ВРХ Српске напредне странке заказао је за уторак седнице председништва, проширеног састава извршног одбора и главног одбора, које ће бити одржане у Сава центру у Београду. Напредњаци ће разматрати могући одговор на притиске опозиције, а према нашим информацијама могућа је и одлука о ванредним изборима.

Напредњаци су за овај партијски скуп резервисали све сале Сава центра и планирају да окупе 7.000 чланова. Све седнице ће бити јавне и преношене на видео-бимовима у холовима Сава центра.

Највиши функционери СНС још једном ће у уторак затражити од председника странке Александра Вучића да донесе одлуку о изласку на ванредне изборе. У марту, читав врх СНС, изузев Вучића који је био уздржан, био је јединствен у жељи да се иде на гласање пре рока. Лидер СНС тада је рекао да смо ближи ванредним изборима, али да коначна одлука није донета. Ипак, због усијане политичке ситуације у земљи, Вучић би могао да преломи да гласамо ове године, осим ако у међувремену не буде неких крупних догађаја у вези са КиМ. Термин за ванредне изборе, како је раније најављено, могао би да буде 23. или 30. јун. У том случају, избори би најраније могли да буду расписани 24. априла, а најкасније 9. маја.

Из опозиције су у недељу најавили да ће одредити тим за разговоре и да очекују да власт учини исто, али да инсистирају да се разговара о захтевима које су прочитали на митингу - формирању заједничке комисије за дефинисање фер изборних услова, избору новог састава РЕМ и избору техничког руководства и уређивачког колегијума РТС и РТВ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БАЗА СНС ВУЧИЋУ: Хоћемо изборе

Лидер Двери и један од лидера Савеза са Србију, Бошко Обрадовић најавио је могућу радикализацију протеста:

ВЕСИЋ: ПРИЈАВА ПРОТИВ БАСТАЋА ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић најавио је кривичну пријаву против председника општине Стари град Марка Бастаћа због "свих криминалних радњи које је спровео као председник општине". Весић је рекао да је Бастаћ "са групом криминалаца избацио одборнике СНС из зграде општине Стари град". Казао је и да су одборници, затворени у београдским скупштинама, прекинули своју акцију у 13 часова, уз поруку да су "сачували институције и изборну вољу грађана". - Одборници су на овај начин осујетили жељу опозиције да изазове државни удар и опет ће то учинити - казао је Весић.

- Опозиција је показала јединство, одлучност, разум и одговорност, а то су услови да бисте били нормална власт. Садашња власт може поново да покаже ненормалност и одбије дијалог за решавање политичке кризе. Што се мене тиче, онда су сваки грађански отпор и самоодбрана дозвољени.

Председница Скупштине Маја Гојковић, упркос изјавама из редова СзС, каже да је убеђена да ће се састанку представника посланичких група, који је заказала за уторак, одазвати и посланици опозиције зато што су, како каже, и на протесту говорили о дијалогу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ БЛИЗУ ОДЛУКЕ: У Србији избори на пролеће?

Гојковићева је, коментаришући захтеве са митинга, које је оценила као бесмислене, казала да се изборни закони не могу мењати неколико месеци пре избора:

- Изнели су захтеве о изборним законима које су сами донели и које ми нисмо мењали.

Шеф посланичке групе СНС у републичкој скупштини Александар Мартиновић поручује:

- Требало би да се дозову памети, било би у њиховом интересу да се појаве на консултацијама и да се врате здравој памти и разуму. Владајућа већина у парламенту неће плакати, ако се определе јер је то онда на њихову штету.

СЛИКА СА ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ

МЕЂУ фотографијама са суботњег протеста опозиције у недељу је на "Твитеру" дељена и слика препуног платоа испред Народне скупштине која је, међутим, снимљена на дочеку Нове године. Ову слику, између осталих, објавили су и лидери СзС Драган Ђилас и Бошко Обрадовић.