САВЕЗ за Србију и протести које организују у Србији су шанса Рамушу Харадинају и Хашиму Тачију да добију признање независности Косова у административним границама, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

"СзС је њихова шанса, многима у региону не одговара да Србија буде субјекат, а не објекат на међународном плану, да јој се не диктира, да може да се бори за своје интересе, Србија која је створила простор да не изгуби у потпуности Космет, него да покуша да постигне компоромисно решење, политички стабилна, која економски напредује", рекао је Дрецун на Тв Пинк одговарајући на питање зашто је јучерашњи протест добио подршку у земљама региона, а посебно од Рамуша Харадинаја.

Како је навео Дрецун, Албанци желе само једно, а то је да у Србији на власти буде неко ко ће их признати као независну државу у овим административним границама које би они да претворе у границе "велике Албаније".

"Они који добијају подршку Харадинаја, Тачија, не добијају је зато што то не би урадили, већ зато што се од њих очекује да би то урадили", казао је Дрецун.

Наводећи да у региону од СзС очекују тако нешто, Дрецун је казао да се они "кобајаги боре против издаје Косова од стране актуелне власти, која покушава да спречи и умањи штету" коју су нанели Вук Јеремић и Борис Тадић са постављањем катастрофалног питања Међународном суду правде, премештањем питањА Космета у ЕУ из УН...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дрецун: Кфор реагује када Срби мирно протестују, али не и када РОСУ упада у њихове куће

"Они имају везу са Харадинајем и сада им на протест долази човек који каже да је био на Кошарама и подржава такве. Питам се како може да подржава оне који су их годинама представљали као злочинце и судили њиховим командантима", истиче Дрецун.

Он додаје да док су се Балша Божовић и Александра Јерков обрачунавали са полицијом у Скупштини, која је била ту да заштити институцију од насиља, они су се испред обрачунавали са мртвим припадницима са Кошара.

Како каже, присутни на протесту су бацили фотографије настрадалих Срба на Космету и на Кошарама које је поставило Удружење породица киднапованих, несталих и убијених на КиМ, међу којима су и фотографије мртве деце.

"Тог који је говорио о Кошарама питам да ли зна шта се догодило са фотографијама његових мртвих сабораца које је поставило Удружење - побацали су их доле, јер су им сметале. То је њихов морал и поштовање наших жртава. То је цинизам, глуматање СзС, баш их брига за јунаке са Кошара, за мртву децу", рекао је.

Дрецун наводи и да смо на јучерашњем скупу добили хероја и објашњава како је сишао међу демонстранте да би видео колико их има, када га је позвао један од присутних, који је у једној руци држао тробојку, а у другој транспарент на којем је писало:

"Ја сам Јанићијевић Зоран из Параћина и дошао сам да браним животом институције и председника, потребно нам је јединство, мало стрпљења, избора ће бити за пар месеци, власт се добија на изборима, са мном су и моја деца и унуци".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Порука са протеста: Захтевају комисију за изборе

Говорећи о присутнима на протесту и осврћући се на извештавање појединих медија да је на протесту било десетине хиљада грађана, Дрецун каже да их није видео у толиком броју, као и да је снимак дроном показао колико их има.

"Нема шта да причамо о броју присутних, ако имате пет милиона присталица сачекајте изборе и готово", рекао је Дрецун.