ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије. Како каже, веома је срећан што је данас готово ненајављено дошао, а затекао је раднике и недељом, а и радови напредују одлично.

- 110 милиона евра је инвестиција у КЦС, што је од највећег значаја за Србију. И нову зграду и реконструкцију старе зграде завршићемо за две године - каже председник. Подсећа да ниједан ексер није закуцан у последњих 35 година, а да је данас подигнут КЦ Нишу, да се ради КЦС и да се креће на јесен Кц у Новом Саду, а на пролеће у Крагујевцу.

Ово каже мења животни стандард људи. Капацитети су драматично бољи, а на том месту налазиће се и нови Ургентни центар, док ће стари отићи у историју.

- Пре пет година нисмо били ни на листи земаља којима се рачуна здравство, јер смо били најбољи у Европи, а данас смо испред осам или девет земаља ЕУ - каже Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Председник Србије: Скуп 19. априла највећи у последњих 50 година

Одговарајући на питања новинара, каже да је одвојена локација за Тиршову 2 и на пролеће следеће године креће се у њену изградњу. Ово су драматичне промене о којима, како каже, нисмо могли да сањамо.

- Имамо новца да урадимо све што није могло у претходних 45 година - каже председник.

Најављује и нова запошљавања и нарочито је срећан јер ће се запослити медицинске сестре, техничаре и лекаре, јер они у великом броју одлазе из Србије. За њих најављује и повећање плата.

Са кумулативним повећањем у овој, али и у наредним годинама, очекује да буду задовољни.Када је реч о јучерашњим протестима, Вучић каже да ће у петак показати правац, план и будућност Србије, да ће понудити озбиљан садржај и показати намеру за наредни период.

- Јуче сам био на тераси и слушао говорнике. Озвучење је било одлично иако живе душе није било у близини Председништва. Слушао сам увреде на свој рачун по хиљадити пут, онда сам чекао да се врате. Да се не бисмо гађали лажним цифрама, они су пребројани у главу и нико неће пребројати више од информација које имамо. Хистеријом и лажима покушали су да прикрију своје незадовољство и све време су обмањивали народ о броју људи. Није било више од 7.500 људи ни у једном моменту и опет, ово није број за потцењивање и говори да могу да пређу цензус - каже Вучић, подсећајући да је зато Гојковићева и позвала њих на разговор, што су одбили.

Каже да ће тражити дрон 29. априла како би се видела разлика. Додаје да јуче нису могли ни раскрсницу да заузму.


ЗАБРИНУТ САМ ЗБОГ СВЕГА НА КОСОВУ

Председник Србије рекао је да је веома забринут због свега на Косову и Метохији као и због предстојећег сусрета у Берлину.

"Бринем о свему и због сусрета у Берлину. Не због тога што се плашим било каквих притисака, нити мислим да ће их бити, већ не видим ни како даље ни шта даље са људима који су тако и толико неодговрни као што су албански лидери данас. То је оно што код мене изазива и велику бојазан и одређени страх, али утолко више ће нас натерати на још озбиљније и одгворније понашање", рекао је Вуцић новинарима после обиласка радова на клиничком центру Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Порука са протеста: Захтевају комисију за изборе

Он је рекао и да је видео колико су енергије и наде полагали албански медији и радовали се ономе сто се десавало јуче на београдским улицама и да су се највише Харадинајеви и Тачијеви медији радовали ономе што потенцијално следи за Вучића.

"То ми је улило додатну снагу и наду да радим добре ствари за нашу земљу и за наш народ на КИМ", поручио је председник.

Он је додао да су албански медији, за разлику од немачких и швајцарских, па и хрватских, видели ствари на улицама на другачији начин.


ЗА ДИЈАЛОГ СМО СПРЕМНИ АЛИ ТАМО ГДЕ СЕ ДИЈАЛОГ ВОДИ

Председник је још једном је позвао представнике опозиције на дијалог у парламенту са председницом Мајом Гојковић.

"Што се нас тиче, за дијалог смо спремни, Маја Гојковић их је позвала на дијалог на месту где се дијалог одиграва, ако фашистички заменик фашистичког лидера Кипријановић неће са Мајом Гојковић, па добро, пробудите Љотића па са њим разговарајте", поручио је Вучић.

Истовремено је позвао грађане Србије да у петак, 19. априла дођу на митинг СНС-а и саслушају шта је то што имају да кажу шта је до сада учињен И шта је још намера да се учини.

