СРБИЈА није добродошла у ЕУ - оцене су из Париза. То може да се закључи из прве велике дебате коју је, уочи гласања за Европски парламент, организовала француска национална телевизија, уз учешће 12 носилаца изборних листа.

На питање да ли су за то да Србија, као једна од земаља које су највише одмакле у процесу европских интеграција, с перспективом учлањења 2025, буде једног дана примљена у чланство, десет кандидата отворено је било против тога, један је био уздржан, а само двоје су гласали "за". "Против" је гласала и Натали Лоазо, доскорашњи министар европских послова Француске, која је недавно посетила Београд, а сада предводи листу владајуће Макронове странке РЕМ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија драгоцен партнер, Чешка подржава њен улазак у ЕУ

Жан-Кристоф Лагард, испред Уније демократа и независних, један од двојице који су гласали "за", поручио је да не би било праведно да Србија не буде прихваћена када су већ примљене Словенија и Хрватска, али да би пре тога ЕУ морала да буде реформисана. Најгласнији у одбрани Србије у ЕУ био је Рафаел Гликсман, испред левичарске фузије социјалиста и групације "Јавни трг", истичући да је гласање било "фестивал демагогије".

- Србија је европска земља. Нећемо, ваљда, да кажемо да смо "против" само зато што су пред нама избори? - упитао је Гликсман.

Представник странке Марин ле Пен, Жордан Бардела, поручио је да постоји евидентно пријатељство према Србима и Србији, али да је проширење Уније отишло предалеко. Једини уздржани, Франсоа Аселино, испред Народне републиканске уније, истакао је да поштује међународно право и да је на грађанима Србије да одлуче да ли ће да уђу у ЕУ или не, тим пре што се он залаже за излазак Француске.