ГОВОР патријарха Иринеја на обележавању двадесет година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ изазвао је увреде на "Твитеру" из редова такозване грађанске опције, на рачун првог човека СПЦ. Оцена првојерарха у Нишу о протестима односно његов став да "оно што видимо данас на улицама није добро, то даје снагу нашим непријатељима", била је довољна да отпочну скандалозне псовке и епитети да је "сенилан и страначки човек"?!

Новинар Њуз нета Мирослав Вујовић питао је на друштвеној мрежи дословце:

- Је л' грех рећи патријарху да га п...ши?

Ову срамну објаву коментарисала је редитељка и посланик ДС у Скупштини Војводине Јелена Беба Балашевић:

- Зависи. Прецизирај.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже за "Новости" да "није била прилика за овакав говор Иринеја, али да му не треба скинути главу што је рекао". Додаје да је патријарх само један међу једнакима, а да став СПЦ може да изнесе само Сабор прогласом:

- До тога неће доћи, јер се наши епископи не слажу у мишљењима. Патријарх је монах, он је напустио овај свет и живи за царство Божје, и као такав, не треба ни приватно ни званично да износи политичка мишљења. Ипак, он је особа иза који стоји православље, а највећи број нашег народа припада православљу, па је, самим тим, највећа "политичка" функција. Председници и премијери се бирају на изборима, а он доживотно. Многи су замерали патријарху Павлу што се није много укључивао, а Иринеј је другачији тип. Народу се не може угодити.

Представници опозиционог блока Савеза за Србију послали су патријарху Иринеју писмо у ком наводе да су "веома зачуђени његовим говором" и поручили му да "желе да га упознају са ставовима грађана који протестују":

- Нисмо разумели зашто су трагичним поводом тема вашег обраћања били грађански протести који трају четири месеца. Патријарх Павле је у сложеним и кризним историјским ситуацијама увек позивао на дијалог и мирио завађене стране и није се мешао у дневну политику. Сетимо се његове огромне улоге у смиривању друштвених тензија и 1991, 1997. и 2000. године. Ваша јавна негативна оцена о протестима је директно мешање у дневнополитичка питања и отворено стајање на страну власти, што неко на вашем положају никако не би требало да чини, јер СПЦ није у власништву СНС, а ви сте поглавар читаве цркве коју чине верници различитих политичких опредељења.

Председник "Здраве Србије" Милан Стаматовић речи патријарха назвао је "нечасним и нехришћанским".

Иначе, патријарх Иринеј био је "мета" и када је рекао да се председник Александар Вучић бори за Косово и Метохију као лав.


ЈОВАНОВ: РЕКАО ОНО ШТО МИСЛИ ВЕЋИНА

Потпредседник СНС Миленко Јованов каже за наш лист да је "очигледно да у овој земљи свака НВО која има два и по члана има право да изнесе став и то није проблем, али јесте проблем кад став изнесе патријарх или СПЦ која по свим истраживањима има највећи углед у народу":

- Опозиција је лицемерна пошто је на својим медијима данима понављала изјаве свештеника који су подржали протесте, а сад кад патријарх каже другачије, што им се не свиђа, то онда осуђују и називају уплитањем Цркве у државна питања. Патријарх је рекао оно што већина народа у Србији види и мисли.