НА власт се долази изборима, демократским путем и демократским процесима, а тиме што ћете уносити тестере и заузимати неке просторије не значи да сте освојили народну вољу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након отварања 4. Београдског стратешког дијалога "20 година од бомбардовања Југославије – поуке за европску безбедност у 21. веку", подсетио да је он легално И легитимно изабран.

"Који им је ово пут и Ускрс већ, да они мисле да се склања неко силом. Можете једино да ме убијете, јер сам ја легално и легитимно изабран. Данас ми је легитимитет већи него тада. Воља народа је потребна да се дође на власт", нагласио је он коментаришући јучерашње изјаве лидера опозиције.

На питање Танјуга да прокоментарише изјаву портпаролке Европске комисије Маје Концијанчић да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били пре овог викенда, Вучић је казао да је и он то говорио.

Прочитајте још - Ђилас насрнуо на полицајце у цивилу (ВИДЕО)


"Можете да сетате колико хоћете, али насиље не може. Немамо проблем са шетњама. Што се нас тиче сматрамо да је важно да се дијалог одиграва у парламету, али они који нису део парламента натерали оне који јесу да изађу и да на силу пробају да нешто ураде. Парламент је место где се разговара. На то смо увек спремни", објаснио је он.

Казао је да се не плаши ни притисака, ни смрти, и да је то доказао и у недељу целој Србији.

Указао је да је тек у недељу видео колико је велика подршка грађана, и колико не подржавају насиље.

"Ми насиље да дозволимо нећемо", поновио је и на најаве да ће га склонити казао је да чека још неку жешћу акцију током које могу само да га убију, јер да бежи неће, а избори нису заказани за промену власти.

"Нећу да бежим, јер ми је савест чиста, за разлику од Јеремића и Ђиласа нисам украо милионе евра, а за разлику од Обрадовића нисам фашиста, већ се борим против фашиста", рекао је Вучић.

Што се изјаве загребачког функционера Павла Калинића тиче, да иза протеста стоје стране службе са циљем да га "доведу у ред", као и писања сарајевске и загребачке штампе, он је казао да Калинића ни не познаје, а да се хрватски медији увек радују његовој пропасти, што га чини срећним, јер зна да је онда радио добро за своју земљу.ВУЧИЋ: АКО ХОЋЕТЕ О РТС-У, МОЖЕ, АЛИ ОНДА И О ЂИЛАСОВИМ МЕДИЈИМА


Вучић је поновио да је век спреман да разговара да разговара са грађанима, али не и са онима који су урушили и уништили земљу, као ни са фашистима.

"Са грађанима сам увек спреман да разговарам, али не и са овом тројицом из познатих разлога. Осим кад будем законом приморан на то, уколико бих се кандидовао следећи пут па поново изабран или после парламентарних избора, па фашиста буде избран у парламент, да морам да га примим на разговор. Другачије нећу и за то сам спреман да платим политичку цену", рекао је председник новинарима.

Како је рекао, они који желе да разговарају, могу то и добиће позитиван или негатинван одговор, али то не могу да буду људи који су земљу урушили и уништили.

"Кажите ми шта желите. Ако ћете да говорите о РТС, хајде да отворимо ту тему, да видмо ко су уредници и новинари на РТС. Кога је довела СНС. Ниједног. И не мислим да ми је то грешка. Сви уредници су подржали протесте... Али, ако ћете да разговарате о медијској сцени, онда да разговарамо и о Ђиласовим и Школаковим медијима и свему другом", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Брнабић: Нисам видела да су протести уздрмали власт


Како каже, изненадили су се јуче када су се окупили испред Председништва, док је држао конференцију за новинаре, јер су видели неког ко је довољно храбар да им са девет метара удаљености каже да нема проблема, да нигде неће да се склања и да бежи.

"Кад су видели да је то мало другачије, да нисмо џак за ударање, онда је су тражили ралзог само да се удаље", додао је председник.

Вучић је рекао да је јуче било око 1.030 људи испред Председништва, у шетњи 687, а да се број спустио испод 500 испред зграде полиције.

"То није безначајан број, већ велики број људи, за поштовање, са њима треба да се разговара и види шта су њихови захтеви. Али, да мислите да са тим или са 10.000 или 20.000 људи које бисте представили као 5 милиона људи... Као што је 5. октобра 2000. било око 87.000 људи, а не миолион или два, кад је Путин био било је 74.500, а не 300.000... Али, воле људи да подигну бројеве, ваљда им лепше звучи и изгледа", рекао је Вучић.

