БЕОГРАД - Председница владе Ана Брнабић изјавила је да протести нису уздрмали власт и да не постоји никаква нервоза у вези са тим.

"Нисам видела да је власт уздрмана и не постоји нервоза. То је мањина окупљена око Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића", рекла је премијерка на ТВ Прва поводом протеста дела опозиције протеклог викенда.

Навела је да је та мањина свим осталим грађанима који су учествовали у протестима ускратила право да протестују мирно, те да Обрадовић не жели људима да дозволи то демократско право.

"То право им гарантује власт. Председник Републике је говорио да свако има право у демократској земљи да се не слаже са нама и има право на протесте", рекла је Брнабић.

Председница владе је истакла да је Србија земља пристојних и толерантних људи и није земља насиља.

Прочитајте још - УРЕДНИК ДРУГОГ ДНЕВНИКА ЗА "НОВОСТИ": Питао сам се - шта ће бити ако укључи тестеру

"Једна мањина показала је свету Србију на другачији начин. То није успело због јаке државе и институција и због грађана који су против оваквог чина", рекла је Брнабић поводом протеста протеклог викенда.

Премијерка је истакла да су учесници протеста упадом у зграду РТС-а прешили "црвену линију" у смислу притиска на медије, јер су на тај начин спречили запослене те медијске куће да раде свој посао, а да полиција није била постављена испред РТС-а јер нико није очекивао да ће се догодити такво насиље.

Упитана о року који су представници опозиције поставили држави да данас до 15 часова пусте све ухапшене са протеста, Брнабић је рекла да је Србија демократска земља у којој владају закони, институције и владавина права и да "неће неки фашисти да одређују рокове" и то они који немају подршку народа.

"Ако пустимо људе, какву поруку шаљемо тиме? Човек је ушао моторном тестером, зар мислите да то није кривично дело, да то није кажњиво", рекла је Брнабић.

Каже да се у ноћи упада у зграду РТС-а чула са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и са председником Србије Александром Вучићем, и тражили су, наводи, начин како да реагују, а да покажу другачију слику Србије од оне коју су показали лидери опозиције упадом у зграду.

"Видели сте како је реаговала полиција и заштитила ред, медијске слободе, владавну права, људе који раде тамо. Видели сте огромну трпељивост полиције и на томе им захваљујем", указала је премијерка.

Она је захвалила грађанима Србије, који су на изборима подржали председсеника, што су јуче показали огромну толеранцију и нису пристали на малтретирање од стране мањине.

"Председник Вучић је легитимно изабран, добио је преко два милиона гласова, а више од 400.000 само у Београду. Хвала тим људима који су седели код куће и рекли ''држава ће урадити свој посао, не желим да покажем ко је већина да не би дошло до конфликта великих размера''', рекла је Брнабић.

За њу је, каже, било фрустрирајуће што су протесте повели поједини људи чије странке на последњим локалним изборима у Београду нису успеле да пређу цензус, а осетили су се позваним да, истиче, "блокирају" председника Србије.

Указала је да се насиље у Београду дешава у 2019. години, када се Србија креће у правом смеру, када је број незапослених двоструко самњен, када се отварају фабрике и доводе велике инвестиције.

БРНАБИЋ: ПРОПУСТИЛИ ШАНСУ ДА ПРИЧАМО О МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ

Због јучерашњег протеста на улицама Београда, Србија је пропустила шансу да свет подсети на погром Срба на Косову и Метохији, који се догодио 17. марта 2004. године, када је протерано више од 4.000 Срба, а уништено око 35 културних и верских објекти нашег народа, изјавиле је премијерка Ана Брнабић.

"Ако постоји за мене једна ствар која ми је оставила јако горак укус, осим тога што смо на улицама Београда видели вандализам од стране мањине, то је што смо пропустили да подсетимо цео свет да је на јучерашњи дан пре 15 година покушано етничко чишћење Срба на КиМ", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Каже да нисмо подсетили свет да је тог дана уништена не само српска, већ и светска културна баштина под заштитом УНЕСКО-а, да је од 1999. са КиМ протерано висе од 250.000 Срба, као и да је то територија са најмањим бројем повратника у целом свету.

Премијерка је навела да према најновијим подацима 95 одсто Срба на КиМ живи у страху, а да, уместо да се о томе прича, прича се о насиљу на улицама Београда.

"Захваљући томе што су урадили лидери СзС ми смо пропустили огромну шансу да говоримо о погрому. Они су одлучили да на 15-годишњицу обележавања погрома Срба на КиМ направе инцидент због кога нико није причао о погрому", рекла је премијерка.

БРНАБИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА ПРОВЕРИМО ДА ЛИ ОПОЗИЦИЈА ИМА ВЕЋИНУ


Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у овом тренутку на постоји нарочит разлог за ванредне изборе, али да је Влада Србије спремна да на тај начин провери да ли лидери опозиције имају већину.

"Ако људи који данас позивају на насиље и покушавају да га изврше на улицама Београда мисле да имају већину, влада и ја смо апсолутно спремни у сваком тренутку да проверимо да ли та већина постоји", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Истакла је да је садашња власт стабилна и да има апсолутну већину, као и да развој Србије иде својим током у смислу економских реформи, реформи јавне управе, владавине права, те да у овом тренутку не постоји нарочит разлог за изборе.

"Пошто опозиција не може да добије власт на изборима онда покушавају да је добију на улици, али то се тако не ради, то тако неће моћи", подвукла је Брнабић.