Некажњеног насиља неће бити, изјавио је на почетку интервју председник Србије Александар Вучић, коментаришући јучерашњи упад демонстраната под вођством Бошка Обрадовића и Драгана Ђиласа у зграду РТС.

Председник се потом одмах осврнуо на ситуацију на Косову и иза изјавио да је забринут због ситуације у јужној српској покрајини.

УСПЕЛИ СМО ДА УЈЕДИНИМО 28 ЗЕМАЉА КОЈИ СУ РЕКЛИ: ПРИШТИНА ЈЕ КРИВА ЗА ТАКСЕ

Успех Србије је што је успела да, по питању такси које је увела Приштина на српске производе, уједини 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље из Русије и Кине, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић додајући да ће Србија све учинити да до сукоба не дође, јер би сваки следећи рат разорио нашу земљу, која је суочена са негативном демографијом.

Вучић је, у интервјуу Пинку, казао да је наша позиција у свету много боља него што је био случај раније, али је, како додаје, тешко када сте притиснути са свих страна, када се Албанци понашају ирационално, и када са сваке стране морате да се штитите и то са много малим ресурсама, када готово ништа немате у својим рукама.

„Успевали смо упркос хистерији у Приштини, а подсетио бих да нису поштовали ни Бриселски споразум, увели су таксе од 100 одсто што је незабележено у модерној историји, па и платформу која значи да неће да разговарају. И поред тога смо деловали рационално“, поручио је он.

Вучић је казао да није требало, како су неки тражили, да уводимо реципрочне мере.

„Данас свако у свету види ко је крив, не може да окрви Србију ма колико би то неки волели", објаснио је он.

„Једино за таксе кажу сви да је Приштина крива. Успели смо да ујединимо 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље Русију и Кину око такси, то је успех Србије. То је успех јер смо успели да покажемо шта је оно што су урадили и направили“, нагласио је он.

Поновио је да неће бити било каквог попуштања, и да таксе морају бити укинуте.

Истакао је да Србија чини све да сукоба не буде, да то није флоскула и бирократски речник научен од ЕУ, већ зато што је мало Срба остало, пошто смо много губили током свих ратова.

„Наш највећи проблем је демографија, губимо људе. У сваком округу у који сам отишао до сада видео сам да губимо двоструко, ако не троструко више људи од живорођене деце. Сваки следећи рат због тога би разорио земљу. Зато је важно да је сачувамо“, нагласио је он.

Истовремено је казао да, међутим, не може Београд да пређе преко погрома или напада на Србе.

„Много дана и ноћи сам размишљао пре него што сам у Бачкој Паланци рекао да нећемо дозволити нове „Олује“. Нисам случајно то рекао. Држим се својих речи, као што сам и данас рекао да нећу да бежим. Око Косова је кључно питанеј хоћемо ли имати храбрости да решавамо то питање било када“, рекао је он.

Вучић је казао да је суштина у томе да морамо да одлучимо хоћемо ли да имамо решење или не.

Треба, како каже, да се постави питање лажним патриотама које је њихово решење.

„Ако кажу замрзнути конфликт, онда треба питати шта би радили ако Албанци заузму Трепчу или нападну север. Где је ти замрзнути конфликт. Зато је добро да разговарате, да не бисте били криви“, закључио је он.

ОПОЗИЦИЈА ИМА НЕКОЛИКО РАЗЛОГА ЗА ФРУСТРАЦИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић оценио је да има неколико разлога за фрустрације опозиције, а један од њих је мали број људи који протестују.

Јуче их је било 1.584, претходне недеље 1.620, рекао је он за Пинк тв.

"Они су од почетка лагали, никад тај број није прелазио 6.500. Ми за то имамо доказе, сваког човека можете да избројите, то ради служба и то је нешто што је најважније. То је посао полиције, сад више нема процена, тачно се зна", рекао је Вучић.

Они су, додаје, такође очекивали да људи могу да прихвате да се нешто уради, а да немате политику.

"На почетку протеста сам рекао да се не плашим људи који немају политику, изузев мржње. То не може да прође", рекао је и додао:

"Од сутра се више не бавим њима, не интересује ме шта раде. Бавим се само својим послом, њима нећу. Али, насиље неће бити дозвољено. Бавићу се Србијом и њеним развојем и њеним проблемима", каже Вучић.Опозицију фрустрира, каже, и топ што се неки судски протести против њихових људи ближе крају.

"Ђласовом батинашу Бјелићу се завршава суђење, а завршене су истраге око пословања Дајрект медије, следе разрешења...", приметио је.

Такође је рекао да је међу лидерима опозиције велика нервоза, након што их је Сергеј Трифуновић претекао у анкетама, јер је најекстремнији, због чега су га прихватили они са таквим ставовима у Твитер заједници.