Упитан зашто су демонстранти изабрали датум када српски народ обележава годишњице прогом и НАТО агресије и да ли је то случајно, Вучић је рекао да, иако ми бу одговарало да каже да су намерно радили са савезницима из Приштине, не може то да каже, јер они "сарађују по другим питањима, али да нема ништа од тога да бирају датуме или да о нечему дубоко размишљају".

"То је било - упадај ти унутра, ја улазим ја овамо.. А, онда је била борба ко ће да буде агресивнији, не би ли одузели Сергеју Трифуновићу део гласова, пошто су се изнервирали када су видели да Сергеј псовкама стиче популарност на њихов рачун", рекао је Вучић.ШЕТЊА ДА, НАСИЉЕ НЕ, ДИЈАЛОГ У ПАРЛАМЕНТУ, ТО СУ НОРМЕ ЕУ

ШЕТЊА може, насиље не, а дијалог се води у парламенту, не на улици, то су, каже председник Србије Александар Вучић и европске норме и вредности.

Он је, поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били пре протеклог викенда, истакао да је и он то говорио и да су то европске норме.

"Па, то сам и ја рекао, нисте ми веровали да су то европске норме. Рекао сам: можете да шетате колико хоћете, све је у реду, али насиље не може и то је све што имам да кажем", рекао је Вучић новинарима.

Такође је истакао да је важно да се дијалог одиграва у парламенту.

"Али, они који нису део парламента натерали су оне из парламента да изађу и да нешто силом покушају, јер другачије немају прилику за политичку промоцију. Дијалог треба да се одиграва у парламенту и важно је да се то каже", закључио је Вучић.ДОГОДИ ЛИ СЕ ОПЕТ НАСИЉЕ, НЕЋЕ БИТИ НЕКАЖЊЕНО

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је поручио да насиље, ако се догоди током протеста, неће бити некажњено.

"Једино је важно да не буде насиља, сви који га почине одговараће", нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да је у недељу позивао демонтранте да дођу код њега, а не да се иживљавају над новинарима.

Новинарка Ранка Чичак је рекла Вучићу да је добила ударац у груди од једног учесника протеста због питања које је поставила, на шта је Вучић казао: "наљутио се због питања, ето такви су вам ти фини људи...".

Прочитајте још - УРЕДНИК ДРУГОГ ДНЕВНИКА ЗА "НОВОСТИ": Питао сам се - шта ће бити ако укључи тестеру


Вучић је рекао да не очекује да ће се поново догодити насиље, јер ће сви који га почине бити кажњени. Додао је да све што се у недељу догодило није никакво изненађење.

На питање да ли у догађајима има елемената кривичног дела, Вучић је рекао да је то питање за тужилаштво и да тиме неће да се бави. "Њихово понашање говори о осионости, кукавичлуку и бахатости - када нападате оног за кога знате да из различитих разлога неће смети да вам одоговори и да га још понижавате", навео је Вучић.

Подсетио је да су понижавали полицајца који је само професионално обављао свој посао.

Председник је додао да неће тим протестима да даје велики значај пошто ове недеље има важне догађаје и пројекте за будућност Србије, као и разговоре са потенцијалним инвеститорима.МИСЛИМ ДА СУ НАПРАВИЛИ КАТАСТРОФАЛНЕ ГРЕШКЕ


АЛЕКСАНДАР Вучић изјавио је да га више од тога зашто западне амбасаде нису реаговале на оно што се догађало током протеста у последња два дана, занима како реагују грађани Србије.

"Мене највише занима како ће да реагује наш народ. И видео сам јуче како су људи реаговали", рекао је Вучић, упитан "због цега ниједна западна амбасада није реаговала на насиље опозиције".

Вучић је напоменуо да су, колико он познаје народ и јавно мњење у Србији, они направили катастрофалне грешке и да је то резулатат беса, фрустрације, политичке немоћи и недостатка политичког програма тог дела опозиције.

"Али, то нема везе са тим да угрожавате било физички интегритет неких људи, било да угрожавате имовину, јавну или било чију приватну имовину. То не може да се толерише", поручио је.

Додао је да ће наредних дана моћи да се виде резултати "величанствених акција" опозиције.

"Да видите колико смо ми сви данас угожени, колико су они порасли, а ми пали... А, можда се изнедатите, па видите другачије резултате", рекао је Вучић.Н1 НЕ БИ ИМАО ПРОГРАМ ДА МЕНЕ НЕМА


ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је изјавио данас, на питање новинара Н1 да ли ће се оградити од појединих медија који су пренели да је Н1 позивао на његово убиство, да није упознати са тим, али да је сигуран да се то није десило, пошто та телевизија, како каже, не би ни имала програм у Србији да њега нема.

"Ја то никад нисам видео нигде", рекао је Вучић на коментар новинара Н1 да су поједини медији објавили да је та телевизија позивала на његово убиство и питање да ли се ограђује од таквих наслова или мисли да је то тако.

