Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да неће дозволити да неко прети и унижава припаднике полиције, који свакодневно раде професионално на очувању безбедности грађана Србије.

„Не дозвољам да било који политичар, због политичких поена и враћања у фотељу, ситних интереса, или крупних финансијских интереса, понижава припаднике полиције и доводи у питање рад хиљаде и хиљаде професионалаца", подвукао је он.

Стефановић је, на ванредној конференцији за штампу, казао да су грађани сведоци лоше, бруталне кампање коју одређени људи воде против припадника полиције.

„Нећу да дозволим да полицајци буду жртва тога што они немају политички програм", подвукао је он.

„На жалост, креирају се бројне неистине о раду припадника МУП-а, што наноси штету професионалцима који раде да очувају безбедност земље. Имали смо рпилике да видимо покушај да се полицајци понизе, да људи лају на њих, псују мајку, изговарају најтеже увреде и псовке, да им прете да ће остати без псола јер обављају своју дужност на свом радном месту, да ће они одлучивати ко ће бити у којој јединици, да ће у будућности одлучивати ко ће шта да ради", објаснио је даље.

Прочитајте још - УРЕДНИК ДРУГОГ ДНЕВНИКА ЗА "НОВОСТИ": Питао сам се - шта ће бити ако укључи тестеру

На најозбиљнији начин, према његовим речима, прете безбедносном систему Србије.

Истакао је да неће никада дозволити да припадници полиције трпе политички притисак, да им породице буду угрожене или да их било ко унижава и малтретира док раде свој посао.

Подсетио је да су припадници полиције били ти који су претходних година свакодневно на услузи грађанима 24 сата.

Указао је да је 508 полицајца дало своје животе од 1991. године до данас, да је у НАТО агресији погинуло 165 полицајаца.„Ти људи су бранили своју земљу, борили се против терориста, носиоца организованог криминала, угрожавали своје животе да би били сигурни и безбедни. Само њихове породице знају како изгелда изгубити најмилијег. Упркос свему што су припадници полиције урадили, смањили стопу криминалитета, а 2018.смо имали, од 2000. годину са најнижом стопом криминала и најмање кривичних дела", указао је Стефановић.

Он је нагласио да полицајци даноноћно обезбеђују нашу земљу, ангажовани су у превенцији, хиљадама школских часова, огромном броју патрола, суочавају са свима који могу да угрозе безбедност наше земље.

Указао је да смо имали прилике да чујемо Драгана Ђиласа како је запретио чак и укидањем жандармерије, и да је његова реченица, иако ће покушати да је демантују, била сасвим јасна.
Јасно је да је рекао Ђилас, како је пренео Стефановић, да жандармерија неће моћи да постоји када се они врате на власт.

„Готово 3.000 породица људи који раде, а из чијих редова је осам дало животе од оснивања да би грађани били безбедни. Сада они треба да размишљају да сутра када се промени власт, када дође неко други што би била нормална демократска форма, се брину да ли ће их неко хапсити само зато што су радили свој посао, да неко уништава имовину, туче људе и прети. Ово је једна од најбољих јединица које земља има, која је увек била тамо где је најтеже, а чији припадници обављају најтеже задатке, који су у Копненој зони безбедности приказивали храброст, и који су увек у првим редовима у борби против организованог криминала", подсетио је он.


СТЕФАНОВИЋ: НЕЋЕ БИТИ БЛОКАДЕ АУТОПУТА

Министар унутрашњих послова Небојшта Стефановић поручио је данас, поводом најава о радикјализацији протреста, укључујући блокаду важних саобраћајница, да не треба нико ни да размишља да блокира аутопут.

Грађани могу да протестују, рекаојхе Стефановић на прес конференцији, али без насиља, моћи ће, каже, да се крећу пријављеном трасом, али блокада аутопута неће бити дозвољена.

Министар је, на ванредној конференцији за штампу, упитан какав је план полиције за сутра, с обзиром да је најављено да ће свако блокирање саобраћајница бити забрањено, одговорио да се заправо говори о аутопуту.

„Саветујем да то нико ни не покушава. То је ужасна штета по Србију. Да ли мисле да ће због њихових пет минута славе људи који пролазе кроз Сбрију, превозе робу, тргују са неким у Србији, бити задовољни? Наравно да неће, и то није нормално, нити је игде у свету то дозвољено“, подвукао је он.

Истакао је да никоме никада неће бити забрањено окупљање на улицама, кретање ањављеном трасом.

Подсетио је да се траса увек пријављује најмање пет дана унапред, и да ће протесте обезбеђивати адекватан број људи.

Прочитајте још - ВУЧИЋ О НАПАДИМА: Тврд сам орах, крај насиљу


Можда ће, како је најавио, сада, везано за РТС бити више полицајаца око те зграде.

„Не желимо да се новинарима прети, а постоји ефекат страха код њих. Имаћемо довољан број људи да их заштитимо од насиља“, указао је он додајући да појављивање људи испред медија ствара забринутост.

Стефановић је рекао да грађани могу да протестују, али без насиља.

„Ако нема насиља, нема ни потребе да полиција интервенише“, подвукао је он.