НЕ ПЛАШИМ СЕ-ИМАМ РЕЗУЛТАТЕ Председник је изјавио вечерас да држава бројним пројектима ствара услове за реиндустријализацију Србије - отварањем фабрика, развијањем железнице, гасификацијом и премрежавањем земље аутопутевима и да се зато ничег не плаши, јер има резултате који се ничим не могу избрисати. "Зашто се не плашим? Ово ничим не можете да избришете, никаквим лажима, бесмислицама. Ово су резултати. Кад знате колико радите, онда се ничег не плашите", каже он. Указао је да се јасно види да његови приходи расту у исто време док расту дефицит и дугови града.
"А, они су решили, сад кад је он отишао у Колорадо, ми ћемо да будемо најгори батинаши. Али, то је мали број гласова, највећи број су пристоји људи", рекао је Вучић.

Још један разлог њихових фрустрација је и то што су мислили да се људи везују за протесте и тако су показали да ништа о политици не знају.

"Људи се везују за рад и дела, људи протесте иначе не воле, колико их нервира што им неко заузима пола града сваки дан...",рекао је он.


ЂИЛАСОВА ИМОВИНА РАСЛА СА ЗАДУЖИВАЊЕМ БЕОГРАДА

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је имовина Драгана Ђиласа расла како се Београд, за његово време, задуживао.

"Тврдим да је лопов и идем и на суд по том питању", рекао је Вучић у интервјуу Пинку, показујући табелу на којој су приказани приходи Ђиласових форми од када је био на власти.

"Што је Ђилас више зарађивао, више се Беогард задуживао", подвукао је он.

Вучић је истакао да није тачно да је Ђилас зарадио паре преко чешке фирме.

Такође је казао да је Ђилас са својим фирмама ојадио државу за око 720 милиона евра, што је вредност буџета једне Црне Горе.

Истакао је да он говори о чињеницама, док опозиција, када каже да је лопов, то чини без чињеница.

"Зато сам спреман да, када дође закон о пореклу имовине, ја, цела моја породица, ближи и даљи рођаци дамо на увид имовину. Сада су из опозиције против тог закона и већ су ангажовали све своје агенте против закона“, констатовао је он.

Упитан да ли својим речником доприноси тензијама, нагласио да је да не постоји поларизација у друштву о којој се стално говори.
ЉУДИ НА КИМ ЗНАЈУ КО СЕ ЗА ЊИХ БОРИ

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да нема проблем са тим што му појединци говоре да је издајник у вези са Косовом и Метохијом, јер је, каже, сигуран да људи умеју да измере шта је учинио за КиМ и да знају ко се за њих залаже, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на Космету.

На питање да ли му тешко пада када га појединци називају издајником, Вучић је рекао да му то говоре људи који су учествовали у догађајима 2004. године, пре 15 година када се десио погром Срба на КиМ, а чија је реакција била да спале џамију.

"Што тада нисте отишли на КиМ, што тада нисте викали полицајцима да иду на КиМ, да заштите Девич, Богородицу Љевишку? Што их тада нисте послали? Или 2008. кад су прогласили независност? Него су ћутали, један побегао у Румунију, други није знао шта ће са собом. Или 2009. када су из УН дијалог вратили у ЕУ? Или 2011. када су поставили границу на Брнајку и Јарињу и гонили Сбре који су хтели да ту границу да сруше", упитао је Вучић.

Он је истакао да нема проблем са тим, јер људи умеју да измере шта је он урадио, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на КиМ.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Халила Матошија, члана већа премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, који је позвао Србе на КиМ "да се одрекну председника Србије Александра Вучића".

О УБИЦИ ИВАНОВИЋА И БОЈАНИ МАЉЕВИЋ На питања око медија из Приштине који су пренели оптужбе неки представника Албанаца да Београд стоји иза убиства Оливера Ивановића, Вучић је рекао да је занимљиво да га за исте ствари оптужују Тачи и Харадинај, као и Ђилас и Јеремић. -Почели су да злостављају Бојану Маљевић, на тапету им је свако ко има мало мозга и ко неће да слуша фашистичке претње и уноси моторне тестере. Хоћу да се захвалим пристојној и модерној Србији што је показала да уме да се понаша, хиљадама људи који су хтели одмах да дођу за Београд, молио сам их да не долазе - истакао је он.

"Иако мене на КиМ подржава 80 одсто људи... Позвао их је зато што, каже, Вучић зове косовске Србе да га бране... А, ја рекао да не долазе да ме бране. Лажу као Ђилас, Јеремић и Обрадовић. Исти тип лажова, све што кажу, све слажу и није их срамота", рекао је Вучић,

Он је истакао да људи који живе на КиМ најбоље знају ко се за њих бори и залаже.