Вучић је запитао новинарку шта је било у ствари и истакао да не зна од чега да се огради, "када нема појма о чему она говори".

"Шта се догодило?", запитао је Вучић присутне где су се давале изјаве за медије.

Пошто није добио одговор, додао је да нико није чуо шта се догодило.

"Ја вас (Н1) не гледам и питам вас шта се десило, али сигуран сам да се то није догодило, пошто ви мене волите највише. Без мене не бисте имали програм", додао је Вучић.БЕЗ РАЗГОВОРА СА СРБИЈОМ АЛБАНЦИ НЕ МОГУ НИШТА ДА УРАДЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић нагласио је у понедељак да агресија на СРЈ није на Косову и Метохији донела мир, нити друштво које се заснива на демократији, а тако ни трајну стабилност, и поручио да без разговора са Србијом Албанци не могу ама баш ништа да постигну.

Вучић је, отварајући 4. Београдски стратешки дијалог „20 година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку”, рекао да су бомбе промениле стање на Косову само у том смислу да је стварна власт у НАТО сили, која обезбеђује да Албанци у Приштини админситративно управљају Косовом, али нису уклоњени вековни сукоби Срба и Албанаца, нити је створен систем којим се обезбеђује трајни мир.

"Имамо својеврсни гето за Србе и Албанце, у којем могу да наставе да се мрзе, уз појачан надзор. То је само одлагање и избегавање решења", подвукао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Столтенберг: НАТО не планира да смањи присуство снага на КиМ

Вучић је казао да се ради само о тренутној победи, која се силом одржава 20 година, која не омогућава ни Србима, ни Албанцима трајну безбедност, а ни могућност да изгаде демократско друштво.

''Плашим да ће остати тако, док не будемо свесни да је реч о нашем проблему и да смо одговорни да га сами решавамо. Потребна је та нова врста свести у Београду и Приштини, није потребно ничије туторство, ни сила са стране, ако смо спремни да урадимо добро за људе. Неопходно је да и једни и друге без туторства схватимо да нечија победа не лежи у губитку, да је неопходно одрицање од максималистичких ствари. Данас немамо такву ситуацију, имамо захтеве од Србије да прихвати у потпуности резултате агресије 1999, што Србија не може и неће да учини. Свако ко мисли да постоји притисак којим можете да натерате Србију да прихвати нешто неприхватљиво, што би уништило не само државне и нацоналне интересе, већ прегазило национални понос и достојанство, то је немогуће. Не постоји таква врста притиска којом може неко да нас примора'', поручио је он.


Вучић је казао да је Србија испунила Бриселски споразум, није уводила таксе некоме у региону, није доносиал платформу са максималистичким ставовима, и ред је да они, који су стварали државу Косово, сада своје чедо уразуме, да га поставе на рационалне ноге и почну да размишљају како и на који начин да се граде мир и будућност.

''Без разговора са Србијом, а ми знамо шта губимо без разговора, Албанци не могу ама баш ништа да постигну. На жалост то данас не виде и сав спас за све проблеме виде само у разговору са Вашингтоном, док ЕУ не тертирају готово никако'', објаснио је даље. Вучић је казао да је поносан као председник што последњих пет година отворено и нескривено Србија говори о ономе што се збивало пре 20 година.

''До пре пет година смо се плашили сопствене сенке, па смо ћутали што је погодило нашу земљу. Данас говоримо отворено, не са мржњом, или жељом да узвраћамо примљене ударце, већ да осудимо неправду. Сећамо се наших жртава'', указао је он. Навео је да статистички подаци показују да данас 10 пута више људи у свету умире од шећерне болести него од ратних конфликата, али да таква статистика не може да буде утеха.Рекао је да је тешко скрити емоције, посебно када се сетимо страдале деце, јер када се сетомо мале Милице или Сање одна је јасно да емоције никада нећемо моћид а потиснемо. То, међутим, додаје, не значи да не треба хладне главе да анализирамо ша се догодило 1999. И шта нам је чинити наредне две деценије, не само да би нестсо слично избегли, већ да би сачували своју слободу, суверенитет, своју војну неутралност.

"Те 1999 године многима у западном свету је био потребан сукоб са СРЈ из различитих разлога, некима из интерних, као што је био један од разлога доношења одлуке унутар америчке админситрације, како би се доказала пуна супримација западне гемисфере. То је време када после те агресије на нашу земљу почиње да се ставра другачији мултиполарни свет. Важно је било окретање авиона Јевгенија Примакова насред Атлантика ка Москви, јер је то значило другачије размишљање других у свету. Данас имамо мултиполарни свет у којем су и даље САД економски најснажније, али привближава се Кина, а војно имамо више сила - САД, Русију и Кину, ЕУ је економска, али не и војна сила", истакао је он.


