Европски парламент.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тачи: Морамо да седнемо и са најљућим непријатељем

"Ја мислим и верујем да у нашој Скупштини, али и шире, имамо стручњаке који могу помоћи, али модел ЕП требало би да је довољан. Резолуција би се после користила као основ из које би произашли други акти, којим би се осудили злочини геноцида и усвојили закони", казао је Шерифи.

Његов предлог је наишао на општу подршку свих посланичких група, након чега је утврђен и састав комисије.

ВЕСЕЉИ: МОРАМО ИМАТИ МЕЂУНАРОДНИ СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ СРБА


Председник косовског парламента, Кадри Весељи, изјавио је данас да би Приштина од међународне заједнице требало да тражи формирање међународног суда за злочине које су наводно починили Срби на Косову током последњих сукоба, пише приштинска Коха.

Весељи је поздравио иницијативу за усвајање резолуције и формирање комисије за санкционисање злочина и геноцида који су наводно почињени на Косову.

Иницијативу парламенту је поднео шеф парламентарне групе Социјалдемократске иницијативе Биљал Шерифи.

Весељи каже да Срби негирају масакре и злочине које су, како тврди, починили и додаје да ће се то догађати и у наредном периоду.

"Идеја није само да се донесе резолуција, идеја је да се предузму кораци да се преко Савета Европе и Европског парламента затражи формирање међународног суда за злочине Срба и то, наравно, мора бити на част и достојанства земље", рекао је он, пренела је Коха.