Европска унија је засад оставила по страни снажније напоре за сређивање проблема Косово - Србија и подстицање европских реформи на Западном Балкану, али ЕУ и даље има стратешки циљ да безбедносно, политички и економски стабилизује то подручје.

Али јесте тачно да је Унија тренутно заокупљена кључним питањима "Брегзита", изборима за Европски парламент и формирањем будућих институција ЕУ.

Прочитајте још: ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЗА "НОВОСТИ": Брисел греши што притиска Београд

То су навели дипломате на маргини заседања шефова дипломатија ЕУ, у Луксембургу, који су рекли да је добро да такође важне светске силе помогну у решавању косовског "гордијевог чвора", што је недавно у Савету безбедности УН истакла и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Тиме су ови званичници одговорили на опаску агенције Бета да се америчка администрација, за разлику од ЕУ, видљиво укључила у решавање за регион кључног договора о сређивању односа Београда и Приштине, будући да влада у Вашингтону сматра да и за косовско питање може да издејствује "историјско решење", какво верује да је постигнуто између две Кореје.

Прочитајте још: Дачић: Дајте тзв. Косову визну либерализацију, ми ћемо аутобусе; Надам се оптужницама против бивших команданата тзв. ОВК у наредних неколико месеци

Али, како су објаснили европски дипломатски извори у Луксембургу, ЕУ никако није напустила Западни Балкан, о чему сведоче и јасни напори Берлина да обнови дијалог Београд - Приштина.

На опаску да једино Берлин снажније настоји да то подстакне, као и да Немачка одбија "разграничење", док Вашингтон тражи да се све одмах покрене с мртве тачке и мисли да би сваки договор две стране био прихватљив ако не би угрозио стабилност региона, речено је да и унутар ЕУ има различитих ставова.

Према добро обавештеним немачким изворима, Берлин је уверен да се ЕУ тек на јесен може озбиљније позабавити косовским питањем и сматра да у новој Европској служби за спољне послове мора бити постављена "јака личност с јаким тимом и овлашћењима" која би се бавила само Западним Балканом.

Немачка ће у другој половини идуће године бити и председавајући ЕУ, а државни секретар у немачком Министарству спољних послова Михаел Рот је изјавио да "има утисак да је попустио стратешки интерес ЕУ и многих чланица ЕУ према Западном Балкану", додавши да ће се Немачка снажно ангажовати на Западном Балкану.

Данас на дневном реду састанка министара иностраних послова Уније, што је већ неко време случај, није био застој у решавању косовског питања и других проблема региона.

Мора се разумети, рекли су европски дипломатски званичници, да чланице и институције Уније морају поглавито и хитно да се баве животно важним питањима саме Уније.

А то су излазак из чланства Велике Британије, припреме за изборе за Европски парламент и крупне промене кад је реч о будућим челним положајима и саставима Европске комисије и других тела Уније.

Јер, како је објашњено, многе чланице Уније мисле да тек са формирањем нових институција ЕУ, посебно избором нове Европске комисије и челника Европске службе за спољне послове, уместо Федерике Могерини, збивања на Западном Балкану могу више доћи у први план.

А, напомињу европски дипломате, не може се сметнути с ума да су чланице Уније делатно допринеле саопштењу министара Групе 7 најразвијенијих земаља у којем се подвлачи "преданост безбедности, стабилности, напретку и европској перспективи" Западног Балкана.

И посебно указује на то да "без истинске и целовите нормализације односа Београд-Приштина кроз дијалог уз посредовање ЕУ не може бити трајног мира у том региону", уз опаску да само правно обавезујући споразум може омогућити напредак Србије и Косова на путу ка Унији.