НЕЋЕМО дозволити блокаду саобраћајница. Свако ко у томе буде учествовао сносиће одговорност. Не могу да злостављају нормалан свет који хоће да живи, ради, иде у кафану, на посао...

Овако је председник Александар Вучић у уторак одговорио на најаве лидера Народне странке Вука Јеремића да ће протести, уколико шеф државе не поднесе оставку, прелазити на виши ниво који ће у једном тренутку почети да подразумева грађанску непослушност, попут блокирања саобраћајница, институција, прекида наставе на универзитетима. Савез за Србију најавио је и да ће у среду одржати протест испред зграде општине Гроцка, са захтевом да се у локалном парламенту смени председник општине Драгољуб Симоновић, који је осумњичен да је налогодавац паљења куће новинара Милана Јовановића.

Прочитајте још - Вучић се састао са Додиком

Коментаришући најаве нових протеста, Вучић је поновио да ће "Србија допустити сваку врсту мирног протеста, чак и ненајављеног, али да насиље није дозвољено".

Прочитајте још - Вучић тражи аболицију за демонстранте

- Можете да пробијете ограду, али да упадате у приватни посед и јавне компаније не можете, нити да тучете људе, носите секире и тестере. То су ствари око којих нема игре и држава ће се понашати као држава, веома благо, много блаже него неке европске државе. Малтретирате људе по граду, зато имате мало присталица. Нећу никада да бежим од фашиста и тајкуна, као Борис Тадић преко тајних улаза - рекао је шеф државе.

ДОДИК: СРПСКА НИЈЕ УЗ ОПОЗИЦИЈУ ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у уторак да су дешавања последњих дана усмерена на дестабилизацију Србије и њених регионалних и међународних позиција. - Оно што смо гледали није добра слика. Вучићево понашање на дан уласка демонстраната у РТС је послало поруку одбране институција и државности. Мало ко је у РС подржао српску опозицију. Људи сматрају да сва политичка дешавања треба да се дешавају у јавном простору и у оквиру изборног дана. Насиље нико не воли.

На најаве председника Двери Бошка Обрадовића да је ТВ Пинк на реду за упад, Вучић је казао да је у питању приватна имовина:

- У нечији приватни посед да уђете, тучете људе - јесте ли нормални?

Шеф државе је казао да ће у среду "погледати како ствари стоје по питању кривичних поступака" за учеснике протеста ухапшене током викенда због упада у РТС и нереда. Објаснио је да има могућност да аболира само некога ко је починилац или осумњичен за кривично дело, не и за прекршаје. Полиција је привела 18 људи, шесторица су осуђена на месец дана затвора, а један учесник је кажњен новчано.

- Не могу да утичем, али бих желео да људи који су осуђени за прекршаје буду ослобођени у другостепеном и апелационом поступку. Одговорни су они који су их злоупотребили. Било би добро и лековито да и ти људи виде како су злоупотребљени од најгорих у овој земљи. А када су видели да је густо, онда их нигде нема.

Вучић се обратио родитељима младих људи који су ухапшени и позвао их да размисле ко је злоупотребио њихову децу.

- Неко их је позвао у шетњу, пуне енергије и жеље да нешто мењају - млади људи су увек пуни такве енергије, а онда их је повео на РТС и натерао да ураде нешто незаконито. Али себе није изложио, није ни пријавио протест него се крије иза девојке за коју сви знамо да никога не представља. А када их уведе у насиље, себе сачува и баш га брига што ће да страдају неки други - рекао је Вучић и додао да ти исти људи нису ухапшенима омогућили ни правну заштиту већ су неки од њих морали "својом руком да пишу жалбе".


Вучић је истакао да су опозиционари викали испред Председиштва, а када су схватили да неће да слуша "ултиматуме фашисте и два тајкуна, отишли су испред зграде полиције":

- Рекли су да неће одлазити док се не испуне њихови захтеви, а онда им је после сат времена било важније да једу и оставили су децу и родитеље тамо утучене.

Подсетио је председник на изјаву Драгана Ђиласа од пре неколико година када је тражио вишегодишње казне затвора за оне који су уништавали Беогад, и казао да сада све заборавља тражећи да нико ни прекршајно не одговара.

НЕМА ПРИТВОРА ЗА "ТЕСТЕРАШЕ"

ВИШИ суд у Београду одбио је предлог Тужилаштва да одреди притвор тројици осумњичених за насилничко понашање приликом упада учесника протеста у зграду РТС и они ће се у даљем току кривичног поступка бранити са слободе.

Притвор је предложен за М. П. (43), који је у зграду телевизије ушао са фантомком и тестером, М. Ч. (42), који је носио фантомку, и У. С. (25), који је разбио стакло. Они су на саслушању негирали да су у зграду РТС ушли са намером да повреде некога или начине штету, а Тужилаштво сматра да је притвор потребан да не би поновили дело, јер учествују на протестима.