ГЛАВНУ улогу у упаду дела демонстраната у зграду РТС, као и приликом протеста испред Председништва у недељу, одиграо је лидер Двери Бошко Обрадовић, због чега се у јавности чују оцене да се он тим потезима наметнуо као лидер демонстрација.

Лидери Савеза са Србију, иако месецима учествују на протестима "Један од пет милиона", до протеклог викенда нису били у првом плану. Инсистирало се на томе да је реч о грађанским протестима. Ипак, за викенд су преузели диригентску палицу, а кључну улогу одиграо је Обрадовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАОС НА ПРОТЕСТУ "ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА": Полиција извела све демонстранте из РТС; Обрадовић: Сутра поновно окупљање (ФОТО+ВИДЕО)

Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД-а, каже да се, без обзира на то ко је формални организатор, од почетка види кључна улога СзС:

- Оно што се променило у суботу јесте то што су лидери СЗС постали видљивији него раније. Обрадовић се показао као неко ко је најагилнији и најспремнији да преузме инцијативу. Питање је да ли се наметнуо или је у СзС процењено да је он, као десничар, погоднији да у овом тренутку стане на чело. Дилема није зашто је Обрадовић изашао у први план, већ зашто су се они који се залажу за другу врсту протеста повукли и оставили празан простор.

Лидер ДС Зоран Лутовац је оцене да Обрадовић постаје главни организатор протеста назвао медијским спином и за Н1 рекао:

- Ако је Обрадовић био први који је ушао тамо, нормално је и да их он позове да се повуку. Он може да контролише најнезадовољније и склоне екстремизму и највише на њих може да утиче, али одлуке око тога ко ће коју улогу да преузме доносимо у Савезу.


ЂИЛАС: УЛАЗАК У ТЕЛЕВИЗИЈУ НИЈЕ ПЛАНИРАН

ЈЕДАН од лидера СзС Драган Ђилас рекао је, дан после упада у РТС, да то није било унапред планирано нити договорено на нивоу Савеза. Према његовим речима, највећи број учесника протеста налазио се у Таковској улици и они дуго нису знали шта се дешава.