УБИЈАЊЕ НЕВИНЕ ДЕЦЕ-СИМБОЛ ЗЛОЧИНА НАД НАШИМ НАРОДОМ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је бомбардовање било тешко и ужасно време за Србију, а да је симбол свега тога оно што су у НАТО називали колатералном штетом - односно, страдање деце.

Упитан које би сећање на то време издвојио, он је новинарима у Београду рекао:

"Могао бих милион ствари да издвојим, сећања би навирала сат времена, али оно шт јесте симбол и чиме смо сви били шокирани јесте оно што су они називали колатералном штетом - убијање деветоро деце".

Како је рекао, сви смо запамтили Сању из Вараварина која је била најбоља из математике, и Милицу Ракић, двогодишње дете из Батајнице, невино, ником криво ни за шта.

"То јесте остао симбол страшног злочина над нашим народом", рекао је Вучић.

Србија се, каже, данас дичи својом независношћу и слободарском традицијом.

"Србија је војно неутрална и тако ће и остати. И увек ће се борити да буде довољно јака да саму себе заштити", закључио је он.

НАТО АГРЕСИЈА БИЛА ТЕЖАК ЗЛОЧИН ПРОТИВ СРБИЈЕ


НАТО агресија је била тежак злочин против мале суверене земље, али је српски народ и 20 година после тога непокорен, изјавио је председник Србије Александар Вучић на отварању Четвртог Београдског стратешког дијалога.

"Србија и српски народ су без обзира на то и данас непокорени. Данас смо у процесу свеобухватне нацинанле и државне консолидације и уверен сам у сигурну и успешу будућност", нагласио је Вучић.

Србија је као мала и независна земљла, како је рекао, на удару многих, јер нико не воли непослушне, а Србија сама доноси одлуке. Вучић је поновио да Србија не жели у НАТО, да Србија нема две различите приче и да пред свима и пред сваким говоримо исто. Како каже, Србија ће остати на том путу ма колико покушали да је скрену. Указао је да се данас не поштује резолуција СБ УН 1244 и да она на терену не важи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај: Албанци немају земљу за давање

Вучић је рекао да та резолуција не важи на терену зато што су поједине земље признале независност Косова и поручио да ако више не важи - да пробају да је укину у УН. Он је захвалио Русији на подршци српском народу на подршци пре 20 година, као и сада и истакао да су Срби одани свима који су нам у тешким тренуцима помогли.

Вучић је истакао да не треба да се стидимо да осудимо НАТО агресију као други раније у Србији који су бринули само о својим фотељама. За мене је истина приоритет, додао је Вучић.

СРБИЈА ЈЕСТЕ И ОСТАЈЕ ВОЈНО НЕУТРАЛНА ЗЕМЉА


СРБИЈА је војно неутрална земља, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да Србија жели добре односе са Алијансом, али не и чланство у њој.

"Србија је неутрална земља. А, сигуран сам и верујем да би НАТО, који увек каже да је то избор Србије, можда и више волео Србију, него неке друге земље из региона које су трчале у сусрет Алијанси", рекао је Вучић у обраћају на отварању конференције "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку".

Председник је поручио да Србија увек говори и не крије да не жели у НАТО, али да жели добре и пристојне односе са Алијансом. "Србија жели да чува слободну, независност, своје небо и земљу својом, српском војском. Верујемо у снагу српске армије", поручио је Вучић.

Он је подсетио да је Србија пре 20 година преживела много тога тешког да би то могла да заборави. "Наша је обавеза да опроситмо, али да заборавимо не можемо никада", подвукао је председник Србије.

Он је приметио да ни Србија тада није била безгрешна, ако и да је српска политика много тога не увек најпаметнијег направила и урадила, али да свакако ничим није заслужила НАТО агресију. Подвукао је да је та агресија била противправни акт, уперен против међународног поретка, без одлуке СБ УН. "Када о тако нечему говоримо, јасно је зашто и данас постоји толика бол код Срба и зашто не разумеју зашто је то урађено", рекао је Вучић.

Председник је указао да је Србија тада изгубила много људи, цивила, полицајаца, деце, мостова, пруга, путева, које до данас није све обновила, иако се убрзано развија.

"Наш најважнији циљ је убразни економски развој, али иако смањујемо јавни дуг, незапосленост, и даље то све није довољно да се опоравимо од последица из 78 грозних и тешких дана", подувкао је Вучић. Поновио је да Србија жели пристојне и добре односе са НАТО-ом, али да не жели у Алијансу.