Група студената придружила се данас организовано протесту "1 од 5 милиона", најпре скупом код Студентског града на Новом Београду, а потом су се упутили пешке до зграде Владе Србије, где је требало да се придруже осталим демонстрантима на путу до седишта "Пинк" телевизије. Како смо незванично сазнали један Ђиласов присталица је претучен јер је узвинкуо: "Живео Вучић, живела Србија".

Мада је био планиран "марш на Пинк", од те идеје се одустало. Наводно, и око овога потеза није било сагласности свих лидера СзС.


Код Студентског града обратили су им се писац Марко Видојковић, професор Оливер Тошковић и студент Андрија Јовановић.

Видојковић је позвао студенте да размисле да ли желе да по завршетку студија напусте земљу и да се опросте од ње тако лако и брзо, а и ако опду, каже он, "неће моћи да се отарасе ужаса из Србије, јер ће преко инетернета моћи да прате све што се дешава".Додао је да студенти имају природну одговорност да буду "контролори" у друштву, а довољно је, каже Видојковић, да има "двоје-троје освешћених на факултету, па да се покрене лавина промена".

Професор Оливер Тошковић рекао је да држава смањује аутономију универзитета, да се мења закон о високом образовању, да је комисија за акредитацију факултета "демолирана".

Он је упитао зашто опозиција због целокупне ситуације није раније одустала од избора.


ДЕМОНСТРАНТИ РУШЕ ОГРАДЕ У КОЛАРЧЕВОЈ


Учесници протеста предвођени лидерима Савеза за Србију ограде, које су скинули са Коларчеве и Трга републике, носе ка Скупштини града, с намером, како су најавили, да је ограде.

„Узмите све што има успут, да ослободимо град", чуло се преко разгласа са камиона, током "акције" уклањања металних преграда и саобраћајних знакова о преусмеравању саобраћаја због реконструкције Трга републике.

„Склоните Весићеве барикаде, да ослободимо престоницу, да покажемо чији је ово главни град, чија је престоница", узвикивано је.

Бошко Обрадовић, Драган Ђилас и Борко Стефановић су такође уклањали металне преграде, а потом су се фотографисали са њима као са "трофејом".

Потом су наставили шетњу носећи и ограде и саобраћајне знаке.

Полиције није било.ВЕСИЋ: ДИВЉАЊЕ НА ТРГУ, БИЋЕ ПОДНЕТЕ ПРИЈАВЕ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић осудио је вечерас дивљање присталица Бошка Обрадовића и његових помагача Драгана Ђиласа и Вука Јеремића који су уништили градилиште на Тргу Републике и најавио да ће бити поднете пријаве за накнаду штете против организатора ових хулигана.

“Фашиста Бошко Обрадовић и његови помагачи Драган Ђилас и Вук Јеремић вечерас су поново показали да је насиље и терор њихова једина политика. Са неколико стотина хулигана уништили су заштитне ограде, уништавали машине и ломили коцке којима се поплочава трг”, рекао је Весић.

“Процењујемо штету коју су ови хулигани нанели Граду Београду али већ сада могу да кажем да су у питању десетине хиљада евра. Све што су уништили је пописано и у понедељак ће бити поднете пријаве за накнаду штете против организатора ових хулигана. Неће грађани Београда плаћати дивљање ових хулигана”, поручио је Весић.


ДЕМОНСТРАНТИ ДОНЕЛИ ОГРАДУ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА

Учесници протеста, предвођени лидерима СзС, поставили су испред улаза у скупштину града, односно зграду Старог двора, ограде коју су претходно покупили из Коларчеве улице.

Демонстранти су запалили бакље и узвикивали поруке упућене председнику Србије "готов си" и заменику градоначелника Београда - "одлази".

Зграду Старог двора облепили су налепницама сличног садржаја.


МАРКОВИЋ: ЂИЛАС МРЗИ БЕОГРАД


Помоћник градоначелника Београда Александар Марковић реаговао је вечерас на уништавање тек реконструисаног Трга Републике које су, како је рекао, "учинили хулигани предвођени Драганом Ђиласом".

“Ако се неко и питао зашто је Ђилас задужио и уништавао Београд док је био градоначелник, вечерас смо добили одговор. Тај лопов и тајкун једноставно мрзи Београд. Уништавати тек завршене радове на Тргу Републике", истакао је Марковић.

Према његовим речима, ломити коцке, рушити заштитне ограде и уништавати машине могу само људи који мрзе град, те додаје да је Ђилас вечерас наставио уништавање Београда које је започео док је био градоначелник када је задужио град за 1.2 милијарде евра.

“Вечерас су са Ђиласом Београд уништавали Александар Бјелић бивши градски менаџер који одговара пред Специјалним судом за крађу од шест милиона евра због крађе на реконструкцији Булевара краља Александра и Бранко Миљуш, бивши директор Ђиласове и Мишковићеве фирме. Време је да држава коначно стане на пут овим насилницима”, закључио је Марковић.


УКЛОЊЕНА ОГРАДА ИСПРЕД СТАРОГ ДВОРАРадници "Штрабага" и "Београд-Пута" уклонили су око 21.15 ограду са платоа испред зграде Старог двора, где су је претходно поставили учесници протеста у Београду.

Штрабаг иначе изводи радове на Тргу републике.

Директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда Душица Анђелковић изјавила је вечерас јој је директор аустријске компаније рекао да "раде у многим земљама света, али да никада нису доживели овакво хулиганство".

Ограда је уклоњена тек пошто су се сви демонстранти разишли са платоа испред Скупштине града, како не би дошло до евентуалног инцидента.

Претходно су радници "Градске чистоће" скинули плакате и налепнице са ограде и очистили простор испред улаза у Стари двор.

ЖУРКА ИСПРЕД ПИНКА


Поподне испред Пинк телевизије, која је била означена као циљ данашњег протеста "1од 5 милиона", организована је "журка", којом су менаџмент и запослени намеравали да "дочекају" учеснике протеста.


Запослени, испред самог улаза у зграду, плешу уз хитове светске денс сцене.


Власник Пинка Жељко Митровић, како јавља репортер Тањуга, лично пушта музику на првом спрату зграде.


Пре почетка "журке" испред телевизије појавили су се лидери Савеза за Србију и положили "венац" на којем је писало "Обећавамо сазнаћемо ко те нанишанио спотом на Пинку", уз фотографију Оливера Ивановића.


Венац су носили Драган Ђилас, Борко Стефановић и Вук Јеремић, а иза њих су ишли Бошко обрадовић, Јанко Веселиновић и Зоран Лутовац.


Они су оставили венац и удаљили се аутомобилима.


Након њиховог одласка, председник Удружења несталих и киднапованих са Косова и Метохије, Симо Спасић прекрио је венац транспарентом на којем пише "Режим ДС, ДСС, и ДОС-а ослободио 2108 шиптарских терориста".


И на згради ТВ Пинк окачени су транспарентни са натписима: "Ђики, врати нам паре", "Никад више Гоца Узелац", "Бошко, Гоцу ти нећемо опростити" и велики љубичасти транспарент на коме пише "Стоп насиљу, само љубав".


Сви транспарентни су потписани са "радници Пинка".