ИЗМЕЂУ Србије и Мађарске нема отворених питања, односи двеју суседних земаља никад нису били бољи, а пред њима су и нове инвестиције које ће бити у корист народу са обе стране државне међе. И зато је дошло време да се припреми свеобухватни уговор о стратешком партнерству - закључак је заједничке седнице Влада Србије и Мађарске, која је у понедељак одржана у Суботици.

Од званичника из Будимпеште стигла је јасна порука: наставиће да снажно подржавају улазак наше земље у ЕУ. А мађарски премијер Виктор Орбан објаснио је зашто је и Унији потребно да Србију што пре прими у своје чланство:

- Ако се Србија не прикључи ЕУ, то ће се много одразити. Ако не добијемо нове подстицаје за развој, смањиће се раст у Унији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић: Мађарска је наш највећи пријатељ у ЕУ

Захваливши се мађарском колеги на континуираној и снажној подршци евроинтеграцијама Србије, на балансираном ставу према питању КиМ, као и на односу према српској националној мањини, премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да такви односи шаљу праву поруку како треба да изгледа сарадња две суседне земље. Она је подсетила да је Мађарска била уздржана кад се одлучивало за пријем Косова у Интерпол, а да је гласала за то да преносна мрежа остане у власништву наше земље.

- У априлу прошле године отворили смо гранични прелаз Растина - Бечсент ђерђ, ове године отворићемо прелаз Рабе - Кибекхаза, а током наредне године радићемо на проширењу граничног прелаза Хоргош. У марту прошле године отворили смо обновљену синагогу у Суботици, а заједно смо почели изградњу погона за прераду малина и другог воћа у Ариљу, инвестицију вредну 7,5 милиона евра - подсетила је Брнабићева.

Орбан је навео и да је остао без даха када је видео како Србија напредује у својој борби са државним дугом, те да у том погледу Мађарска има доста тога да учи од свог суседа. Он је навео и да је културна аутономија коју Мађари имају у Србији јединствена у целој Европи.

СИЈАРТО: БЕЗ УСПОРАВАЊА

НЕ можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије - рекао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, после сусрета са српским министрима Ивицом Дачићем и Јадранком Јоксимовић.


СПОРАЗУМИ

ЧЛАНОВИ влада двеју држава потписали су 11 споразума. Осим меморандума о сарадњи сродних министарстава, потписани су и документи о узајамном признавању диплома, одрживом управљању прекограничним водама, унапређењу железничке линије између Сегедина и Суботице, споразум о заштити животне средине...

Премијерка Брнабић подсетила је да се припрема изградња брзе пруге између Будимпеште и Београда, као и гасовод "Турски ток", који ће пролазити кроз Бугарску и Србију до Мађарске:

- Већ овог месеца биће издате две дозволе за почетак радова.

ПРЕМИЈЕР МАЂАРСКЕ О ИЗЈАВИ ЛИДЕРА ПСГ: ДАЛИ БИСМО ВАМ МАЂАРЕ, АЛИ ИХ НЕМАМО ДОВОЉНО НИ КОД КУЋЕ

ИЗЈАВУ Сергеја Трифуновића на суботњем митингу дела опозиције у Београду, о "насељавању Мађара" коментарисао је премијер Мађарске Виктор Орбан који је оценио да је реч о једној сасвим неуспешној изјави опозиције у Србији.

Он је потврдио да је чуо и спорну изјаву и Вучићево извињење и казао:

- Има ту неких политичара у опозицији који се плаше да ће Мађари у великом броју да се доселе овде. Кренуо бих са шалом: дали бисмо ми Мађаре, али немамо их довољно ни код куће. (В.Н.)