Направили смо погрешну процену, јер смо мислили да имамо посла са лидерима који су норнални и рационални, али то се више неће догодити, јер видимо да "на разум фашисте Обрадовића и тајкуна Ђиласа не можемо да рачунамо", истакао је данас председник Србије Александар Вучић поводом стрепњи у делу јавности од новог упада у РТС.

Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави медијима, поручио да нема потребе да се људи плаше.

„Оно што се догодило догодило се зато што смо мислили да имамо посла са лидерима који су нормални и рационални, али када видите да имате посла са двојицом тајкуна, којима се жури да обнове своје финансије, који не умеју другачије осим пљачком државе и фашисте, који је предводио упад, више не рачунамо на њихов разум. Спроводићемо све мере и зато нема разлога да се плаше“, казао је он.

Вучић је рекао да никакво насиље неће бити дозвољено ни против кога.

Указао је да је видео како се секирају људи и да се више скупило у року од сат времена који су хтели да иду у Београд, него што је било на регуларним протестима.

„Људима мора да се каже хвала за бригу, али и да нећемо крвопролиће, да страда иједна српска глава. Нама су потребни мир, напредак, развој, нове зграде, болнице, клинички центар који градимо у Новом Саду. То је оно што нам је потребно и зато ћемо се борити још снажније и јаче“, објаснио је председник.

Он је указао да не треба веровати у приче да је на хиљаде грађана на протестима, наводећи да их је јуче било у Рашки 31, у Новом Саду 692, у Нишу 541, у Владичином Хану 8.
ПРЕДСЕДНИШТВО СНС У ПОНЕДЕЉАК Седница Председништва Српске напредне странке биће одржана у понедељак 25. марта, а тема ће бити најакутелнија питања, укључујући изборе. То је данас најавио председник те странке и председник Србије Александар Вучић. Он је додао да ће на том састанку бити речи о "многим стварима", укључујући и изборе.

ПРЕСУДА КАРАЏИЋУ НЕ ЗНАЧИ УКИДАЊЕ РС

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су потпуно неоснована очекивања неких да пресуда Радовану Караџићу има било какве везе са опстанком Републике Српске, те истакао да неће бити никаквог укидања Српске.

Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави новинарима, рекао да је став по том питању изнео још после првостепене пресуде Караџићу, и да не види да се ишта променило по том питању.

„Три су поруке кључне, а прва је да Србија мора да гледа у будућност и сопствени развој, мора да размишља како себе и своју снагу да изгради. Политичке снаге нема без економске", рекао је Вучић.

Поводом реакција из региона на пресуду ратном председнику РС које су се тицале Српске, а не Караџића, поручио је онима који маштају да пресуда може да значи укидање РС, да је она дејтонска и уставна категорија.

Вучић је истакао да као председник Србије, која је гарант Дејтонског споразума, може да поручи да неће бити никаквог укидања РС.

„То је централно и најважније питање“, казао је он.

Трећа ствар, како је додао, је питање какав је Хашки трибунал, додајући да је о томе говорио већ безброј пута.

ПРИШТИНА ТЕСТИРА СРБЕ НА СЕВЕРУ КИМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су нове провокације Приштине озбиљан проблем и да су последњом акцијом на северу КиМ хтели да "тестирају" Србе и виде ко је и на који начин спреман да им се супротстави.

"Имали смо јуче узменирење Срба на северу, пошто су, тобож, ишли да обилазе кладионице и да ''хапсе машине'' које Срби држе по кладионицама", рекао је Вучић новинарима на питање да прокоментарише то што се појачавају притисци Приштине на Србе и како види војну вежбу са војним формацијама из Тиране.


Коментаришући јучерашњу акцију по кладионицама, Вучић је истакао да су Албанци то радили по техници тзв. куване жабе.

"Да виде ко ће и на који начин да им се супротставља и онда ће да крену на другу акцију да контрлишу рафове у продавницима итд, да би направили комплетну, ''тачкасту слику'' о могућим местима отпора у будућности", објаснио је Вучић.

Истакао је Албанци желе у попутности да "убију сваку жељу свим мирним и пристојним становницима севера КиМ да живе у својој отаџбини Србији".

Косовски парламент је јуче усвојио резолуцију о затварању коцкарница и забрани коцкања на тој територији.


О ОБЈАВЉИВАЊУ СНИМКА ИЗ ПРИТВОРА

Председник Александар Вучић одбацио је данас као лицемерне примедбе што је објављен снимак на којем се види да је учесник протеста и упада у РТС прошлог викенда, Урош Савић, добијао и храну и воду, иако је он тврдио супротно.

"Њему је фашистички лидер Бошко Обрадовић рекао да каже да није ништа јео и пио. А, када покажете људима да је јео и пио, колико је хтео, онда кажу - ''што си објавио те снимке''. А, да није објављено, испало би да су гладовали, да их је неко мучио, да је неки Менгеле у српској полицији који мучи, шиканра... То је најгора врста лицемерја", рекао је Вучић новинарима у Сремској Каменици.