О ОКУПЉАЊУ ИСПРЕД АНДРИЋЕВОГ ВЕНЦА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нека истраживања показују да би он, после протеста који су ескалирали упадом у зграду РТС и данашњих демонстрација, добио више него икада, а његови политички противници - мање него икада.

"Већ данас смо радили мали пресек јавног мњења - добио бих више гласова него икада, а они мање него икада. Ето, толико су уздрмали режим", нагласио је Вучић.

Говорећи о атмосфери током данашњих демонстрација, рекао је, гостујући на Пинк телевизији, да су демонстранти били на 11 метара од њега и да, како каже, "умире од смеха када они почу да вичу "Вучћу, лопове".

"Мислили су да ће да ми утерају страх у кости, да ћу да се тресем", додао је Вучић и истакао да се нимало није уплашио.

Каже да је током данашњег протеста у сваком тренутку могао да изађе из зграде Председништва, али да није желео да и један Србин буде повређен.

"У сваком тренутку сам могао да изађем, али би онда неколико њих морало да буде повређено прликом мог изласка и зато сам избегао да иједан Србин буде повређен", истакао је Вучић гостујући на Пинку.

Вучић је казао да је учесницима протеста када је касније изашао рекао да су кукавице и да не смеју да уђу, иако има свега 20 момака у Председништву.

"И нас неколико који нећемо да бежимо", додао је он.

Истакао је да је данас због нечега веома задовољан и захвалио пристојној и нормалној Србији и десетинама хиљада људи који су се, каже, окупљали у неким градовима и били спремни у знак подршке да дођу у Београду, као и да их је молио да не долазе.

"На пример, у Крушевцу су се окупили њих 780 и хтели су да крену за Београд. Кажу ови из РТС-а ''велики број људи'', они из РТС-а се и сопствене сенке плаше, сви се плаше, па кажу да је на улици велики број људи. У ствари, у шетњи их је данас било 687, а после испред полиције (у Деспота Стефана) 450 а све време причате о великом броју људи".


Вучић је нагласио да је синоћ било највише 1.584 људи.

"Да знате да смо у број сваки пут знали све".

Вучић је истакао да су Обрадовић, Ђилас и Јеремић много јаки и храбри када их ухвати хистерија масе и онда постају велики јунаци и додао да иначе "кукавица кукавицу стиже...".


НАСИЉЕ НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ ДОЗВОЉЕНО

Председник Србије Александар Вучић више пута је истакао вечерас да насиље више неће бити дозвољено, и да ће сви који прибегну насиљу бити приведени истог тренутка.

Вучић је поручио грађанима да не треба да се плаше никога, јер нигде више неће бити дозвољено насиље.

„Истог секунда биће приведени сви који примене силу. По том питању више неће бити разговора“, рекао је он.

Вучић је, у интервјуу Пинку, рекао за политичке противнике да имају фрустрације, јер не могу да га победе ни у једном селу.

Он је, упитан да прокоментарише људе који су против њега, а саветују македонског премијера Зорана Заева и друге, да када се говори о послу поставља само питање да ли га ради добро или на лош начин, да ли раде у интересу земље или не, као и за и против своје земље.

„Не постоје лични односи. Они немају бог зна какву личну мржњу. Имају само фрустрације“, подвукао је Вучић.

ПРОТЕСТЕ ВОДЕ ОВА ТРОЈИЦА, ЖУРИ ИМ СЕ ДА СЕ ВРАТЕ НА ВЛАСТ Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је сада јасно да протесте воде опозициони политичари, којима се жури да се врате на власт. На питање новинара Пинк телевизије ко води заправо протесте и да ли су они грађански, Вучић је приметио да су протести били масовнији док су били грађански. "А данас знамо да су то ова тројица. То су људи који то воде, њима се жури да се врате на власт", рекао је Вучић и додао је њихов главни политички захтев да он нестане, да би они могли да владају.

Подсетио је да је пре четири године Ђорђе Вукадиновић рекао да је почео пад Вучића пошто је опозиција победила у два села, а сада када је СНС победио то, каже, нису ни објавили.

„Не могу да победе нигде, ни на једним изборима“, подвукао је он.

Истакао је да знају да не могу да добију поверење народа и зато имају такву врсту фрустрације.

Пренео је да је против њега направљена коалиција тајкуна, да је подигнута медијска машинерија.

Што се данашњег дана тиче, рекао је да су се неки људи у Председништву уплашили.

„Гледао сам људе у Председништву. Било је храбрих, али и оних који су се уплашили. Ради се о обичним људима, професионалцима, који су били ту и пре мене. Они су се тресли од страха. Ишао сам од канцеларије до канцеларије и рекао да не треба да се плаше“, пренео је он.


