Професор Правног факултета у Београду Владан Петров похвалио је полицију која је протеклог викенда сачувала јавни ред и мир током протеста на београдским улицама, али и надлежним органима указао да критеријум толеранције не сме имати трајно примат у односу на уставност и законитост.

"Апеловати на било који начин на људе 'спонтано' окупљене око неколико политичара који себе називају политичком опозицијом да прекину са злоупотребом својих политичких права и са угрожавањем права других, сматрам бесмисленим. То, међутим, не значи да њима треба толерисати противправна дела и опраштати правну одговорност", рекао је Петров за Танјуг.

Стога апелује на државу и њене органе да без одлагања поштују Устав и закон, обезбеде правну сигурност, правну једнакост и безбедност грађана.

Прочитајте још - Песков: Протести су унутрашња ствар Србије


"Толеранција не сме имати примат у односу на устав, тим пре кад је реч о грубој злоупотреби једне од основних политичких слобода - слободи јавног окупљања. Србија по Уставу почива на владавини права, а не на злоупотреби права. То је први и нужни услов правне државе", рекао је Петров у изјави Танјугу.

Подсећа да је Србија је по Уставу демократска правна држава, а демократичност државе се, истиче, огледа се у култури толеранције, коју су, каже, полиција и други надлежни државни органи показали током упада групе грађана у РТС и окупљања око зграде Председништва протеклог викенда.

"Као грађанин, изражавам захвалност полицији која је у тим дешавањима обавила задатак - успела је да заштити јавни ред и мир, а у суботу увече и физички и психички интегритет радника РТС-а, добрих и професионалних људи са којима сам имао прилику много пута да сарађујем, као и да сачува кућу која није само државна телевизија, већ више од 60 година чувар наше уметности и културе, најлепшег и највреднијег у нашем народу", рекао је Петров.