Он је додао да је Савић члан Двери, као и да нису сви приведени чланови странака и политички активисти, али да јесу они који су се појављивали у јавности.

ОПОЗИЦИЈА ДА КАЖЕ ДА ЛИ ЈЕ ЗА ИЗБОРЕ ИЛИ ЖЕЛИ ДА МЕ УБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да опозиција може да дође на власт само на изборима или може да га убије, а то што не желе изборе, пошто их народ неће, довољно говори да окупљање није окупљања ради.

"Који је то други начин да се докопају власти осим да ме убију и избори? Било би нормално да су избори опција, али они знају да их народ неће. Шта им остаје као друга опција? Немојте да лажете народ да вам је то некакво окупљање", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Истакао је да може да их се окупи и 10.000 или 20.000, али да то не значи да је промењена власт.


"Шта је смисао? Кажите људима: Или хоћемо изборе или да га убијемо. Ако

хоћете да причате о изборним условима, па они су данас веома неповољни за нас. Али нећу даље ни да причам о томе, већ када дође време за изборе. Имаћемо Председништво странке у понедаљк па ћемо полако да разговарамо о многим стварима", навео је Вучић.

Он је изразио уверење да је Србија пристојних, нормалних, добрих људи који хоће да се боре за долазак нових инвестиција, као на пример Фолксваген, неупоредиво снажнија од оних који би да је растуре и врате у пљачкашке 2000-те године.

Тада, како је рекао, нисмо могли ни да сањамо о обнови зграде РТВ, и других које је срушио НАТО и да се обнови било шта у Новом Саду, јер су они који су тада били на власти милисли да су паре само за њихов џеп.

На питање новинара да ли постоји и колико је оштра поларизација између Србије која гради и Србије која руши, Вучић каже:

"Мој посао је да се борим за инвестиције и да се борим за Србију која ради и напоредује, али наш посао је и да се изборимо да Србију било ко не сруши. Будите уверени да ћемо у том послу успети, ма колико непријатности и проблема нама то носило."

Он је подсетио на насилне протесте од прошле суботе, наводећи да су лидери СзС милсили да не постоји нико ко може да им се супростави у тој атмосфери, али су се преварили.

"Има и храбријих од њих, а нису силеџије и насилници и то је њихов највећи проблем", истиче Вучић.

Подсећа да су својевремено биле ударене новинарке Пинк ТВ , а да се говорило да су то глумиле, пре тога је, каже, нападнута Мира Коичић из РИК, потом су Маји Гојковић завртали руку, па доносили вешала, па су хтели да нападну Дијану Хркаловић само зато што су очекивали другачије резултате избора...

"Зато су били потребни немири и тако долазите до тога да је нормално да неко разбија стакло камиона и каже: ''Вози против полиције'' и ником ништа. И још соле памет политички, а удара с леђа полицајца и чим се полицајац окрене, он побегне. Још нам држе придике да је то будућност Србије и да су то најбољи људи", рекао је он.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ЈАНУАРУ ВЕЋА ОД 460 ЕВРА

Просечна плата у јануару у Србији први пут је већа од 460 евра, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"У понедељак ћете добити званичне податке, да је просечна плата у јануару, први пут у Србији преко 460 евра - 462 евра. То је 40 одсто више него што сам затекао 2014. године, када сам постао премијер", рекао је Вучић новинарима у Сремској Каменици.


Председник је истакао да зна да људи нису задовољни и да тешко живе, али је додао да је поносан на такве резултате.

Додао је да је јавни дуг пре неколико година био 23,1 милијарду, да је данас исто 23,1 милијарду, али да је у међувремену БДП "скочио" кумулативно за 10 одсто, што значи да је и јавни дуг мањи за 10 одсто.

"Ова стабилност је могла да се деси тек од када сам постао премијер, када смо кренули у мере фискалне консолидације. Од тада задуживања нема", рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће БДП расти, иако је у првом кварталу био нешто лошији, док би трећи требало да буде најбољи, и да ће се ове године одржати 3,5 одсто.

"То ће бити веома добар резултат", подвукао је Вучић.

Додао је да грађани могу да очекују само бољитак.

"Људи треба да буду задовољни штедљивости владе и државе и марљивошћу коју показујемо. Пред нама су још много бољи резултати", рекао је Вучић.

УВЕЛИ И ХВАЛИЛИ КРЕДИТЕ У ШВАЈЦАРЦИМА, САД ПОДРЖАВАЈУ ПРОТЕСТ

Свашта сам видео, али да они који су опљачкали грађане и кажу да подржавају протест оних које су опљачкали, то још нисам видео, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве Борка Стефановића да подржава протест задужених у швајцарским францима.

„Подржавају их људи који су их увалили у те проблеме, у чије време су узимали кредите, зато што су се као државни функционери хвалили тим кредитима. Нисам се ја сликао пред камерама и хвалио те кредите, већ су то радили Ђилас, Јеремић и њихов режим. Сада долазе и кажу ''подржавамо протест, зато што смо вас опљачкали''. Свашта сам видео....“, рекао је он.