ПАТРИК Хо, бивши хонгконшки министар, на чијем је суђењу сведок био и лидер Народне странке Вук Јеремић, у Њујорку је осуђен на три године затвора и новчану казну од 400.000 долара.

Некадашњи министар полиције Хонгконга осуђен је за исплаћивање неколико милиона долара мита председницима Чада и Уганде, у циљу обезбеђивања права на експлоатацију нафте и других послова енергетској компанији ЦЕФЦ.

Јеремић је, раније, на суђењу потврдио да је, на основу консултантског уговора вредног 333.333 долара годишње, за Хоа "отварао врата" појединих светских лидера. Први човек Народне странке и бивши председник Скупштине УН, упознао је Хоа са некадашњим сенегалским министром Шеиком Тидијаном Гадиоом. Преко Гадиоа, Хо је председнику Чада Идрису Дебију понудио мито од два милиона долара. Јеремић је био веза и са Семом Кутешом, шефом дипломатије Уганде, који је од Хоа узео пола милиона долара.

На суђењу Хоу, Јеремић је потврдио да је помогао да ЦЕФЦ обезбеди велике послове у Азији, Европи и на Блиском истоку.

Прочитајте још - Јеремићеви "пали" због мита

Разматрана је и преписка Хоа и Јеремића, у којој се од септембра 2014. године појављују и имена Кутеше и Дебија. У једном од мејлова, Хо је писао Јеремићу да ЦЕФЦ жели да уђе у нафтну индустрију у Чаду и да им треба "наклоност шефа". Јеремић је одговорио да не познаје лично Дебија, али је повезао Хоа и Гадиоа који је имао добре везе са неколико афричких председника. Гадио је испрва био осумњичен заједно са Хоом, али је у току процеса постао сведок, а оптужбе против њега су одбачене.

Патрик Хо

МИЛИОН ЗА ЦИРСД

ФОНДАЦИЈА компаније ЦЕФЦ, на чијем је челу био Хо, према писању медијске мреже "Антидот", један је од највећих донатора Вука Јеремића. Они су, од 2013. до 2017. уплатили више од 1,3 милиона долара привредном субјекту "Вук Јеремић пи-ар Агенција за консалтинг" и донирали милион долара удружењу ЦИРСД, чији је оснивач Јеремић.