Нећемо улазити у скупштину. Њихов план је био да уђу у Скупштини, предухитрили су посланици и одборници СНС, а онда су остали без идеје и плана. Зато су и изгледали и тако бесмислено деловали”, рекао Вучић.

НОВО ЗАПОШЉАВАЊА И ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА Председник је изјавио, након обиласка Клиничког центра Србије, да ће са повећањем капацитета бити и новог запошљавања. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће, наравно, бити новог запошљавања, јер ће о ће неко морати да опслужује и 930 болничких кревета и плус 200 нових лежајева на интензивној нези.
Председник је најавио и ново повећање зарада запослениама у здравству, истакавши да ће након тог повећања, највећег у последњих неколико година, њихова примања бити кумулативно виша за 22 до 23 одсто у односу на, на пример, 2014.
То, наравно, приметио је председник није проценат са којим ће они моћи да буду сасвим задовољно, али, свакако, могу да буду задовољнији него до сада.

Очекује, каже да ће у петак говорити пред вероватно највећим бројем грађана, те да жели да грађанима озбиљније И садржајније говори о свим плановима.

Он је позвао опозицију да више не прети и да већ ураде то чиме прете, насилним деловање, како би се све већ једном завршило.

Немојте више да нам претите. Дојадисте. Хајде само да вас видим”, казао је Вучић.


МИРНО, АЛИ ОДЛУЧНО, СУПРОТСТАВИТИ СЕ ФАШИЗМУ И РЕТАЈКУНИЗАЦИЈИ

Председник Србије позвао је све људе пристојне Србије да се мирно, али одлучно, супротставе нарастајућем фашизму и ретајкунизацији Србије и да је најбоља прилика за то да дођу на велики скуп 19. априла у Београду.

"Од тога што ћутимо нећемо моћи да се супротавимо нарастајућем фашизму и даљој тајкунизацији или ретрајкунизацији Србије. Најбољи начин је да увек мирно, достојанствено, али одлучно им се супротставимо, а најбоља прилика за то је да им покажемо то у петак", поручио је Вучић.

Он је одговарајући на питања новианра рекао да опозиција оптужује власт за сендвиче, за разлику од њих који се бахате од Аспена до Сент Лујиса и других најскупљих летовалишта и зимовалишта.

"Да не причам о њиховим новим становима и апратманима. Колико кошта Аспен 20 дана, то је једно мучење", додао не Вучић.


СРБИЈА ЋЕ СЕ БОРИТИ И ДАЉЕ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Вучић је рекао да ће се Србија борити да и даље буде лидер у региону у привлачењу страних инвестиција и у 2019. години, упркос неодговорном и бахатом понашању појединаца који стварају лош утисак о нашој земљи. Упитан о томе колико политичка дешавања у Београду могу утицати на привлачење страних инвестиција, каже да то ствара лосу атмосферу и лош утисак о Србији.

"И како је рекао норвешки амбасадор о онима који хоће да улажу у Србију, неко ће због ових који су се тако неодговорно понасали написати да постоји одређени политички ризик. Сада да ја кукам да то може да нам отера неког инвеститора не би имало смисла", рекао је Вучић новинарима после обиласка КЦС.

Он је навео да је Србија у прва три месеца ове године имала за четири или пет одсто више страних инвестиција него 2018. која је за нас у том погледу била убедљиво најбоља година.

ИЗВИЊАВАМ СЕ МАЂАРИМА, ТО НИЈЕ СТАВ ВЕЋИНСКЕ СРБИЈЕ

Александар Вучић се извинио се Мађарима који живе у нашој земљи због онога што је јуче речено на опозиционом скупу у Београду истичући да то није став већинске Србије.

"То што је јуче речено за наше грађане Мађаре није став већинске Србије. Ја им се на томе извињавам, то је став дела неодговорних и неозбиљних људи и никога више. То је све", поручио је председник Вучић.

Он је рекао да се још једном извињава свим људима у Суботици, Кањизи, Чоки, Сенти, Молу и Ади, Бечеју, Темерину...

"Извињавам се и јунаку са Кошара Тибору Церни и свим људима из Дебељаче и многих других места и њиховим породицама цији су близњи полагали зивоте на олтар српске отадзбине. Али, шта да радите, неодговрност појединаца нема границе", рекао је Вучић.