Стефановић је казао да о раду опозицији најбоље говоре године када су били на власти, затварали фабрике, стотине хиљада људи остало без посла, нарко дирели били најбољи инвеститори, када су они, који сада не смеју да се појаве у земљи, по клубовима били главни.„Сада их молим да не буду насилни. Нека говоре шта хоће. Само да не ломе ништа, не прете никоме“, рекао је он.

Стефановић је пренео да нико није очекивао да неко продре насилно у РТС, и да сада због тога мора полиција да буде у већем броју испред те зграде, не у драматично већем броју, али довољном да се обезбеди да запсолени у тој кући могу нормално да раде.

На питање да ли је његово присуство испред станице полиције "29. новембар“ током протеста за викенд могло бити протумачено као провокација, Стефановић је казао да то апсолутно није могуће.

„Није могуће да моје присуство испред зграде која припада МУП-у буде било каква провокација, јер се налазим на извршењу задатка, да охрабрим полицајце, покажем да министар није неко ко се крије, већ ко стоји са њима. Не могу да стојим у кордону, јер нисам полицајац, али могу да стојим на пар метара иза њих, са њиховим старешинама“, обајснио је он.

СТЕФАНОВИЋ: ПИТАЈТЕ СУД ЗА ПРЕСУДЕ УЧЕСНИЦИМА ПРОТЕСТА


Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је за пресуде које су изречене учесницима протеста који су упали у РТС надлежан искључиво суд.

На питање новинара зашто је Павле Цвејић експресно осуђен на 30 дана затвора, Стефановић је поновио да је то у надлежности суда.

"Суд пресуђује у овој земљи", рекао је Стефановић и додао да одговор на то питање треба потражитио од суда.

То је могуће у правној држави, рекао је он и додао: "Слободно питајте судију какве је доказе, видео материјал прибавио и шта је све тужилаштво нашло у том случају".

У недељу су шесторица учесника протесте осуђени на хитном прекршајном поступку на казну од по 30 дана затвора због упада у зграду РТС претходне вечери, док је седми окривљени добио новчану казну.

Петорица су одмах упућена на извршење казне у затвор у Падинској Скели, док је седми избегао пријем пресуде и одлазак у затвор.

У уторак вече прекршајни Апелациони суд усвојио је жалбе свих пет младића, укинуо осуђујуће пресуде и наложио понвљање прекршајног поступка након чега су исте вечерти пуштени из затвора да се бране са слободе.


СТЕФАНОВИЋ: МОЖЕ БОШКО ДА ПРИЧА ШТА ХОЋЕ...


Може Бошко да прича шта хоће, рекао је данас министар Небојша Стефановић поводом најава лидера Двери Бошка Обрадовића о интензивирању протеста, и истакао да насиље никоме неће бити толерисано, да никоме неће бити дозвољено да упада у РТС, као ни у било коју телевизију.

Упитан да прокоментарише изјаву Обрадовића да ће интензивирати протесте и да је дао рок власти да поднесе оставку до 13. априла, Стефановић је иронично прокоментарисао:

"Ноћима не спавам због тога, све очекујући када ће Бошко да дође", рекао је Стефановић.

"Нека Бошко прича шта хоће, нек' ради шта хоће, ја осим насиља од њега нисам видео ништа", рекао је Стефановић.

Прочитајте још - Шетња уз захтеве јавном сервису


Он је истакао да су Обрадовић и Двери методу "насиља над женама" заменили гурањем деце из гимназије да уместо њих иду на протесте.

"Нека причају шта хоће, насиље нећемо да дозволимо њима ни било коме другом. Насиље нека слободно сви забораве", рекао је он.

Упитан за изјаву Обрадовића о наставку акција према РТС-у, али и према Пинку, Стефановић је рекао да никоме неће бити дозвољено да упадне у РТС, а исто важи, подвукао је, и да је неко најавио акције према Н1, Првој, Пинку или било којој телевизији.

"У телевизије улазити неће", подвукао је министар полиције.

Стефановић је истакао да новинари у Србији морају да имају слободу да раде, али то не значи да постоји група људи која себи даје за право да упада у зграде телевизије, скупштине општине, да одређује како се ради.

Такви упади су, истакао је, противзаконити и ту се мора повући црта, јер се не сме дозволити таква врста дивљаштва.

"Маните се, људи, медија. Бавите се својим програмом, политичким програмом, ако било шта нудите. Све сам чуо, само то нисам", констатовао је Стефановић.

Министар је рекао да су у ноћи када су упали у РТС, лидери СзС послали најбољу поруку како виде демократију у Србији и како виде васпитавање и дисциплиновање новинара.

"Мени је то било ужасно", рекао је Стефановић, на ванредној прес конференцији.

"Шта то значи - ако не будете извештавали како се некоме свиђа, неко треба да вас пребије? Не бих волео да сам видео неког од пријатеља, жену или брата да их неко прибије уза зид и учи како да раде свој посао", рекао је Стефановић.

Он је истакао да ни када је био у опозицији није био задовољан уређивачком политиком јавног сервиса, као што није ни данас, али да му ни тада, иако су долазили пред РТС, није падало на памет да уђе у зграду, да је спали...

"Ако ми се не свиђа уређивачка политика, имам даљински управљач и променим канал", рекао је Стефановић.