ЗА дијалог Београда и Приштине не постоји алтернатива, а статус кво није опција и не помаже ниједној страни - изјавио је у четвртак Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији, који је навео и да је "опрезно оптимистичан кад је реч о постизању споразума".

Према његовим речима, иако неке чланице ЕУ не признају Косово, заједничка позиција Уније је да Београд и Приштина треба да нормализују своје односе, а споразум који треба да постигну треба да буде у складу са међународним правом, компромисан и одржив.

О позицији Брисела поводом дијалога двеју страна који се нашао у ћорсокаку и могућности да се он откочи, како се очекивало, синоћ је требало да разговарају европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан и председник Александар Вучић. Хан је у Београд стигао поводом именовања за амбасадора Омладинских спортских игара, а током дводневног боравка у Србији састаће се и са премијерком Аном Брнабић и опозиционим лидерима и у петак ће присуствовати свечаном отварању тврђаве Голубачки град.

Прочитајте још - Јоксимовић: ЕП позвао Приштину да без одлагања укине таксе

О 2025. години као могућој за улазак Србије у ЕУ, Фабрици је у четвртак на Факултету политичких наука рекао да "не треба стављати брзину испред квалитета самог процеса, као и да све зависи од урађеног посла", а истакао је да ће Београд до момента приступања морати да усклади своју спољну политику са заједничком спољном политиком ЕУ.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић на овом скупу рекла је да се нада укидању косовских такса на српску робу и наставку дијалога, али, како је оценила, 2025. година није реална за улазак Србије у ЕУ ако се настави овим темпом отварања поглавља.


ПРАВА АЛБАНАЦА "ЕПИЦЕНТАР СПОРАЗУМА"

ГОВОРЕЋИ о платформи Приштине за дијалог са Београдом, а која је по више основа спорна за српску страну, заменик премијера привремених институција у Приштини и копредседавајући приштинске делегације за дијалог Фатмир Љимај изјавио је да је у њој зацртано "да епицентар споразума са Београдом треба да буде остваривање реципроцитета у односу права Срба на Косову и права Албанаца у Прешевској долини":

- Овај реципроцитет је друга тема после признавања Косова.