ВУЧИЋ: ОНИ КОЈИ ПРОТЕСТУЈУ СЕ БОРЕ ПРОТИВ ВОЉЕ НАРОДА

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да на протестима који се одржавају нема ничега што би личило на 5. октобар 2000. године, јер су људи тада мислили да излазе да бране вољу народа, док се они који данас протестују боре - против народне воље.

"Овде нема ништа што би личило на 5. октобар. Ја нисам фасциниран тим датумом, ни најмање, поготово не због линчовања Милановића, Комракова... Али, поштујем људе који су мислили да излазе да бране вољу народа. Ови данас се боре против воље народа, они само неће вољу народа", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је рекао, данас су скупили и показали тобож неки велики протест, а скупили су 1.023 људи.

"И да је било 12.300 људи..., али није. Било их је данас 1.023 и са тим се понашају - ми смо богови, ми ћемо да уређујемо шта хоћемо...", приметио је.

Вучић је истакао да се данас у свету догађа трагедија која подразумева да колико год да их је мало, ако су хулигани, силеџије и батинаши могу све, али да то у Србији не може.

"Не знам где може, али у Србији не може. Та одлука се у Србији доноси на изборима. Мораћете, господо, да победите на изборима", рекао је Вучић.

Како је рекао, у медијима Драгана Ðиласа и Драгана Шолака могу да се виде и чују само лажи, сваког дана, попут оне да је побегао кроз тајни пролаз из Председништва.

"Они полазе од себе. Тадић зна да има излаз из Председништва, ја не знам куда, али су ми рекли да има", додао је.

Председник је истакао да је људима из обезбеђења данас рекао да није погнуо главу у Сребреници, односно да је погнуо главу пред жртвама, јер је то сам хтео, али не пред каменицама, батинањем и флашама.

"Ја сам се већ био поздравио са животом тада.. и данас сам био спреман на то и нисам ни за милиметар хтео да се померим", подвукао је председник.

Како је рекао, данас у почетку није ни било полиције код Председништва, а онда их је било свега 40 - 50 припадника полиције.

НЕ ИСКЉУЧУЈЕМ ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас за Пинк, на питање једног гледаоца зашто не распише изборе - па ко победи нека влада, да су редовни избори у марту следеће године, а да не би искључио могућност да буду и раније. "Народ ће свакако ускоро да каже", рекао је Вучић. Вучић каже да верује да ће победа СНС бити убедљивија. Навео је да СНС-у ове године следују скупштина и конгрес и да га можда замоле да последњи пут предводи листу СНС, уколико, додао је, "не заврше са њим до Ускрса ови хистерични, што воле да вичу", асоцирајући на данашњи говор Вука Јеремића који је рекао да "Вучићев пад следи до Ускрса". "Ако заврше до Ускрса, онда ће неко други да их води, ако не заврше, онда можда још један пут да их победимо, па је време за млађе снаге и нове људе", додао је Вучић.

"А, изашао сам међу њих око 40-50, који су нешто викали. Рекао сам им у лице, да сам пред њима и да немају храбрости. Али, то су исекли. То им се није свидело на њиховим медијима", рекао је Вучић.

Он је додао да зна Ђиласа, Јеремића и Обрадовића много година и да су они, каже, увек могли да учествују у стварима "када лежи човек на улици, онда да га шутну и ништа друго и другачије да направе".

"Погледајте данас кад су њих петорица окружили једног полицајца. Ђилас му каже да га буде срамота. Њега да буде срамота, који ради поштено за 60.000 динара? А, тебе није срамота што си украо 500 милиона евра грађана?", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ: АКО ОВО НИЈЕ ФАШИЗАМ...

Ако то није фасизам и тероризам, не знам шта је, рекао је председник Србије Александар Вучић коментарисући снимке Драга Ђиласа са данашњег протеста у Београду.

Вучић је рекао и да је шокиран снимком на коме се види да Ђилас прети полицајцу у цивилу, наодећи да је ужасно да се неко тако бахати и да се тако понизавају обицни људи.

Вучић каже да се илас правио да је јак, јер није био сам, али и да је полицајац у цивилу, да је хтео и да није озбиљан човек, могао да га "поједе за доруцак".

Вучић се захвалио полицајцима што су јуче и данас издрзали свакојаке увреде, а што би се, каже, у Француској и другим земљама решавало на други начин.

"Подсетићу вас, грађани Србије, ми се овако одговорно понасамо. Ђилас и Јеремић нису се тако понасали. Они су употребљавали гумене метке, убили су Ранка Паница на демонстрацијама", подсетио је Вучић.

Додао је да овде полиција бежи и склања се да не би морала да их туче.

"Захвалан сам полицајцима", поновио је Вучић и запитао се како је мајци овог момка која гледа да га један тајкун тако понизава.

"Погодио ме овај снимак са младим полицајцем. Позивам полицајце да не пристају на понизења", рекао је председник.