ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ми је јавило да демонстранти упадају у зграду. Кренуо сам лифтом ка другом улазу из Абердареве улице и видео их да утрчавају. Вратио сам се назад брзо и рекао колегама из режије да се закључају.

Овако, за "Новости", уредник Другог дневника РТС Душан Убовић, враћа филм о прекјучерашњем стампеду демонстраната предвођених лидерима Савеза за Србију у седиште Јавног сервиса.

Ишли су од спрата до спрата и дошли на трећи где су седели новинари, дактилографи, као и Убовић.

- Колегинице су се уплашиле, видео се страх на лицима. Тражили су уредника. Председник Двери Бошко Обрадовић ми је говорио да не извештавају о протестима, тражили су да се прекине емитовање, скандирали су, вређали. Рекао сам да не може улица да одређује шта ће бити на програму. Нисам са улице, ја сам народни посланик, одговорио ми је Обрадовић - препричава нам Убовић.

Почело је затим кошкање. Док је разговарао са лидером Двери, поред је стајао човек са моторном тестером у руци.

- Све време је ћутао и држао тестеру. Мислио сам шта ако је упали, около је било много људи, будала је увек будала. А, кажу да упад није био насилан. Како то није насиље? То вам је исто као када вам неко упадне у стан, држи оружје и каже: "Покажи где је злато, нећу ти ништа". Психологија масе је страшна - каже Убовић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ДЕТАЉИ УПАДА У ЗГРАДУ ЈАВНОГ СЕРВИСА; Најдановић из обезбеђења РТС-а: Демонстранти нас изгурали (ВИДЕО)


Покушао је, каже, да заустави Обрадовића говорећи му да неће проћи, али је онда дошло до гурања, неко га је закачио по леђима, а затим је раменом ударио у зид. Демонстранти су кренули даље ходником, упали у тонски студио, одакле је Владимир Мијаљевић преносио тенис и прекинули га. Следећа станица им је био уредник Зоран Станојевић. Обрадовић је тражио минуте за опозицију. Утом је стигла и полиција, а и Други дневник се завршио по планираној шеми, без "незваних гостију".


Убовић нам прича да, иначе, инсистира да прилози са протеста "Један од пет милиона" добију простор.

- Извештаји имају од 1,5 до два минута и када упоредим изјаве које ми пустимо, оне су готово истоветне са избором које направи телевизија Н1. Жао ми је што неке колеге нису показале солидарност већ су позивали на упад у РТС - прича Убовић који је у згради РТС био 9. марта 1991. године када су биле демонстрације које је водио Вук Драшковић, у ноћи када је бомбардован РТС, а 16 запослених изгубило живот, као и током петооктобарског преврата 2000. године.

Он поручује да је после немилог догађаја направио Трећи дневник, па и вести, а затим пред зору дошао кући враћајући филм шта је све могло да се догоди. Запослени у РТС у недељу су наставили са уобичајеним емитовањем програма. Испред зграде била је полиција која чува телевизију.

Фото Н. Фифић


"МОТОРКА" ОСТАЛА

ТЕСТЕРА коју је носио један од демонстраната остала је у згради Јавног сервиса, у канцеларији директора Драгана Бујошевића.

- Он је имао идеју да тестера буде на столу док се обраћа гледаоцима у Трећем дневнику, али смо у разговору закључили да то, ипак, не уради. Она ће остати у нашим просторијама као подсетник на напад на нашу кућу - прича нам Убовић.