Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да разуме да су сећања на операцију НАТО из 1999. још увек болна у Србији, али је додао да се мора имати на уму да је циљ НАТО "био да заштити животе и спечи насиље над цивилима".


"Током бомбардовања, сећам се, разговарао сам са својим пријатељима који су живели у Београду и Србији. Сматрам да је важно сазнати директно од погођених људи шта они мисле. Није било једноставно", рекао је Столтенберг у интервјуу чешком јавном радио сервису.


Како је додао, сваки губитак невиних живота јесте трагедија.


"Ја сам изјавио саучешће свима који су изгубили своје најближе на обе стране тог сукоба", рекао је Столтенберг говорећи о бомбардовању СРЈ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Столтенберг: НАТО најјача алијанса у историји


Он је у интервјуу поводом 70. годишњице НАТО рекао и да се не сме заборавити да је алијанса "помогла да се окончају два рата на Балкану".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SRAMNA IZJAVA STOLTENBERGA O UBIJANjU SRBA: Opravdano smo vas gađali bombama, ali to nije bilo protiv naroda!?


"Прво, рат у Босни и Херцеговини, где смо били сведоци злочина и масакра у Сребреници. И онда смо видели насиље над цивилима на Косову. Чак и више од годину дана дипломатских напора није довело до његовог престанка. Зато смо ишли тамо да помогнемо да се оконча ово насиље и убијање цивила. Од тада, НАТО је био на Косову како би осигурао безбедност и заштитио све становнике, укључујући и Србе", додао је он.

Столтенберг је подсетио и на своје детињство проведено у Београду, истичући да има веома блиске односе са Србијом и целом бившом Југославијом.


"Волим да се сетим година које сам тамо провео током ђетињства. Када смо се вратили у Норвешку, имали смо дадиљу која је била из Србије и живела је са нама дуги низ година. Тамо имам пријатеље, и враћао сам се тамо много пута", додао је Столтенберг.