Сваки дан одлагања решења за Косово је ставрање услова да једна искра запали цео регион, оценио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу агенцији Ројтерс додајући да и Србија има многобројне црвене линије, али да не жели да их помиње, како не би уништавао шансу за разговоре, те изразио уверење да ће ускоро уследити нека од немачко-француских иницијатива.


"Сваки дан одлагања, свака недеља одлагања је стварање услова да једна искра запали цео регион и то морају да знају добро и западне земље које држе Приштину као мало воде на длану", поручио је Вучић.


Рекао је да не воли да говори о црвеним линијама, али да их свакако Србија има много, као што и друга страна има много.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ ЗА “РЕПУБЛИКУ”: Уверавам Европу - Србија је потпуно стабилна


"Нећу да говорим о њима, јер после тога онемогућавате разговоре. Имамо их много и нисмо ни близу било каквог споразума. Немамо га ни у нацрту, предлогу. Не поштоји ништа у овом тренутку", објаснио је он.


Вучић је нагласио да неће да урушава шансу за разговор, јер разговори остављају Србе у животу.


Изразио је даље уверење да ће немачко-француски, то јест европски ангажман у наредном периоду бити јасније и очигледније видљив и приказан на Балкану.


"Мислим да канцеларка Ангела Меркел добро зна какве се све опасности крију и жели да сачува мир у Европи. Мислим да ћемо видети неке од њихових инциијатива у веома блиској будућности", нагласио је Вучић.


Подсетио је да Србији европска будућност зависи од разговора са Приштином и од тога хоћемо ли моћи једног дана да постигнемо договор.


"Другачије нас нико никада неће пустити у Европу. То људи у Србији треба да знају. Треба да будемо фер и људе не обмањујемо", поручио је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са Сијем 25. априла у Пекингу


Када је реч о протестима у Србији казао је да људи имају право да протестују, на своје незадовољство из различитих разлога, иако мисли да су све суштинске ствари неупоредиво боље него што су биле.


"Али људи желе бржи снажнији напредак, а некада не можете јер имате много пробелма са којима се суочавате, а наравно има и грешака, јер је то саставни део живота", објаснио је председник.


Истакао је да не може да прихвата тезу, која се појављује у нашим новинама да је за то крива нека служба, британска, руска или друга.


"Мислим да су за насиље које смо видели одговорна тројица, четворица неодговорних политичара, тајкуна. А ко, шта и како додатно подржава или не, то ме уопште не занима", казао је Вучић.